| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-08-13 20:51:03 UWAGA!
Należy sprawdzić czy macie drożne odpływy, bo jeżeli nie, to podczas ulewy (jaka była w piątek w Poznaniu) może Was zastać taki obrazek:
Niestety wody musiało nazbierać się tyle, że wentylator wdmuchał dość sporą ilość wody pod nogi pasażera. Zauważyłem to, gdy dojechałem do domu. Nazajutrz zdjąłem część podszybia, filtr PP, oraz obudowę filtra PP (wystarczy odkręcić 2 plastikowe nakrętki i troszeczkę pomanipulować przy wyjmowaniu). Później należy dokładnie wyczyścić zaznaczony otwór:
Niestety próbowałem drutem ale efekty były mizerne. Nie ma to jak własny palec, którym przy odrobienie zręczności można wszystko wydłubać, aż do odpływu w prawym nadkolu:
Właściwie na foto widoczne są 2 odpływy – drugi mniejszy niby awaryjny, ale mi nie pomógł. Później wszystko ładnie wypłukałem wodą z węża i teraz odpływ świeci się jakby był nowy. Naprawdę radzę to Wam sprawić, żeby nie było za późno jak w moim przypadku... [ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2007-08-13 20:52:51 ] |
szfagier DEADSOUL Megi Białystok | 2007-08-14 00:53:10 mialem podobny motyw w listopadzie tamtego roku, wsiadam a tu kaluza od strony pasazera...dokladnie ten sam odplyw, z tym ze ja wyciagnalem gume z tego otworu, przeplukalem ja, potem odplywy i wsadzilem spowrotem ta gume. Doslownie bagno bylo |
lutas Opel Omega B MV6 Toruń | 2007-08-14 08:17:09 U mnie zeszłego lata zebrał się tam taki syf przy ulewie że musiałem ten gumowy element dosłownie ugniatać żeby z niego usunąć całą tą błotnistą maź. |
Coolin Opel Omega 2.5V6 Bydgoszcz | 2007-08-18 13:53:32 No mialem ta sama sytuacje jakos niedawno,woda tez sie dostala do kabiny od strony pasazera.Po otwarciu maski i zarknieciu pod ta kratke wody bylo full ale odetchalem i wszystko wylecialo ale np sie troche przerazilem co sie dzieje |
szfagier DEADSOUL Megi Białystok | 2007-08-19 22:07:35 a moze ma ktos foty odplywow klimatyzacji??
zastanawiam sie dlaczego u mnie tak smierdzi wilgocia po wylaczeniu klimatyzacji |
profil-usunięty | 2007-08-19 22:17:52
|
szfagier DEADSOUL Megi Białystok | 2007-08-20 08:54:06 odgrzybialem i pomoglo...na kilka dni(robilem to w zakladzie zajmujacym sie klimatyzacjami), to tak sie zachowuje jakby klimatyzacja "nie oddychala" |
szfagier DEADSOUL Megi Białystok | 2007-08-20 10:55:16 robilem to na ul.Astronautow (bacieczki)...fakt ze slyszalem o tych z nowego miasta ale tam odgrzybianie kosztuje ok 200zl...chyba po wyplacie do tych panow zawitam, najgorzej ze samochod na caly dzien trzeba zostawic no i ciekawe czy robia przeglad wszystkich odplywow |
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2007-08-20 14:51:24 Mi zapchany odplyw zjaral dwa "jeze" zanim sie zorientowalem, ze to brak odplywu jest powodem moich problemow z dmuchawa klimatronika.
Tak jako ciekawostke musze Wam powiedziec, ze nie tylko Omega cierpi na takie przypadlowsci. Kilka tygodni temu widzialem na wlasne oczy jak gosc zawracal na rondzie Passatem gdy z pod maski wylalo mu sie kilka litrow wody. To wygladalo naprawde komicznie, a gosc sie nawet nie zorientowal. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-08-20 21:14:51
innymi slowy zaden odplyw nie jest doskonaly o ile nie jest w pore wyczyszczony |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-08-22 15:43:02
nie mam szyberdchu, ale to bardzo prawdopodobne, ze odwodnienie jest wlasnie w tym miejscu.
szczerze powiedziawszy nie zielonego pojecia o jaka rurke Tobie chodzi
sa 2 gumowe weze i wychodza tak jakby po obu stronach skrzyni biegow |
gjack Omega B Bielawa | 2007-08-22 22:22:59 ...oczywiście ten otwór spustowy o który mi chodzi jest po lewej stronie - w poprzednim poście wkradła się pomyłka
Przepraszam! |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-08-23 16:27:40
Myslalem, ze chodzi o cos innego. Ja tez tak mam jak Ty i jest to fabryczne rozwiazanie. Jesli kable maja nieuszkodzona izolacje, to wszystko bedzie ok i nic z tym nie trzeba robic. Z reszta przy deszczach woda wciska sie i tak w kzdy zakamarek komory silnika |
szfagier DEADSOUL Megi Białystok | 2007-08-24 11:51:58 a moze ktos zrobic fotki w ktorym dokladnie miejscu sa odplywy klimatyzacji, bede bardzo dzwieczny |
tutrus Opel Omega 2.0 16v C ... Dzierżoniów | 2007-09-06 14:30:12 no i dzisiaj mnie dopadło małe zalanko od strony pasażera, ale się żonka zdziwiła jak jej coś na nóżki zaczeło się lać , teraz czekam aż przestanie mniej padać i śmigam odedkać to co się zatkało ![]() |