| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-02-18 20:18:52 Tak mogla sie skonczyc bateria ...lub cos innego
zmierz ja nowa ma 3.2V jak spadnie do 2.8 przestaje dzialac |
gwp TOYOTA DRIVER Toyota Avensis 2.0D-4D Rzeszów | 2007-02-25 20:01:52
Ja zrobiłem tak, jak opisał to nogal2: Spojrzyj tu: |
Bartsun Tipton | 2007-08-05 18:46:18 witam mam problem z centralnym w avensis 1.6 z 1998 roku
mianowicie naciskam na pilocie by otworzyć to nie otwiera ale kierunki świecą i przekaznik słuchać który jest gdzieś za schowkiem, otwieram z kluczyka to otwierają sie tylko drzwi kierowcy (reszta nie) gdy chce zamknąć z pilota to zamykają sie wszystkie drzwi zdjąłem dzisiaj tapicere by wybadać problem, odpiąłem od kierowcy wtyczkę w drzwiach od zamka która jest od centralnego, zamknąłem drzwi, i naciskam pilotem, otwiera i zamyka wszystkie drzwi oprócz odpiętych drzwi kierowcy... wydaje mi sie ze może coś w centralce w siłowniku w drzwiach kierowcy jest nie tak, jak widać pilot działa i wszystkie siłowniki tez tylko coś zrypane jest od kierowcy... w kostce podłączeniowej do zamka kierowcy płyną 4ry kable, narazie nie mam miernika żeby je sprawdzić. czy ktoś by mógł poradzić jak to naprawić? sprawa jest banalna wydaje mi sie, jestem w angli, samochód angielski (wiec drzwi kierowcy są po prawej) a naprawa tej pierdołki może wynieść nieźle w funtach, wiec jeśli to jest zrypany zamek (obwody czy styki) od kierowcy to mógłbym to wymienić jakoś. tylko jak to wyciągnąć z drzwi? dzisiaj odkręciłem 3 śrubki gwiazdki i nieumialem sobie poradzić z wyjęciem całego mechanizmu zamka... proszę o poradę, jeśli macie jakieś pytanie co do działania chętnie odpowiem i podam tyle informacji ile tylko mogę pozdrawiam, Bart |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-08-06 00:16:56
To stala usterka AVE jest do wymiany zamek kierowcy kpl.kosztuje jakies 1600 zl. Ale mozesz z kostki ktora wypiales wyciac 3 kable sterujace pozostawiajac 2 kable wykonawcze do silownika.Bedzie ci dzialal centralny na pilota i z klawisza door lock,czyli w zasadzie wszystko co potrzebne bo centralny z wkladki zamka kierowcy juz ci nie dziala. Zamek jest nierozbieralny wiec szkoda twojego wysilku a mozesz przy okazji zepsuc bardziej |
Bartsun Tipton | 2007-08-06 15:44:36 ok przeczytalem i szkoda ze sie zrypal....
ale co tam dalej kombinuje... moze kupie zwykly uniwersalny silownik, podepne go pod druty z klamki do zamka, i polacze z instalacja ave? czy ktos zna jakie zasilanie leci i w jakich kablach? tzn jakis schemat elektrycxzny by sie przydal a cos sobie juz pokombinuje
aha i ktore te kable mowiles bo one kolorki maja... wykonawcze itp... dzieki z gory, pozdrawiam |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-08-06 21:37:07
Chyba nie zrozumiales .... po odcieciu sterowania czyli masy i dwuch wyjsc na ktore zamek kierowcy wystawia na przemian mase na lock,unlock,wykorzystujesz silownik zamka kierowcy ktory jest nieuszkodzony[2 wykonawcze na ktorych sterownik centralzamka wystawia (+)(-)lock,(-)(+)unlock,sa grubsze od sterujacych] Jeszcze prosciej jezeli poprzez kontrolke podasz mase na kable sterujace ,kolorow nie pamietam, zamek wykona lock lub unlock w zaleznosci na ktory podasz.Odcinasz 2 sterujace i mase czarno bialy. Usterka polega na tym ze caly zamek z silownikiem jest dobry a koroduja styki pozycjonera,ktory jest potrzebny tylko do zasterowania centralnego zamka z wkladki drzwi kierowcy poprzez przekrecenie kluczem w dziurze. |
Bartsun Tipton | 2007-08-07 00:18:06 aha juz rozumiem, kurcze jakbym umial to wyciagnac to moze bym sobie poradzil z tym, we fiescie kiedys rozbieralem mechanizm kierunkow przy kierownicy jak zasniedzialy styki, potem zakladalem w swifcie (suzuki) centralny silicona... jakbym tylko wiedzial jak to sie wyciaga to bym oblukal...
