Scoupe i PC - diagnostyka we własnym zakresie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,
1/Czy istnieje możliwość diagnostyki scoupe z wykorzystaniem notebooka i jakiegoś dodatkowego interfejsu? Wiem, że w przypadku np. opla wystarczy odpowiedni przewód (około 100 zł), oprogramowanie i jakiś pecet. Czy taką "sztuczkę" można zrobić w przypadku scoupe. W szczególności interesuje mnie odczyt zachowania poszczególnych czujników (np. sondy lambda) podczas jazdy.
2/ Czy taka diagnostyka może być Waszym zdaniem przydatna? - to znaczy na ile podłączenia do komputera w ASO w momencie gdy auto stoi jest wystarczające. W moim przypadku występują np. problemy z szarpaniem (wielokrotnie poruszany temat na forum), ale występują one sporadycznie - stąd moje pytanie.
Pozdrawiam

istnieje mozliwość, temat był niedawno poruszany na forum, w jednym z postów napisalem nawet instrukcje i wskazalem wszystko co jest potrzebne... trzeba tylko poszukać;pp

Poszukam dokładniej, dzięki za pomoc.

Przygotowałem interfejs ECU <-> laptop, wykonałem wiele prób niestety bez efektu.
Chciałbym się dowiedzieć czy komuś z Was udało się połączyć z scoupe, czy może powinienem dać sobie spokój

Szczegóły: Robiłem wszystko zgodnie z wytycznymi na stronach dsmtuners i forum mitsubishi. Jedna różnica to zastosowanie przejściówki USB na port szeregowy (brak RS232 w laptopie).
ECU<->RS232<->USB-LAPTOP
Przejściówka kosztowała 45 zł i ma być z grupy tych co działają z programatorami. Zbudowałem interfejsy dla ECU w wersji dla laptopa i dla palmtopa (oba na żeńskich końcówkach). Ten drugi dlatego, że z tego co wiem palm ma napięcia na RS232 ok 6V tj. tyle co na mojej przejściówce RS232<->USB, podczas gdy standardowy RS232 w PC ma 12V.
Podsłuchiwałem też COMa podczas prób i zobaczyłem tylko, że dane z wyjścia są przepisywane na wejście. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

wiem tylko tyle, ze palmtopy tez nie lacza sie z ECU przez przejsciówke z USB na COM
moze u ciebie jest ten sam problem...
moze poprostu jest potrzebny wbudowany port com

Może jestem ślepy, ale nie widziałem nigdzie info, czy da się sczytywać info z ECU Pony?

jesli tylko pony ma zlacze ALDL to tak samo mozna do niego podpiac palma/laptopa z mmcdloggerem

a jesli ma ECU to musi miec zlacze - albo ALDL albo OBD...

a ktore ma.. to juz niech wlasciciel jakiegos poniacza sie wypowie...

Jako informatyk wiem, że przejściówki USB-RS się nie sprawdzają w wielu sytuacjach. Ja próbowałem łączyć się np. z routerem i możliwe to było wyłącznie przez "normalny" RS.

Być może programy wymagają bezpośredniego dostępu do rejestrów portu (pamięci), czego windows xp + com na usb nie jest w stanie zapewnić...

Cytat:
2007-08-06 22:26:51, rufik pisze:
Być może programy wymagają bezpośredniego dostępu do rejestrów portu (pamięci), czego windows xp + com na usb nie jest w stanie zapewnić...

Dzięki za pomysł, natomiast moim zdaniem raczej tp nie ta przyczyna, czytałem o udanych próbach (tyle, że nie z SCOUPE) z wykorzystaniem emulatora Palma, który działa pod Windows więc jest skazany na WinApi. Liczę, że wkrótce znajdę kogoś z mobilnym RS232 i będę mógł to ostatecznie sprawdzić.

Cześć.
Przejsciowka USB-RS nie nadaje się do podlączenia do laptopa , ja kupilem i lipa , wiem przejściowka sie sprawdza przy emulatorach sondy lambda. a w ogole nie sprawdzala się do diagnostyki samochodw np marki GM
Pozdrawiam

dla ciekawych w temacie, może się komuś przyda:

http://obd2.pl/forum/

http://www.viaken.pl/

http://www.motordiag.cz/motordiag/motordiag/software/

ten ostatni raczej do aut grupy vw ale wiedzy nigdy dość