| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-08-22 09:11:45 O ekonomizerach juz bylo ale ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz.
U mnie ekonomizer nie dziala i kiedys z Wojkowem na spocie wydlubalismy zegary z mojej cariny zeby sprawdzic zarowke. Wygladala na dobra ale okazalo sie ze mimo iz mam wskazniki z obrotomierzem mam tylko jedna zarowke od ekonomizera - drugi otwor jest zaslepiony. Pytalem kilkoro ludzi co to moze byc za dziwna wersja ale wszyscy mowia ze powinienem miec dwie. Przedwczoraj postanowilem wydlubac zegary raz jeszcze i nawet wymienilem zarowke na nowa co i tak nic nie dalo. Zrobilem zdjecia i oto one. Miejsce gdzie jest zarowka ekonomizera zaznaczylem. Moze ktos cos mi rozjasni. Aha - pod swiatlo widac ze jest tam napis 'ECONO'
![]() |
gosiek Toyota Corolla Warszawa | 2003-08-22 09:19:09 Deeno ja nie widzę zdjęć |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-08-22 09:22:54 |
Radi TOYOTA CARINA E Combi Łódź | 2003-08-22 09:36:57 Tez mam chyba ten sam dylemat z ekonomizerem - sa dwa miejsca (gniazda) na zarowki i tylko jedno gniazdo jest polaczone sciezka z wiazka przewodow, natomiast druga sciezka (od drugiego gniazda) wyprowadzona jest na zlaczke, w ktorej brakuje pinu (kabelka). Probowalem podstawiac zaroweczki, ale i tak nie dziala. Mysle, ze napewno da sie to jakos uzupelnic - poprowadzic brakujacy przewod - tylko gdzie go podlaczyc? Trzeba chyba porownac z innym autkiem z dzialajacym ekonomizerem. Warto by bylo to uruchomic. Czy u ciebie tez brakowalo zarowek - byly tylko miejsca?
P.S. Nie moge otworzyc zdjec. |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-08-22 09:49:33 Elektryki jeszcze nie sprawdzalem. Z tabliczki znamionowej wynika ze fura jest ze stycznia 97 tak jak i zegary - przynajmniej wtedy byly zlozone.
Zdjecia musi byc widac - moze serwer sie zacial chwilowo. http://community.webshots.com/user/deeno110 Drugi otwor jest zaslepiony ale sciazka tam przechodzi. |
Radi TOYOTA CARINA E Combi Łódź | 2003-08-22 10:06:59 Moze sie malo jasno wyrazilem, wiec jeszcze raz:
W liczniku mojej E (listopad 96) oba otwory pod zarowki sa polaczone sciezkami wyprowadzonymi na brzeg plytki licznika, z tym ze sciezka od jednej z zarowek nie jest podlaczona do niczego, czyli brakuje dla niej odpowiedniego kabelka w kostce - moze ktos wie gdzie go podlaczyc? Wstepnie sprawdzilem, ze po wlozeniu zarowki w pusty otwor (ten polaczony poprzez sciezke z przewodem w kostce) nie ma objawow zadzialania ekonomizera. U ciebie Deeno jest chyba podobnie. Zdjecia juz widze. |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-08-22 10:11:13 Ale u mnie w tym jednym otworze zarowka byla wiec teoretycznie powinno dzialac. |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-08-22 14:14:11 No to czekam niecierpliwie |
Radi TOYOTA CARINA E Combi Łódź | 2003-08-22 15:52:05 Ja rowniez bede czekal z niecierpliwoscia na jakakolwiek informacje.
|
rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2003-08-23 00:04:24 ja też mam dwie lampki |
Masterlysy VECTRA EDITION 2000 Skierniewice/Łódź/Białystok | 2003-08-23 11:07:12 He he ja tez nie jestem taki co bym nie miał dwoch lampek |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2003-08-24 13:42:54 Na krotko przed wyjazdem do Lubiatowa odlaczylem drugi czujnik pomiaru roznicy podcisnienia na kolektorze.Nic sie nie dzieje po za tym ze spada mi zuzycie gazu.Normalnie spalala mi ok.9.5-10l/100km,teraz spalila 8.4 i czuje ze to nie bedzie jej ostatnie slowo(czytaj-zuzycie).Spraedze jeszcze dokladnie do czego sluzy ten czujniczek.Mysle jeszcze nad dziwnym odglosem ,ktory pojawia sie po przelaczeniu silnika na benzyne.Domyslam sie ze pochodzi od cylindrycznego pojemnika zamocowanego przy kolektorze ssacym ale dziwi mnie to ze przy pracy na gazie nie slychac go wcale.
Pin555-mam prosbe do Ciebie o zbadanie przeznaczenia tego pojemnika.Przy demontazu silnika po prawie 2 latach w pojemniku istnialo jeszcze podcisnienie(uklad super szczelny). |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2003-08-24 15:51:18
W ktorym silniku GE, czy FE z Cariny II? I w ktorym dokladnie miejscu? Moze chodzi o zbiornik z weglem aktywnym do filtracji oparow ( w ETCe "charcoal canister"). |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2003-08-24 21:48:31 Ten zbiorniczek jest wcisniety w obejme na samym dole kolektora i niestety byl zupelnie pusty.Jest on w silniku 3SGE,w starej jest inny pojemnik w innym miejscu.Nie zagladalem dokladnie co jest tam doprowadzane i gdzie odprowadzane,jutro jak nie zapomne to przyjze sie temu dokladnie.Tylko dziwi mnie ten halas slyszalny wyraznie w srodku samochodu.Dzieki temu wiem kiedy silnik chodzi na benzynie. |
rogru TOYOTA DRIVER Carina E Gdańsk | 2003-08-25 09:00:09 Hejka!
Mam identyczny zestaw zegarów i także go już wyjmowałem. Z moich obserwacji wynika, że w tym egzemplarzu jest tylko jedna żarówka i podświetla ona zielony napis "ECONOMY" (podświetlałem miejsca na żarówki latarką). W moim przypadku, tak samo pewnie jak i u Ciebie, przerwa jest gdzie pomiędzy kompem a żarówką, gdyż jak odłączyłem czujnik podciśnienia to odrazu komp złapał błąd. Jednak zaraz za kostką przewody wchodzą w wiązkę i nie bardzo wiem gdzie dalej idą. Jak ktoś miałby bardziej szczegółowe informacje to chętnie się z nimi zapoznam. Pozdrawiam. |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-08-26 16:21:20
No i jak tam - wiadomo cos nowego ? |