GAZ W ASTRZE 1,4 16V ECOTEC rok.1998 CZY WARTO?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam opla astre 1,4 16v ECOTEC rok 1998 chciałbym zamontować gaz co sadzicie o tym? Jak sie sprawdza instalacja gazowa w tym aucie z takim silnikiem PROSZE O POINIE I RADę!

wszystko zalezy ile robisz rocznie kilometrów i jak długo bedziesz autem jezdził.

dużo po miescie! miesiecznie trace na paliwo ok 500zł i chcialbym to zmniejszyć a samochodem pojeżdżę z 3 lata!

no to warto zakładac,najwazniejsze zeby znależc dobry zakłąd montujący instalacje i nie oszczędzac na instalacji,przy dobrym montarzu sprawdzi sie instalacja 2 generacji,ważne aby była dobra elektronika sterująca.

Dziekuje! Dobra elektronika sterujaca? mogę prosic obszerniejszą odpowiedż nie bardzo sie na tym znam! Słyszałem że astry ecotec w gazie się często psuja czy to prawda i ile mi spali gazu? Z góry dziękuje

Np.bingo S lub Autronic AL 700 dobre i sprawdzone ukłądy sterujace.

Ja mam Corsę 1.2 16 Ecotec i instalację sekwencyjną DT gas system. Wszystko chodzi OK lepiej jak na benzynie. A co do psucia silnika to na benzynie miałem co około 6 tyś km (robiłem wtedy jakieś 12 tyś rocznie) awarie jakiejś elektroniki (czujnik obrotów wału, silnik krokowy, sonda lambda). Może to zbieg okoliczności ale od założenia gazu przejechałem 24 tyś km (w 8 miesięcy bo teraz sporo więcej jeżdżę) i jedyne co zrobiłem to wymiany oleju i zaspawanie dziury w wydechu

Mam Astrę właśnie z takim silnikiem z 1999r. Instalacja Landi Renzo bez sekwencji z dobrą elektroniką ( chociaż polecają sekwencję do tych silników) zakładana w porządnej firmie. Na (dobrym -shell) gazie ok. 100 000km ( cały 130 000) i wszystko OK. Do tej pory nic nie padło, ale dbam o instalację i serwisuję regularnie ( filtry, świece, komp. itp.). Spalanie 8-9 l/100. Silnik sprawuje się bez zarzutu, zero brania oleju( nigdy jeszcze nie dolewałem między wymianami). Dynamika w normie, znajomy ma 1,6 16V to jednak jest różnica. Myślę, że warto w Twoim przypadku założyć gaz.

Cytat:
2007-10-25 21:50:45, kasta29 pisze:
dużo po miescie! miesiecznie trace na paliwo ok 500zł i chcialbym to zmniejszyć a samochodem pojeżdżę z 3 lata!

Czyli ok. 7200 zł oszczędności przez 3 lata. Połowa wartości auta, nie warto??

A czy ktoś ma ASTRE 1 z roku 1998 1,4 16v ECOTEC W GAZIE JAK SIę SPRAWDZA?