| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-09-13 23:57:55 Mam pytanie do fachowców
Instalka landi renzo II gen. Reduktorek z jedna śrubą.... Jak reguluje go i na przykład zmniejszam dawkę to instalka automatycznie ustawia mi wyższe PWA i jak w drugą stronę to na odwrót..... Pytanie dość ogólnikowe - lepiej jest jak ma wyższe PWA i skręcony reduktor czy niższe PWA i bardziej odkręcony reduktor?? Oczywiście zakładam że w obu przypadkach sonda oscyluje jak należy i przyjmujemy ze oba nastawienia są w granicach normy.... bo bez analizatora to raczej ciężko ustawić optimum.... |
Kamil_H 2107 1.3 Poznań | 2007-09-14 09:13:41 Najlepiej jest tak, żeby podczas jazdy (przyspieszanie) krokowy jak najmniej odchylał się od PWA. |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-09-15 00:04:44
Właśnie..... koło 100 - czy dla wszystkich silników.... bo u mnie jest 60 do 90 zależy kiedy sprawdzę..... zaraz po regulacji ma około 81.... a po jakimś czasie jak podłączam laptopa zazwyczaj jest ustawione na 64..... Mam 2.0 16V omegę ..... czyli kombinować w kierunku 100...... |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2007-09-16 19:29:43 Witam.
Masz rację omegolot. jeśli nie można ustawić średnie attuatora na wysokich i niskich obrotach to problem siedzi w doborze mixera. |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-09-17 09:54:51 Myślę, że mikser jest OK.... auto 2 lata biegało na gaziku i było OK..... teraz porostu zaczęło więcej palić a mechanik zamiast porządnie się wziąć do roboty mówi, że one tak palą a 2 lata temu sam tak ją ustawił, ze brała 10 -11... dzięki Waszym poradom (ukłony dla Danka) spalanie z 15 wyregulowałem do 12l/100km co już mnie bardzo zadowala..... Teraz po prostu męczę szczegóły aby bardziej być jarzącym w sprawie regulacji.... a niestety nie wszystko można znaleźć w książkach...
Zauważyłem, że spalanie spadło również jak zmieniłem wartość max otwarcia attuatora.... było ustawione na 120 (PWA około71), zmieniłem na większe otwarcie -180, bo może gdzieś na dużych obciążeniach potrzebował większego otwarcia..... a nie mam możliwości sprawdzić bo mój interfejs jest na usb i cholernie się rozłącza podczas badanie pracy w trakcie jazdy... Czy jak przy znacznym obciążeniu tak mocno sie będzie zmienić PWA może to świadczyć, że coś już jest do wymiany? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-09-17 10:20:04 Czyli na wysokich obrotach pod obciążeniem miałeś za ubogo. Albo masz za niskie PWA, albo za małą czułość, albo niestety mikser nie jest za dobrze dobrany i nie ma możliwości idealnego wyregulowania, czyli (jak pisali poprzednicy) PWA dla jałowego i podwyższonych w tych samych granicach. W miarę zużywania się membran czułość parownika może się zmniejszyć i trzeba to podregulować, ale przy kiepsko dobranym mikserze może to być już bardzo utrudnione. |