| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-09-19 09:39:12 Witam,
Mam problem z gazem. Wymieniłem świece i przewody i pojechałem na trasę prawie 400km. Juz na autostradzie przy dojeździe do bramek jak wrzuciłem na luz, to obroty spadały do poziomu 500 obr/min, ale wskazówka podnosiła się do 900-1000 i było OK. Niestety dzień później już dwa razy zgasł przy wrzucianiu na luz, a teraz wcale nie jeździ na gazie. Dodam, że od jakiegoś miesiąca samochód strasznie śmierdzi gazem. Po odpaleniu i po zatrzymaniu auta. W czasie jazdy problem nie występuje. Słyszałem, że parownik się skończył, ale nie chcę wymieniać bez pewności. Domyślam się, że dziurawy tłumik nie ma tu nic do rzeczy. Dwa dni temu urwała mi się końcowa rurka za ostatnią puszką. Wątpie, żeby to było przyczyną, ale wolę napisać. Instalacja marki Bedini [ wiadomość edytowana przez: Cameel dnia 2007-09-19 10:03:41 ] |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-09-19 10:50:58 zapewne masz dziure w membranie parownika - zamiast do kolektora gaz wywala do komory silnika i dlatego ci smierdzi
dodatkowo nie ma podcisnienia i silnik nie zaciaga gazu - ot na 99% jest twoj problem... sprobuj odpalic i powachaj czy smierdzi kolo parownika - w obudowie jest dziura wyrównawcza cisnień - jak nie odpali to centralka w tryb odpalania na gazie przekrecasz stacyjke i zawory tez sie otworza - tez poczujesz bez odpalania silnika (nie znam twojej centralki ale zakladam ze dziala standardowo jak wszystkie inne) co do wymiany to polecam ci kupno zestawu naprawczego za jakies 60 zł na allegro - ja tak robilem swoj parownik BRC i dziala jak nowy...za nowy parownik dasz ok 250 zł takze widzisz przebite sam - oczywiscie mozesz wymienic sam o ile potrafisz wykonywac podstawowe czynnosci obslugi samochodu (do tego nie trzebe byc wykwalifikowanym mechanikiem) bo inaczej u gaziarza bardziej oplaca sie kupic nowy
Pozdrawiam |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-09-19 11:12:43 Instalka bedini, parownik bedini (Stary typ) |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-09-19 11:19:31 Takiej wypowiedzi właśnie oczekiwałem. Dzięki.
Gazem śmierdzi nawet wtedy, gdy wymusze tryb gazu i po 4-5 sekundach od odpalenia przerzuci się na gaz i od razu zgaśnie. Wydaje mi się, że śmierdzi własnie z okolic parownika. Kurcze kusząca wydaje się propozycja zrobienia tego samemu, ale trochę się boję, że coś zepsuję. Na coś powinienem zwrócić uwagę przy wymianie? Najpierw chyba musiałbym zobaczyć jakiej firmy mam parownik. Później na regulację jechać do gazownika, czy próbować śrubkami? Muszę się za to zabrać, bo niestety trasę powrotną (znowu 400km) jechałem na benzynie i koszty sa nieporównywalnie większe |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-09-19 13:57:52 jak ci napisalem regeneracja moze nie jest tak bardzo prosta ale jak masz srubokret impusy i kilka malych kluczy to dasz rade na bank. wymiana ogranicza sie do rozklrecenia obudowy i widac cala membrane wyciagasz i dobierasz do drugiej gumy ktora reguluje cisnienie 1 stopnia komory redukcji...
bez sensu to opisywac bo w zestawach naprawczych reduktor jest rozrysowany co do czesci w rozlożeniu - zobacz w google pewnie tez sie znajdzie i dojdziesz do wniosku ze to naprawde nie jest trudne. jesli w zyciu chociaz raz dotknales gaznika 126p to wymiana membran jest bardzo zblizona do trudnosci czyszczenia gaznika 126p. jedyna rzeczą ktorej mozesz sie obawiac to odkrecenie przewodów wody i miedzianego od gazu - to chyba zajmuje wiecej czasu niz zabawa z samym reduktorem. jesli zas chodzi o regulacje to zostaje ci albo gazownik za 30 zł albo skladasz interfejs i podpinasz sie pod kompa sam - ja tak robie i jestem szczesliwym posiadaczem LPG bo na gaziarzu raz sie przejechalem i nie chce wiecej
mozesz sam srubkami i voltomierzem w ręku ale to jest tylko dla wolnych obrotów - dla 3 tys jesli lambda nie bedzie oscylowala trzeba będzie zmienic pozycje silniczka krokowego ale to mozliwe tylko za pomocą ingerecji kompa |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-09-19 18:03:31 Gazu może ostatnio trochę więcej, ze 13
A silnik 2.0 Ale co jest temu winne... Centralka ? Teraz jest tak, że jadę na pb, wrzucam gaz... Jest ściana płaczu... I po 10 sekundach zaczyna powoli przyśpieszać i utrzymywać prędkość... |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2007-09-19 18:16:13
13 w mieście czy trasie? Jak w mieście to nie najgorzej. Co do ściany płaczu to może masz źle ustawione czasy kiedy autko ma robić na bp i lpg jednocześnie. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-09-19 18:19:49 Przewaga miasta
Uszkodzona centralka da taki efekt ? Przestała mi wcześniej zmieniać sama na gaz |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2007-09-19 18:24:15 Może się tak zachowywać.
