Ślizga się sprzęgło - CorollaE9

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam problem ze sprzęgłem w mojej Corolli. Jechałem wczoraj autem, prowadziła moja dziewczyna, no i słysze że na dwójce silnik wchodzi na obroty a auto nie przyspiesza, więc uniosłem głos na niewiaste żeby najpierw pusciła sprzegło a pózniej przyspieszała a ona mi na to ze sprzegło puszczone, sprawdziłem i rzeczywiście sprzęgło się slizga. Najbardziej jest to odczuwalne na II i III biegu między 2000 a 3000 obr i na V powyżej 3000, oczywiście przy mocniejszym wciskaniu gazu, bo przy delikatnym tego nie czuc. Wciskam gaz obroty rosna dosyc mocno auto nie przyspiesza i po chwili zaczynaja spadac i juz wtedy i auto i obroty "przyspiesza" prawidłowo. Nigdy wczesniej nie miałem do czynienia ze sprzegłem wiec mam pytanie czy trzeba to sprzegło wymienic czy jest jakas regulacja. Mam jeszcze jedno pytanie - sprzęgło do mojej Corolli E9 Liftback AE92 1600cm 16V 1990r firmy AISIN kosztuje w Łodzi 310zł czy to dobra cena i ile moge się spodziewac za wymiane?? Z góry dzięki za odpowiedz

napewno do wymiany i wymienic najlepiej komplet (sprzegło, docisk i łozysko) komplety taniej kosztuje a wydaje sie AISIN do dobry wybór.

Jak faktycznie AISIN kosztuje 310 zł to bierz w ciemno bo to dobra cena jest. Oczywiście jeśli mówimy o komplecie z dociskiem i łożyskiem. W kazdym razie wymieniaj całość żadnych tam oszczędności bo później sie to nie opłaci.
Za wymiane zapłacisz w granicach 300 zeta bo to jest dość skomplikowana operacja. Zresztą dlatego właśnie opłaca się wymieniać cały komplet bo tylko raz płacisz za robote.
Pozdro.

[ wiadomość edytowana przez: PiterK dnia 2007-09-24 13:02:47 ]

Witam,
znalazłem w takiej cenie na allegro,
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=244758166
pisało że do mojej Corolli pasuje ale po kontakcie telefonicznym okazało się ze cały kpl bedzie kosztował 375zł, dzisiaj ide się umówic na wymiane mam nadzieje ze ze zapłace cos mniej niz 300zł, jutro dam znac

Jeszcze zwróc uwagę czy nie warto tez przy okazji wymienic simering na wale. Bo to mozna od razu zrobic za grosze.

Cytat:
2007-09-24 14:07:05, mirwin pisze:
Jeszcze zwróc uwagę czy nie warto tez przy okazji wymienic simering na wale. Bo to mozna od razu zrobic za grosze.

Możesz dokładniej opisac o który simering chodzi

O simering wału korbowego który jest od strony skrzyni biegu. Mechanik bedzie wiedział o co chodzi.

wymiana sprzegła bedzie mnie kosztowac 180zł, sprzęgło 375zł jestem umówiony na poniedziałek