MotoNews.pl

Dylemat: 2.0 16V + gaz VS 2.5 TDS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie

jak sądzicie: lepiej szukac omegi z zagazowanym silnikiem 2.0 16V czy 2.5TD ? Który z tych silników jest bardziej "marudny" ?
I nie mówcie, że najlepiej to MV6, bo o tym to już wiem

Pozdro
Grisza

zdecydowanie benzyna z gazem.
TD w Omedze jest z BMW ale to ponoc odrzuty nie chciane w Bawaria Motor.
No i diabelnie drogie wszelkie naprawy, plus problemy....
Ja bym nie polecal.

A 2.0 mozna swietnie ustawic pod gaz - instalacja musi byc ok.
Chodza bardzo ladnie. MNiej problemów.

Popieram przedmówcę, ale dlaczego zaraz musi być zagazowana?

musi byc zagazowana bo dużo jeżdżę

a jakie to są problemy z tymi dieslami i o jak drogich naprawach mowa ?

jezdzij tym co jezdzisz tak bedzie dobrze
tfu gaz tfu gaz .....

tym co jeżdżę, to już się najeździłem i przyszedł czas na zmiany.

Chcę zagazować autko, bo tak jest po prostu taniej. Myślę, że dałbym rade utrzymać autko na samej benzynie, ale skoro można to robić ekonomiczniej, to dlaczego nie?
Ma ktoś jakieś konkretne argumenty (najlepiej z własnego doświadczenia przeciw gazowi / TDS'owi ? "tfu gaz tfu gaz..." jakoś do mnie nie przemawia
Faktem jest że o tańszych instalacjach już się nasłuchałem, ale podobno te droższe / lepsze nie sprawiają problemów.

Zdecydowanie benzyna + gaz. Ropa to nie paliwo Tylko na Boga JAKAŚ PORZĄDNA INSTALKA, nie daj się namówić na byle g... bo to się nie opłaca. Jak duuzo jeździsz załóż wtrysk.
Pozdrófka

only gaz z komputerem
rok czasu, 30 tyś, bez ŻADNYCH problemów ( z gfazem oczywiście)

A ja bym wolał TD, wsadzić mu Tuning Boxa i robi się z tego coś o mocy 2.5 V6 i jeszcze większym momencie obrotowym a pozatym mam dostep do lewej ropy

dylemat dylematem, a ja jade dzisiaj oglądać Omege 2.5TD
ciekawe co z tego wyjdzie

Ja mam 2.0 16v na Gaz. Nie ma żadnych problemów wszystko chcodzi bardzo dobrze (właściwie chodziło ale teraz to wina dziurawego kolektora) Największą wadą tych silników są właśnie kolektory zwróć na to uwagę. Za instalke dałem 4000zł ale się opłacało. Spalanie na trasie 10-11 w mieście 16-20l. Oczywiście mówie o spalaniu na gazie. Aha mam automata i climatronica a to dużo powiększa spalanie.

[ wiadomość edytowana przez: malyy dnia 2003-06-26 19:46:41 ]

a więc... byłem oglądać Omege 2.5TD...
z a ł a m k a
silnik za pierwszym razem niby odpalil, za drugim z duuuuzym trudem. Klima(tronic) raczej nie działa "trzeba dolac freonu czy czegoś...". Szyberdach - "lepiej niech Pan nie otwiera, bo przecieka". Hamulec reczny - "nie dziala...". Nie wspominając o tym, ze po radiu została tylko dziura, a na pytanie "czy ma pan karte kodowa kluczyka" padła odpowiedź: "jaka karte? nie mam żadnej karty".
Żeby tak totalnie nie narzekać, to musze przyznać że autko miało jeden plus (oczywiście poza tym że to Omega : otóż miało ładny, mało spotykany kolorek - coś jak złoty metalic.
No i na koniec pytanie: czy normalne jest spalanie chwilowe przy BARDZO delikatnym przyspieszaniu na poziomie 35l/100 km ??

Spodobał Ci się kolorek? Taki złotawy..... może coś takiego jak mojej Bestji? Luknij w profil, czy to taki kolor (sory za jakość fotek). Może łykniesz moją, jest chyba dokładnie taka jaką chcesz 2,0 16V i zagazowana i taka złotawa?? Za dobre pieniadze może odam
P.S. 35l przy delikatnym przyspieszaniu w dieslu?? Wg mnie za duużo, moja tyle nie bierze
Pozdr

[ wiadomość edytowana przez: arklin dnia 2003-06-27 07:58:39 ]

Wygląda że to ten sam kolor Ale dla samego koloru nie kupie autka o delikatnie mówiąc podejrzanej przeszłości

Pytanie do tych szczęśliwców, co mają komputer pokładowy:
jakie powinno być to spalanie chwilowe przy delikatnym, a jakie przy gwałtownym przyśpieszaniu ? Wiem jedynie że Vectra 2.0 CDX przy gwałtownym bierze okolo 30l/100km

Podejrzana przeszłość?? Też coś, bagaż doświadczeń to może i moja Omeśka ma, ale żeby była podejrzana? Nie to nie, i tak żartowałem.
Pozdr

"podejrzana przeszłość" dotyczyła tej Omegi, którą oglądałem wczoraj, a nie Twojej

Moja Omega przy delikatnym przyspieszaniu wskazuje 35-40L/100. Zresztą komputer nie wskazuje zużycia ponad 40L/100 i choćbyś niewiem jak przyspieszał to zawsze wskazuje 39,9L/100. Ponadto gdy jest zimny to praktycznie nie da się ruszyć żeby wskazał mniej niż 40L/100. Dodam jeszcze że spala mi w mieście 14L/100 i 9-10L na trasie (mowa o gazie).

Spoko Grisza wyluzuj ,wiem że nie mówiłeś o mojej Omci
Przecież LOB to same kulturalne ludziska i nikt tu nikogo nie chce urazić prawda . Tak jak Ci nabazgrałem na priv, to był tylko żart i na razie Omeśki nie sprzedaję. Zyczę udanych zakupów.
P.S. Ale kolorek podoba Ci się? No cóż, może kiedyś...
Pozdr

Kolor pierwsza klasa. Też chciałem taki nabyć ale cóz wyszło inaczej. Równie dobrze wyglądają Omegi w kolorze srebrnym.

Ostatnio coraz bardziej podobają mi się Omeśki w ciemnych kolorach. Też nieźle się prezentują prawda?
Pozdr