MotoNews.pl

2,5 v6 jeszcze wieksze problemy niz przed naprawą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam Omege B i ostatnio oddałem ją na warsztat.
Zostało zrobione w niej prawie wszystko. Wszystkie uszczelki, pierścienie itd..
Teraz motor chodzi jakby chciał a niemógł.
Na wolnych obrotach ma około 500 ob. na min.. a dodam ze to automat. Wiec jak wrzucam D to silnik gasnie. Dławi sie, szarpie, gwałtownie spadła moc. Byłem na diagnostyce i powiedzieli mi ze to zle ustawiony rozrzad lub walnięty czujnik połorzenia wałka rozrzadu. Ale czujnik wymieniałem a po wymianie resetowałem komp.. Rozrząd sprawdzałem dwa razy i jest dobrze ustawiony. Dałem nowe świece i kable i nic. Cały czas jest błąd 31 dotyczący własni tego czujnika. Kiedy odłanczam ten czujnik przy odpalonym silniku jest zero reakcji dalej chodzi jak chodził. To normalne? Prosze o pomoc. Dziekuje.

O ile dobrze pamiętam to 31 jest to czujnik indukcjyjny położenia wału korbowego. Popatrz na przewody, może coś nie podpięli.
Wracaj do mechaników niech naprawią co popsuli.
Cytat:
2007-09-22 11:26:40, BoruPl pisze:
Witam mam Omege B i ostatnio oddałem ją na warsztat. Zostało zrobione w niej prawie wszystko. Wszystkie uszczelki, pierścienie itd.. Teraz motor chodzi jakby chciał a niemógł. Na wolnych obrotach ma około 500 ob. na min.. a dodam ze to automat. Wiec jak wrzucam D to silnik gasnie. Dławi sie, szarpie, gwałtownie spadła moc. Byłem na diagnostyce i powiedzieli mi ze to zle ustawiony rozrzad lub walnięty czujnik połorzenia wałka rozrzadu. Ale czujnik wymieniałem a po wymianie resetowałem komp.. Rozrząd sprawdzałem dwa razy i jest dobrze ustawiony. Dałem nowe świece i kable i nic. Cały czas jest błąd 31 dotyczący własni tego czujnika. Kiedy odłanczam ten czujnik przy odpalonym silniku jest zero reakcji dalej chodzi jak chodził. To normalne? Prosze o pomoc. Dziekuje.

500 obrotów to nic strasznego, ja tak mam ciagle i żadnego gaśnięcia nie ma. Ten bład 31 to jak odczytujesz? Przy zapalonym silniku ?
Jeśli byłby walniety czujnik to chyba nie powinna zapalić w ogóle ;/

Cytat:
Cały czas jest błąd 31 dotyczący własni tego czujnika. Kiedy odłanczam ten czujnik przy odpalonym silniku jest zero reakcji dalej chodzi jak chodził. To normalne? Prosze o pomoc. Dziekuje.

Możliwe,że sterownik podstawia sygnał z czujnika fazy, podmień czujnik RPM , bo może mieć uszkodzony kabel na skutek prac naprzwczych.
Cytat:
Jeśli byłby walniety czujnik to chyba nie powinna zapalić w ogóle ;/

To jak wytłumaczyć to
Cytat:
Kiedy odłanczam ten czujnik przy odpalonym silniku jest zero reakcji dalej chodzi jak chodził.

Możliwe,że jest sygnał z czujnika RPM tylko bardzo zniekształcony/sporadyczny itp. To sygnały analogowe podatne na zakłócenia.

Reasumując wypowiedzi kolegów, jeśli brak reakcji silnika na odpięcie w/w czujnika, znaczy to, że chyba, prawdopodobnie, na pewno w nim tkwi problem lub ew. w jego podłączeniu.