Klakson

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hejka,
Generalnie krotko i na temat poprosze
Czy ten Klakson bedzie pasowal do naszych zlomow bez zadnych przerobek? No i czy to wogole bedzie trabic co cena kosmiczna:]

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2007-09-14 23:32:47 ]
[ powód edycji: Nudziło mi się ]

Przede wszystkim to ma być sterowany MINUSEM.

Czyli mowisz Piotrku ze nie bedzie pasowal... To w takim razie moze te Trabkidadza sie zamontowac bez wiekszego bolu. Chyba ze ktos mi znajdzie na allegro nowy sterowany minusem

Cytat:
2007-09-14 18:52:28, Torp12 pisze:
Chyba ze ktos mi znajdzie na allegro nowy sterowany minusem

A nie próbowałeś w sklepie? To takie duże drzwi, często z dużymi napisami na szybach, a nawet neonem.

Cytat:
2007-09-14 19:04:03, piotr_ek pisze:
A nie próbowałeś w sklepie? To takie duże drzwi, często z dużymi napisami na szybach, a nawet neonem.

"Klakosn" "żondzi"

KONKRETNIE :

Będzie pasował !

Każdy klakson tego typu (z którym ja się spotkałem) ma odizolowane zasilanie wzgl. "masy".

Jedyna przeróbka, którą ...być może będziesz musiał wdrożyć to przedłużyć przewody zasilające... ale nie jestem pewien...

A z drugiej strony to sugerowałbym Tobie "zaszaleć" - tzn. dołożyć jakieś 3 zł i zakupić podobny klakson, ale z ...takimi osłonkami na konektorki zasilające...
Temu zaprezentowanemu pod w/w linkiem nie daję większej żywotności niż do ...połowy zimy. Sól zrobi swoje...

Miałem podobny klakson w EMZECIE i wył jak ranny łoś

Ja kupiłem niedawno klakson w sklepie (te duże drzwi ). Dałem 18zł. Do tego dwa konektorki (tak to się chyba nazywa) na kable, bo seryjne miały inne zakończenie. No i nareszcie mnie słychać

Ten Twój klakson z przesyłką też wyjdzie 18zł

Tylko ze w esperko sa dwa sygnalki bodajze nisko i wysokotonowy i wtedy to dziala i jest efekt.Sam wymienilem sobie kiedys bo jeden z nich mi padl.Sa w sklepach spakowane od razu po 2szt taki komplecik.Niewiele jakos za to placilem.A ten ze zdjecia to jest tak dobry do walca lub ciagnika rolniczego .

Cytat:
2007-09-14 23:29:44, Filemon2 pisze:
Tylko ze w esperko sa dwa sygnalki bodajze nisko i wysokotonowy i wtedy to dziala i jest efekt.Sam wymienilem sobie kiedys bo jeden z nich mi padl.Sa w sklepach spakowane od razu po 2szt taki komplecik.Niewiele jakos za to placilem.A ten ze zdjecia to jest tak dobry do walca lub ciagnika rolniczego .

Rzeczywiście są dwa sygnały... ale podłączone równoległymi kabelkami - wystarczy jedną parę odciąć i po kłopocie

Przy okazji ten jeden sygnał powinien pobierać mniejszy prąd niż te dwa razem i będzie większe napięcie zasilające klakson. (..) Przy okazji zwiększy się żywotność przekaźnika od sygnału, którego styki z reguły zawsze są nadpalone !!!

A w chwili obecnej większość nowych samochodów ma klaksony typu otwartego (nie z tubami) w związku z czym poddaję w wątpliwość "wyższość" klaksonu z tubą -vel- bez tuby...
Przynajmniej dźwięki są czyste - nie jak odgłosy wołającego ze studni o pomoc

Cytat:
2007-09-15 10:35:19, nawigator5 pisze:
Rzeczywiście są dwa sygnały... ale podłączone równoległymi kabelkami ... Przy okazji ten jeden sygnał powinien pobierać mniejszy prąd niż te dwa razem i będzie większe napięcie zasilające klakson.

Ni chu... chu

Połączenie równoległe gwarantuje takie samo napięcie na jednej jak i na drugiej trąbce
Ja mam oryginały BOSCHa na półce w garażu - sprawne.
Wersja tubowa. W espero też wymieniłem tubki na nowe i stwierdzam wyższość tub nad tymi zwykłymi ( rolniczymi )
Przy odpowiednim montażu do środka nie wpadnie nam ani jedna kropla wody

Natomiast te zwykłe po jednej zimie (woda i sól) będą wyły jak dwudziestoletni sraluch

Cytat:
2007-09-15 14:54:08, krzychu_ch pisze:
Ni chu... chu Połączenie równoległe gwarantuje takie samo napięcie na jednej jak i na drugiej trąbce

...No nie da się ukryć, że przy połączeniu równoległym tak właśnie będzie...
Natomiast chodziło mi o to, że z uwagi na cieńkie przewody zasilające sygnały dźwiękowe (dwie oryginalne trąbki) i duży prąd jaki pobierają , mamy w obwodzie ...dosyć duże spadki napięć
W moim przypadku było to coś ok. 10,8 V przy dwóch trąbkach i 12,2 V przy jednej trąbce

A co do wyższości trąbki nad wersją traktorową... temat rzeka...

Szanowny kolego piotrze... Nie wiem jak dlugo masz net ale chyba juz dosc bardzo dlugi czas i jesli nadal sie nie zorientowales ze w sklepie jest drozej niz na allegro to do najbystrzejszych ludzi nie nalezysz mowiac szczerze:] Wiec jezeli chcesz to idz sobie do tych wielkich drzwi podswietlanych neonami a jesli w temacie nie masz nic konkretnego do powiedzienia to sie nie wypowiadaj :]

Reszcie ludzi dziekuje za KONKRETNE odpowiedzi.

Cytat:
2007-09-15 18:54:30, Torp12 pisze:
Szanowny kolego piotrze... Nie wiem jak dlugo masz net ale chyba juz dosc bardzo dlugi czas i jesli nadal sie nie zorientowales ze w sklepie jest drozej niz na allegro to do najbystrzejszych ludzi nie nalezysz mowiac szczerze:] Wiec jezeli chcesz to idz sobie do tych wielkich drzwi podswietlanych neonami a jesli w temacie nie masz nic konkretnego do powiedzienia to sie nie wypowiadaj :]

No to uważaj, bo się na tym tanim alledrogo jeszcze kiedyś przejedziesz... no i dolicz koszty przesyłki.
A co miałem konkretnego do powiedzenia to wydaje mi się, że powiedziałem (o tym minusie), a czy ten klakson na fotce jest sterowany minusem to poprostu nie wiem!