Spróbuj ją ustawić u jakiegoś gaziarza lub sam (lapkiem lub kompem) |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-09-19 18:47:28 Dziwne, przed chwilą posiedziałem chwilę przy aucie. Po odpaleniu pochodził chwilę na benzynie, przerzuciłem na gaz i... chodzi . Bez problemu chodzi. Poszedłem powąchać przy parowniku, nic. Podszedłem do drzwi kierowcy, śmierdzi gazem. Schylam się pod auto, nic. Wchodzę do środka, śmierdzi gazem. Dziwne. Przejechałem się ze 2-3 km i jezdzi na gazie bez problemu. Próbowałem odkręcić parownik, bo nie wiem jakiej jest firmy. Nie mogę wyjąć wężyka od wody, ale poluzowałem parownik na tyle, że mogłem go obejrzeć z każdej strony. Nie ma tam żadnej informacji o producencie. Zrobiłem fotki, może ktoś wie, czyje to jest?
![]() [ wiadomość edytowana przez: Cameel dnia 2007-09-19 18:53:39 ] |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-09-19 19:54:40 2 filtry gazowe ? |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2007-09-19 21:56:03 Zolti filtr gazowy jest ta jeden pod niebieskim a te dwa duże (niebieskie i czarne) to elektromagnesy od zaworków (elektrozawory)
Cameel Może masz nieszczelną instalkę doprowadzającą gaz do reduktora - przewód miedziany albo mikser podaje więcej gazu niż silnik jest w stanie przełknąć i cofa Ci go do filtra i do nadkola a z tamtąd nie jest daleko do wlotu powietrza do kabiny albo nieszczelne coś przy mikserze (może krokowiec) i zasysa ci gaz do kabiny (dolot blisko wlotu powietrza) z tąd możliwe problemy na gazie |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-09-20 10:24:44 hmm ale jak by mial cos nie za bardzo szczelne to prawdopodobnie mial by duze strzaly bo komputer glupiałby ze skladem bieżącej mieszanki...chyba ze masz intalke na srube to wtedy inna historia [ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2007-09-20 10:25:20 ] |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-09-20 10:44:59 Czy może jeszcze być coś takiego, że na dole mam poluzowane przewody, być może dziurkę i zalezy jak się ułożą, to albo jeździ na gazie, albo nie? Może gdzieś zahaczyłem przewodami? Coś czuję, że bez gazownika się nie obejdzie |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-09-20 16:12:37 nie no nie rozumiem - co ma sie zle ukladac ??? przewody miedziane czy dolotowy reduktor-mikser ??? bo dla mnie to akurat troszke absurdalne |
rudi Espero Wloclawek | 2007-09-20 17:27:30 u mnie kiedyś padła uszczelka na filterku i wtedy to dopiero śmierdziało - zresztą z gazem to od czasu do czasu jakieś cyrki są i czasami trzeba nieźle pokombinować żeby dojść co jest powodem. Najpewniej jednak że parownik kończy żywot - ale żeby zregenerować trzeba znać producenta i typ i kupić dobry zestaw naprawczy.
Poza tym nie ma reguły jednym wytrzymuje 50 innym 150 tys. km ale membrany i uczelki pracujące w tak esktremalnych warunkach po prostu się dość szybko starzeją i mogą padać w dowolnym momencie więc tak to może wyglądać że czasem chodzi a czasem świruje od czego to zależy - od pogody chyba a może miał małą nieszczelność, która chwilowo sama się naprawiła tylko nie wiadomo na jak długo ja bym sprawdził bebechy parownika i filterek przy okazji
[ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2007-09-20 17:28:02 ] |