| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Nelson LOB NET MEMBER Omega A&B Wrocław | 2007-09-08 16:33:47 Siedząc na forum Audi A4 zaciekawił mnie wątek o chłodzeniu IC. Mianowicie czy u nas w Omegach są powycinane w nadkolu za IC otwory aby przelot powietrza był bardziej swododny?? W Audi A4 czy Fabii dzieje się tak że IC jest szczelnie opakowany i najzwyklej w świecie powietrze ma utrudniony przepływ. Chłopaki w Audi radzą sobie z tym zakładając nadkola od S4 gdzie są wyżebrowane wyloty zaraz za IC. Niektórzy drogą oszczędności wkładają w nadkola kratki z Castoramy Nigdy nie zaglądalem jak to wygląda u nas w TDsach.
Przykład |
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2007-09-08 23:56:06 Kratka, o ktorej piszesz nie powinna byc pelna. W dieslu z automatem to tak wogole obydwie powinny byc "przelotowe". Jedna aby umozliwic wlot powietrza na intercooler a drugi na chlodnice oleju ASB. |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2007-09-09 13:07:01
Ciekawe
W dieslach, nie ważne czy manual czy automat, obie kratki fabrycznie są przelotowe. Jeśli jest inaczej = auto walone i kratki pełne wstawione na sztukę. Ta chłodniczka z lewej strony samochodu nie służy do chłodzenia oleju w asb, ale do oleju silnikowego. Z tego co pamietam w moim byłym dieselku prawe nadkole miało przelot. |
Nelson LOB NET MEMBER Omega A&B Wrocław | 2007-09-09 13:33:44
U mnie często temperatura skacze do 97-98 możliwe że to jest przczyną. Cieplejsze powietrze doprowadzanie do silnika= wyższa temperatura i co za tym idzie spadek mocy. Zabiore się za to jutro dzisiaj mam kaca i jakoś nie śpieszno mi do roboty Porobie zdjęcia w trakcie prac Widocznie mój był walony skoro reflektory są normalne a pod lampami są spryskiwacze do xenonów... Nie wiem tylko czemu Opel popełnia takie błędy konstrukcyjne (jakieś wiatraki śmieszne) zrobiliby przelot bez żadnych wiatraków które przysparzają dodatkowych problemów... |
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2007-09-09 18:25:21
Ja juz ma druga omege z TDSem z ASB i w obu zaraz za kratka po lewej znajduje sie chlodniczka oleju. Zawsze wydawalo mi sie, ze to do oleju z ASB, ale glowy nie dam. Co do kratek, to rzeczywiscie bywa roznie. Moja poprzednia oma tez miala pelne i jezdzilem tak przez dluzszy czas. W koncu trafilem do diagtronika we Wrocku na zmiane map. Gosc tylko zerknal i powiedzial, ze przyplyw mocy poczuje podwojny - kratka powrot do mocy fabrycznej i program - kolejne podniesienie mocy. Takze w TD kratki przelotowe Panowie, tuner powiedzial, ze przy pelnej kratce w cieple dni moc nawet o 15% w dol. |