MotoNews.pl
11 Wyłącznik oświetlenia bagażnika (208344/26) - NT

Wyłącznik oświetlenia bagażnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam do Was takie oto pytanie,na które nie znalazłem odpowiedzi w wyszukiwarce?Coś wspomniał o tym chyba Markon-tasują mi się tematy Do wyłącznika od oświetlenia bagażnika miałem podpięty przewód od alarmu.Wg. schematu el. na żrówke przychodzi stałe zasilanie12V i dalej na wyłącznik ,zwierający z masą.Jeśli pod ten wyłącznik -na wyłącz z plusem-przez żarówkę-jest podpięty alarm to wydaje mi się ,że cuś tu nie tak .Skoro czujnik np. przedniej klapy,drzwi zwiera tylko do obudowy?Tosz to zwarcie !?No chyba ze alarm jest do tego sposobu przystosowany i ma dodatkowe złącze .Rodzaj dowolnego (poza typowymi-do marki sam.ex.) alarmu jest dość unmiwersalny.Nie widzę tu miejsca na takie samowolki.Zakupiłem dodatkową czujke by osobno podłączyć alarm . Wserwisówce DAEWOO nie widżę odpływu -połączenia śiatła bagażnika z np. podświetleniem w kabinie czy połączenia z wył.dżwiowymi.jak dżwisą otwarte to i w bagażniku się świaci-to norma?-czy kolejne druciarstwo serwisanta poprzedniego właściciela? Owszem -niektórepodzespoły zsilane z tego samego bezpiecznika ale nie powinno to wpływać na ich załączenie.

A mozesz pisać po polsku bo takiego bełkotu to sie czytać nie da.

Ale z tego co udało mi sie wydedukować to:
1. Przecież wyłącznik lampki w bagażniku działa tak samo jak ten pod klapą silnika. Działa zresztą dokładnie tak samo jak włączniki drzwiowe. Więc skąd Ci sie wziął pomysł na jakieś zwarcia.
2. Zaden dodatkowy przycisk w przypadku klapy bagażnika nie jest Ci potrzebny do montażu alarmu.
3. Fizyczne połącznie wyłączników drzwiowych z tym pod klapą fabrycznie nie istniało. Jego istnienie to lenistwo instalatora poprzedniego alarmu/kiepski autoalarm.

-----------------
czasem tu zaglądam

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2008-03-11 23:59:12 ]

Ale gafcio się doszukał że wyłącznik oświetlenia w bagażniku odcina "+" a nie minus
Więc skoro czujniki krańcowe alarmów są sterowane masą to mamy zwarcie
Tyle udało mi się wydedukować

Tylko gdzieś Ty to gafcio znalazł

Mam przed sobą biblię Morawskiego, strona 230 i tam wyraźnie widać lampkę oświetlenia bagażnika E33 i jej włącznik S33 i tu wyraźnie widać że ten włącznik odcina minus na żarówce a nie plus

Cytat:
2008-03-11 23:22:37, gafcio pisze:
........ dżwisą ......

a co to jest?

Witam,
Znam to zagadnienie i potrafię wyjaśnić. W moim Espero jest taki sam problem. Sprawdzałem to. Cała wina związana jest z montażem autoalamu przez elektryka. Chcąc uprościć sobie montaż, wpinają sie do przewodu oświetlenia lampki bagażnika, zamiast ciągnąć jeden dodatkowy przewód do pokrywy bagażnika i zastosować oddzielny włącznik zamykania pokrywy. Efekt końcowy jest taki, że jeśli masz otwarte drzwi zawsze świeci lampka oświetlenia bagażnika.

Cytat:
2008-03-12 15:03:30, certiif pisze:
Witam, Znam to zagadnienie i potrafię wyjaśnić. W moim Espero jest taki sam problem. Sprawdzałem to. Cała wina związana jest z montażem autoalamu przez elektryka. Chcąc uprościć sobie montaż, wpinają sie do przewodu oświetlenia lampki bagażnika, zamiast ciągnąć jeden dodatkowy przewód do pokrywy bagażnika i zastosować oddzielny włącznik zamykania pokrywy. Efekt końcowy jest taki, że jeśli masz otwarte drzwi zawsze świeci lampka oświetlenia bagażnika.

ja się już tego pozbyłem, ta usterkę znalazłem po zdjęciu kanapy tylnej choć bagażnik był zamknięty światło sie świeciło i aku siadał

cd. oczywiście istnieje możliwość zamiast prowadzenia nowego przewodu do klapy bagażnika wykorzystać jeden wolny przewód który jest do dodatkowego światła stopu (jeśli już ktoś go do czegoś innego nie wykorzystał wcześniej jak np. ja, wykorzystałem do świateł jazdy dziennej)

Cytat:
2008-03-12 15:52:56, certiif pisze:
ja, wykorzystałem do świateł jazdy dziennej

No nie żartuj, że takiej profanacji dokonałeś!!!

Krzychu napisał:Ale gafcio się doszukał że wyłącznik oświetlenia w bagażniku odcina "+" a nie minus .

Zależy,z którwj strony na to spojrzeć-odcina minus do zasilania żarówki ,przy zamkniętej klapie.Przez żarnik ,do czujnika dopływa +.Do tego jest(u mnie) podłączony przewód alarmu.Dopiero po otwarciu klapy czujnik zwiera do masy ,co zamyka minus do zasilania lampki oświetlenia bagażnika.

