MotoNews.pl
3 Rabat przy leasingu (194851/24) - NT

Rabat przy leasingu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zaciekawiony informacja od pewnego usera z AK o 20% rabacie na opla przy "zakupie" w leasingu, mam takie pytanko do znawców tematu - czy tak wysokie rabaty są częstą praktyką, czy to pojedyncza sytuacja opla?
Bo jeżeli rabat pokryłby mi koszty leasingu (te ponad wartość auta), to powaznie bym się nad tym zastanowił...
Czy może gdzies jest jeszcze jakiś "haczyk"?

Jest coś takiego.

Szczegółów nie znam.

W Oplu takie rabaty to standard.

Cytat:
2007-09-12 14:19:43, Zoltar pisze:
Jest coś takiego. Szczegółów nie znam. W Oplu takie rabaty to standard.

A nie wiesz, jak w innych firmach?

W innych słabo

Powiem Ci tak

Średni koszt leasingu w różnych firmach, w tym w Skodzie.

Leasing na 3 lata to średnio 110 %

Na 4, w granicach 112-114

Na 5 około 118-120 % koszt całkowity.

W Skodzie nie jest to powiązane z ceną auta.

Pod koniec tygodnia dowiem się o szczegóły

Cytat:
2007-09-12 15:28:48, Zoltar pisze:
W Skodzie nie jest to powiązane z ceną auta.

A szkoda, bo mają dobre ceny na octę I...

Może głupie pytanie...
Czy osoba fizyczna może wziąć auto w leasing?
W normalnych krajach tak. A u nas?

Cytat:
2007-09-12 21:03:31, Navi pisze:
Może głupie pytanie... Czy osoba fizyczna może wziąć auto w leasing? W normalnych krajach tak. A u nas?

Szczegółów nie znam, ale w ofercie np. opla jest taka opcja.

Cytat:
Może głupie pytanie... Czy osoba fizyczna może wziąć auto w leasing? W normalnych krajach tak. A u nas?

Tak, może

Cytat:

A jesteś VAT-owcem ?

Cytat:
2007-09-12 21:48:05, MarEsp20 pisze:
A jesteś VAT-owcem ?

A co to zmienia?

mówię o osobioe fizxycznej NIE prowadzącej działalności gospodarczej. Ergo - nie może być vatowcem

Cytat:
2007-09-12 21:50:54, pyrekcb pisze:
A co to zmienia?

Myślałem że przy leasingu najważniejsza jest możliwość wliczania w koszty uzyskania przychodu rat leasingowych a przez to płacenie mniejszego podatku (większe koszty mniejszy dochód = mniejszy podatek dochodowy). Ale ja już nie wiem czy dalej jest to możliwe bo prawo podatkowe co roku jest inne a ja nie interesowałem się tym bliżej. Co do VATu to chyba mnie siem co pop##liło

Cytat:
2007-09-16 13:23:35, MarEsp20 pisze:
Myślałem że przy leasingu najważniejsza jest możliwość wliczania w koszty uzyskania przychodu rat leasingowych a przez to płacenie mniejszego podatku (większe koszty mniejszy dochód = mniejszy podatek dochodowy). Ale ja już nie wiem czy dalej jest to możliwe bo prawo podatkowe co roku jest inne a ja nie interesowałem się tym bliżej. Co do VATu to chyba mnie siem co pop##liło

To co piszesz - zgoda, tylko VAT nie ma z tym za wiele wspólnego...

Osoba fizyczna nie może wiziąść samochodu w leasing , wiem tylko że opel na ten miesiąc ma taka promocję

Cytat:
2007-09-17 15:01:08, SzybkiKosta pisze:
Osoba fizyczna nie może wiziąść samochodu w leasing , wiem tylko że opel na ten miesiąc ma taka promocję

Obecnie osoba fizyczna może zakupić auto w leasingu.
Usługa ta nazywa się leasingiem konsumenckim i rządzi się swoimi prawami.

W kwestiach formalnych leasingu, to jak napisał przedmówca, wysokość rat leasingowych można wliczyć w koszta uzyskania przychodu a tym samym płacić niższy podatek.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2007-09-17 15:09:50, SpeedR pisze:
Obecnie osoba fizyczna może zakupić auto w leasingu. Usługa ta nazywa się leasingiem konsumenckim i rządzi się swoimi prawami. W kwestiach formalnych leasingu, to jak napisał przedmówca, wysokość rat leasingowych można wliczyć w koszta uzyskania przychodu a tym samym płacić niższy podatek. Pozdrawiam - SpeedR

Potwierdzam, moja sasiadka, 60 letnia emerytka ktorej jedyna dzialalnosc to plewienie grządek w ogródku ma leasing konsumencki na puga 1007 czy jak to sie tam ta miniaturka samochodu zwie.

Cytat:
2007-09-17 15:24:47, Cwikus pisze:
... ma leasing konsumencki na puga 1007 czy jak to sie tam ta miniaturka samochodu zwie.

Demo auta

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2007-09-17 15:09:50, SpeedR pisze:
W kwestiach formalnych leasingu, to jak napisał przedmówca, wysokość rat leasingowych można wliczyć w koszta uzyskania przychodu a tym samym płacić niższy podatek.

Podobnie, jak kupując auto za gotówkę i je amortyzując bądź na kredyt...

Cytat:
2007-09-17 19:11:22, pyrekcb pisze:
Podobnie, jak kupując auto za gotówkę i je amortyzując bądź na kredyt...

Ale był jakiś myk, że kupując za gotówkę można było odliczyć jednorazowo ograniczoną kwotę, a kupując na raty/leasing odliczyć można było całą ratę.

Cytat:
2007-09-18 06:31:24, piotr_ek pisze:
Ale był jakiś myk, że kupując za gotówkę można było odliczyć jednorazowo ograniczoną kwotę, a kupując na raty/leasing odliczyć można było całą ratę.

Za gotówkę amortyzujesz - używany w 30 ratach.
Jak weźmiesz krechę na 30 miesięcy, to wyjdzie +/- to samo...

A jeszcze jedno - teraz coś pozmieniali w temacie amortyzacji, można jakąś uproszczoną, czy coś takiego... NIe znam szczegółów...