dzieki za pomoc pozdrawiam katowice (btw ja jestem gliwiczanin ) |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-08-07 22:20:20
Wyciaga sie nader upierdliwie z lampa i lusterkiem w dloni,trzeba odkrecic zamek, prowadnice szyby i wyjac jej dolny odcinek,kasetke klamki,oraz poodpinac ciegla z plastykowych zabezpieczen.....tylko w imie czego?Tak ci zalezy na funkcji centralnego zamka z wkladki od strony kierowcy,przeciez i tak uzywasz pilota,a z pilota wszystko bedzie dzialac. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-08-08 09:06:12
W imię tego, że jeździ Toyotą, a tu wszystko ma działać jak należy
Ja też bym kota dostawał jakby mi coś nie chodziło
Pozdro. |
Bartsun Tipton | 2007-08-09 08:21:24 wlasnie kupilem od kolesia lampe na tyl (ktos przychaczyl na parkingu) i widzialem ze kolo ma drzwi z centralnym od kierowcy za 25 funow... moze za 5 funtow mi sprzeda sam mechanizm centralnego... powinien dzialac co?
a w imie tego ze jak cos nie chodzi to ma chodzic i basta ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-08-09 11:47:06
To jest standartowa usterka wszystkich Ave ale proboj,ja bym dal spokoj bo najczesciej objaw jest taki ze auto sie w nocy samo otwiera,przychodzisz rano a tu otwarte wszystkie drzwi. |
Bartsun Tipton | 2007-09-22 13:44:39
a wiec... ja nie dalem spokoju, zamowilem na ebay-u silowniczek master nastepnie wzialem sie za montaz (dzisiaj). oto wyniki:
na czerwono zaznaczylem linia przerywana jak idzie wygiety drucik od silownika do drutu zamka, szyne 3majaca silownik podpialem pod srobke zaznaczona na 3cim zdjeciu najbardziej w lewo, jako iz w zestawie byla tylkjo jedna szyna i do tego przykrecona na jedna srube do drzwi poradzilem sobie w sposob nastepujacy... kable od centralnego na spinke podpialem u gory nastepnie naciagniete kabelki podrkecilem pod drugie mocowanie silownika do szyny to dalo stabilizacje i nieruchomosc prostopadle do szyny... nastepnie podlaczenie kostki z kablami silownika; kolej jest nastepujaca- po lewej kable silownika po prawej kable z kostki centralnego: czarny->bialo-czarny bialy->niebieski z czerwonym paskiem niebieski->niebieski z czarnym paskiem zielony->niebieski z bialym paskiem brazowy->kabelek caly niebieski i teraz juz wszystko dziala wsio z pilota, z kluczyka, z wnetrza... tak jak mialo byc
jezeli ktos ma jakies pytania dotyczacego montazu prosze pytac, chetnie odpowiem i pomoge
ps, kosztem 7 funtow i godziny relaksu w sobote, centralny dziala jak powinien
ps2. nie pomylilem sie z opisem, ta strona na wyspach jest strona kierowcy ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-09-22 17:29:17 Nawet tego nie skomentuje
bo artysta jest dumny z Rzezby. To jakbys do drzwi sejfu zalozyl haczyk z drzwi od sracza... Mialem nie komentowac |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-09-22 17:33:32 Wytlumacz mi tylko po jaka cholere podpinales calosc pod ten badziewny silownik ktory po pierwszej zimie wyciagnie kopyta.
Wytnij kabelki ladnie, sterowanie masami zostaw z tego co dolozyles a jako silownik wykonawczy podepnij z powrotem oryginal i bedzie profesjonalnie. |