| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
arii82 MEGA ŁADZIARZ jest ETA była 21100/ ... Chełm/Kulik | 2006-10-31 08:16:31 Być może niegłupi pomysł, być może nie paliło by mi regulatora przy dużych obrotach.. |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2006-10-31 08:28:07
![]() |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2006-10-31 09:44:57 A ja bym zrobił coś innego - turboalternator czyli alternator napędzany energią spalin. To by dopiero było wydajne. Ale bardziej awaryjne pewnie. |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2006-10-31 09:46:00 A nie ma czegoś takiego jak elektromagnetyczne sprzęgło w kole pasowym alternatora, które wyłącza alternator? Do wyścigów warto odłączyć to urządzenie i mieć troszkę mocy więcej. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2006-10-31 11:37:29 Witam
Hmmm... ależ babciu... po co to wszytsko?. przecież mamy ...regulator napięcia, ten załatwia wszytsko... chcemy oszczędzić moc?.. proszę bardzo, wyłaczamy radio, klime, dmuchawę, ogrzewanie foteli, szyb, gasimy swiatła etc..., PS zmniejszenie zyzycia paliwa o 1l/100km to zwykły mit, tak się kiedyś mówiło że jazda bez swiateł np. latem tak oszczędza paliwo. proponuję zwykły bilans mocy żarówek+założne straty, zadanie dla ucznie 8smej klasy szkoły podstwawowej( w starym przedgiertychowskim systemie ) |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2006-10-31 17:07:10 Formulki Ester na bazie Lady - nie mialy alternatora - tam to sie liczyl kazdy konik - jak w kazdym rajdowym bolidzie.
A co do zwiekszonego spalania - to i owszem prawda. 2lata temu w wakacje w miare nowoczesnym samochodem poworząc - zrobilem test - i rzeczywiscie okolo litra bylo spalanie mniejsze bez wlaczonych światel na tym samym odcinku drogi. Oczywiscie ten test byl malo wiarygodny, ale te nowoczesne zarowki zra pradu w cholere-obciazajac alternator ktory obciaza silnik. Ja ciagle jezdze na swiatlach - i nie kombinowal bym z zadnym kolem alternatora - lepiej miec naladowany akumulator zawsze, a nie np. stojac w korku, na swiatlach z ogrzewaniem, w deszczu i mgle, z radiem,wlaczonym wentylatorem hlodnicy zima z ogrzewaniem tylnej szyby - juz na zasygnalizowanie skretu w prawo moze pradu braknać(odbiornikow 7 +8koniec pradu) I tak np. w starych ladach gdzie swiatla nie sa na przekazniku, mocne zarowki spowoduja spalenie sie wlacznikow. NIe mowiac juz o poborze pradu. Czysta fizyka - poraz kolejny - ech chyba zaczynam miec zboczenie zawodowe. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2006-10-31 19:12:56 Witam
proste obliczenia to światła obciązają nasz bilans mocy mniej więcej tak: 2x55W + 2x5W + oświetlenie deski, moc tracona na przwodach to ~ ok 0.2 kW, przy mocy dostarczonej przez silnik ok 50 kW, to naprawdę nikły ułamek nie demonizujmy wpływu tych lampek na zużycie paliwa, owszem jak włączymy ogrzewanie szyby, foteli, klime, wentylator, i to w sumie może dać jakiś efekt.. np. na wolnych obrotach na skrzyżowaniu radio mi się wyłacza
Alternator w Ładnej to max 45 lub 55 A (nowszy typ od Niwy) czyli max 55Ax12V to wciąż mniej niż 1 kW !!!.. czyli ok, 1% dostarczonej mocy, ten jeden % jakby przeliczyć na paliwo, to daje ok 0.1l paliwa/100km... Inaczej ten bilans może wyglądać w autach z klimą, wspomaganiem i innymi "przydasiami", lecz tamte mają dużo mocniejsze motory |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2006-10-31 19:17:17
i daje rade a jak wymieniłem wszystkie bebechy na nowe to przeładowywał z pełnym obciążeniem wiec załorzyłem stare diody ![]() |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-09-28 20:36:49 Pytanie takowe mam.
Posiadam alternator z BMW-ktory planowalem wstawic do mojego motocykla- pieron ciezki okropnie - alternator
A poniewaz moj alternator w ladzie, jak zakrece wysoko silnik, albo jak przekrocze magiczna predkosc- nie wiem czy sie zwiera, czy za duzo daje pradu- ale woltomierz wskakuje na przeladowanie- i wariuje, swiatla jarza sie duzo jasniej-az niebezpiecznie. Wiec, pomyslalem sobie ze moze bym zaladowal do lady, alternator z bmw - pod war. upchniecia go fizycznie. ALE- ten alternator z bmw, ma napisane na sobie 80 amper- czy to aby nie za duzo ? Wiem ze ktos z was mial/ma alternator z fiata CC- ile on daje amper ? Ile w koncu amper daje ladowski oryginal ? Nastepna sprawa- czy kierunek obrotow wirnika ma jakies znaczenie ? Poza kolem pas. ktore jest tak skonst aby chlodzic ? Bo cos mnie sie wydaje ze ten sie chyba w inna strone powinien krecic - choc to tylko moze moje zludzenie-w koncu silniki w bmw sa tak jak w ladzie montowane, i raczej wydaje mi sie ze kreca sie w ta sama strone. I tak bym sobie rozwiazal problem przeladowywania, na wysokich obrotach, a i wstawiajac do motoczykla ladowski alter-ktory mniej wazy zyskal bym na stabilnosci(bo bedzie z boku) i jeszcze jedno-jaki jest odpowiednik oznaczen D+ , B+ w ladzie ? |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2007-09-30 23:52:08 Kierunek ani natezenie raczej nie beda miec znaczenia. Tylko jak konstrukcyjnie rozwiazesz problem zamontowania go? Pasuje bez przerobek?
Ja swój wyjełem do oględzin bo już mam dosyć ładowania aku raz an 2 tyg i ładowania na białym cały czas. Sprawdziłem diody - są ok, przewodzą w jedną stronę, wirnik nie ma przerwy, stojan tez. Wymienie regulator i szczotki, może to coś pomoże. |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2007-10-01 11:59:43 Chce dobić wydatkki na fure do 30tysi, kupiłem nowy regulator ze szczotkami za 39zł Mam nadzieje że to to było popsute |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-10-01 14:38:17 Jakos mam nadzieje go upchne.-Cos sie pospawa najwyzej-jakies ramie czy cuś.
A co z polaczeniami ? D+, B+ - ktore, co, w ladzie ? |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2007-10-01 16:04:32 Pewno to solidniejsze to odpowiednik zacisku 30 w ładzie a to na wsuwke czy coś innego lichego to wzbudzenie. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-10-01 22:25:26 OK-pokombinuje-zebym tylko nei upalil.
|