[PONY] spadek obrotów - wentylator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam meczący mnie problem, podczas jazdy w momencie załączania się wentylatora na chłodnicy spadają mi obroty do 500, silnik przed załączeniem trzyma obroty. Czy macie jakieś sugestie na to? Dla mnie podejrzany jest alternator.
A druga sprawa to na gazie elegancko trzyma mi obroty a na benzynie już nie, czy może to być wina ustawienia mieszanki? Mam gaźnikowca i instalacje gazową na mikserze.

nie jest możliwe przy silniku gaźnikowym idealne ustawienie obrotów i na gazie i na benzynie, jak na gazie ma ok to na benzynie będzie za wysoko, trzeba się z tym pogodzić niestety

regulację gaźnika warto sprawdzić, na początek proponuję ustawić dobrze na benzynie a dopiero potem majstrować przy gazie

przy załączaniu wentylatora zawsze jest chwilowy spadek obrotów, tak jakby silnik się namyślał co ma zrobić, potem podnosi krokowy, ale to w MPI

ustaw na początek porządnie gaźnik, potem sprawdzaj elektrykę, może okazać się że zwyczajnie akumulator się kończy

no aku mam nowy centra futura 55ah, ciekawi mnie to ze na benzynie obroty jałowego falują a na gazie nie, jak dla mnie to wychodziło by że to ustawienie mieszanki choć może być i pompa paliwowa, na gazie oddzielnie ustawia sie obroty jałowego. No krokowca w gaźnikach nie ma.
Co do wentylatora to taki spadek chyba nie jest normalny, w chwili załączania obroty spadają do 500 i strasznie telepie autem, obroty wracają jak wentylator się wyłączy.

prawda jest taka że jak mało jeździsz na benzynie to gażnik zachodzi różnym syfem, zaworek iglicowy się zacina itd bo nie jest smarowany benzyną

sprawdź czy pompa podaje, no i gaźnik trzeba przejrzeć

na gazie jak silnik chodzi obroty silnika nie spadają po załączeniu wentylatora?

spadają, na benzynie też, teraz ciągle na gazie śmigam, wiadomo ekonomia, no i obroty nie falują.

to normalka ze obroty spadają po załączeniu wentylatora czy świateł instrukcja mówi że niskie obroty należy regulować przy wyłączonych światłach pewnie mieli na myśli właśnie spadek obrotów to pisząc