Cytat:
2008-03-12 16:12:07, gafcio pisze:
Krzychu napisał:Ale gafcio się doszukał że wyłącznik oświetlenia w bagażniku odcina "+" a nie minus . Zależy,z którwj strony na to spojrzeć-odcina minus do zasilania żarówki ,przy zamkniętej klapie.Przez żarnik ,do czujnika dopływa +.Do tego jest(u mnie) podłączony przewód alarmu.Dopiero po otwarciu klapy czujnik zwiera do masy ,co zamyka minus do zasilania lampki oświetlenia bagażnika.

No i co w związku z tym?

Oj ktoś tu chyba spał na lekcjach fizyki

-----------------
czasem tu zaglądam

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2008-03-12 16:28:37 ]

Cytat:
2008-03-12 15:03:30, certiif pisze:
Witam, Znam to zagadnienie i potrafię wyjaśnić. W moim Espero jest taki sam problem. Sprawdzałem to. Cała wina związana jest z montażem autoalamu przez elektryka. Chcąc uprościć sobie montaż, wpinają sie do przewodu oświetlenia lampki bagażnika, zamiast ciągnąć jeden dodatkowy przewód do pokrywy bagażnika i zastosować oddzielny włącznik zamykania pokrywy. Efekt końcowy jest taki, że jeśli masz otwarte drzwi zawsze świeci lampka oświetlenia bagażnika.

Przecież i tak trzeba ciągnąć dodatkowy przwód, nawet jak sie wepniesz we włącznik lampki. I wcale nie trzeba wiercić żadnych dziur na dodatkowe włączniki. Przecież żeby lampka nam sie nie zapalała wystarczy w szereg dać diodę prostowniczą.

Pomysłu ze światłami dziennymi i wykorzystaniem przewodu od światła stopu wolę nie komentować

-----------------
czasem tu zaglądam

Espero-instrukcja napraw ,tom drugi-strona 565-obwód otwierania klapy bagażnika i zapalniczki.
Na S33-przełącznik lampki oświetlenia bagażnika,od strony żarówki jest "+" i tam miałem podpięty alarm.Klarowniej i bardziej kwadratowo tego nie opiszę.Reszta opisu już była.
Adam4302-miłych snów

Powoli sprawę wyjaśniam metodą dedukcji.Jeśli w centralce alarmu ,w układzie elektronicznym zastosowana jest dioda to sprawa istotnie nie jest problematyczna.Może ona w kierunku zaporowym blokować dopływ +12V,lecz nie stanowi przeszkody w połączeniu z minusem z karoserii.Oczywiście za pośrednictwem wyłączników dżwi i klap.+12V( na wyłącznikach ) bierze się z tąd ,że żarnik żarówki jest przewodnikiem.Wg. tego toku myślenia ,nie ma powodu zastosowanie dodatkowej diody w wył.oświetl. klapy.Problemem pozostaje jednak to,że 1- po otworciu dżwi pod klapą zapala się lampka,2-po otwarciu klapy zapalasię dodatkowo lampka(przednia) oświetlenia kabiny.3-po otwarciu dżwi i wyłączeniu lampki wkabinie kier.,lampka pod klapą nie gaśnie.

A -jeszcze coś dla upierdliwych: DRZWI

.......EEEEeee już tyle napisaliście o tym wyłączniku, że możnaby doktorat zrobić

Napiszcie lepiej skąd wytrzasnąć jakąś sensowną lampkę ...do oświetlenia bagażnika ...co by ją przykręcić po przeciwnej stronie tej ...fabrycznej ?

Najlepsza byłaby jakaś "na wierzch" bo dziury w blasze do lampki typu oryginalnego ...raczej nie da rady wyrzeźbić.
Zresztą ta oryginalna ...świeci jakby chciała a nie mogła ...przynajmniej u mnie

Cytat:
2008-03-12 20:26:05, nawigator5 pisze:
Zresztą ta oryginalna ...świeci jakby chciała a nie mogła ...przynajmniej u mnie

oryginalna żarówka miała 10W.Może ktoś już ją wymieniał i masz 5W?

Cytat:
2008-03-12 20:13:44, gafcio pisze:
A -jeszcze coś dla upierdliwych: DRZWI

[ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2008-03-12 21:24:22 ]

Cytat:
2008-03-12 21:22:40, JaRabbit pisze:
oryginalna żarówka miała 10W.Może ktoś już ją wymieniał i masz 5W?

sprawdzę

Cytat:
2008-03-12 20:26:05, nawigator5 pisze:
Napiszcie lepiej skąd wytrzasnąć jakąś sensowną lampkę ...do oświetlenia bagażnika ...

Już kiedyś o tym wspominałem, i Kolber też

FLUXy

Dwa panele o barwie białej zimnej przyklejone na taśmie dwustronnej koło głośników skutecznie oświetlają tę piwnicę aż po oparcie kanapy tylnej

Cytat:
2008-03-12 16:07:17, piotr_ek pisze:
No nie żartuj, że takiej profanacji dokonałeś!!!

Zobacz w profilu

Wygląda średnio - choć może być problem na przeglądzie

Cytat:
2008-03-12 23:08:54, krzychu_ch pisze:
Już kiedyś o tym wspominałem, i Kolber też FLUXy Dwa panele o barwie białej zimnej przyklejone na taśmie dwustronnej koło głośników skutecznie oświetlają tę piwnicę aż po oparcie kanapy tylnej

trzy fluksy sobie wkleiłem między głośnikami.A jasno w tym bagażniku się zrobiło że hej