Automatyczny wyłącznik świateł - jeszcze kilka pytań

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Przeczytałem info z archiwum ale wciąż nie jestem kilku rzeczy pewien wiec:

Chodzi o automatyczny włącznik świateł i teraz tak - na aukcjach widze większość tanich to takie sprzęty z przekaźnikiem za kilka zł - ale są tez włączniki oparte o moduły elektroniczne - ja potrzebuje czegoś co :

- włączy światła po rozpoczęciu ładowania
- wyłączy po wyłączeniu stacyjką
- pozostawi funkcjonalność włacznika standardowego jak obecnie
- automatycznie podświetli deskę rozdzielczą bez potrzeby wachlowania włącznikiem podstawowym (automatycznie ze światłami

1. tani przekaźnikowy
http://allegro.pl/item244835737_automatyczny_wlacznik_swiatel_new_nowa_cena_zobacz.html

2.inny elektorniczny
http://allegro.pl/item245038291_automatyczny_wlacznik_wylacznik_swiatel_ws_1.html

to tylko przykłady rzecz jasna - czy zwykły przekażnikowy spełni oczekiwania czy trzeba szukac czegoś bardziej robudowanego?

Przede wszystkim to ku*wa

TAK SIĘ WKLEJA LINKI!!!

I TAK RÓWNIEŻ!

Cytat:
2007-09-26 11:45:06, piotr_ek pisze:
..."Przede wszystkim to ku*wa ..."

a ...po drugie...to wymagania masz jakbyś chciał instalować to do promu kosmicznego co najmniej....

Weź tani przekaźnikowy...sprawdza się doskonale i bez wydziwiania

a...jak chcesz mieć wszystko (i najlepiej niech jeszcze mieli i parzy kawę.. )...to daj opracować takowy....myślę że 8-11 tys.zł wystarczy

Taki co spełni oczekiwania Espera to można samemu zrobić za max. 10 PLN
Wystarczy kupić zwykły przekaźnik i rozbebeszyć pół instalacji elektrycznej pod deską rozdzielczą

Te wszystkie automatyczne włączniki świateł mają jedną podstawową wadę, jak chcesz stanąć na chwilę na poboczu nie masz możliwości wyłączenia świateł (na postoju używa się świateł postojowych) bez wyłączenia silnika. Tak samo jak np. na kogoś czekasz a chcesz zagrzać w samochodzie, po włączeniu silnika włączą się światła. Co prawda na pudełku jest przełącznik, ale pudełko montuje się pod maską.

Jazda ze światlami wchodzi w moim wypadku w nawyk niestety
Kiedyś po mieście jeździłem bez pasów i siakoś nagle przyszło, że bez pasów to jakoś tak dziwnie i pierwszą operacją po wejściu do auta jest zapięcie pasów. Za to jak siedzę z tyłu to nigdy się nie zapinam... jakoś mi to nie pasuje, bo z tyłu bez pasów 20 lat swego życia przejeździłem i ni cholery mi pasy z tyłu nie podchodzą.
Podobnie mam ze światłami, pomimo tego, że ich włączanie przy jeździe w dzień po mojej wsi uważam za głupotę jakoś tak pod odpaleniu motorka przekręcam wajchę od świateł... Właśnie! Będę się musiał odzwyczaić tego nawku.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-09-26 14:53:22 ]

Cytat:
2007-09-26 14:25:13, piotr_ek pisze:
Jazda ze światlami wchodzi w moim wypadku w nawyk niestety Kiedyś po mieście jeździłem bez pasów i siakoś nagle przyszło, że bez pasów to jakoś tak dziwnie i pierwszą operacją po wejściu do auta jest zapięcie pasów. Za to jak siedzę z tyłu to nigdy się nie pasuje... jakoś mi to nie pasuje, bo z tyłu bez pasów 20 lat swego życia przejeździłem i ni cholery mi pasy z tyłu nie podchodzą. Podobnie mam ze światłami, pomimo tego, że ich włączanie przy jeździe w dzień po mojej wsi uważam za głupotę jakoś tak pod odpaleniu motorka przekręcam wajchę od świateł... Właśnie! Będę się musiał odzwyczaić tego nawku. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-09-26 14:25:45 ]

Cały Piter

Cytat:
2007-09-26 13:36:17, esperado pisze:
Te wszystkie automatyczne włączniki świateł mają jedną podstawową wadę, jak chcesz stanąć na chwilę na poboczu nie masz możliwości wyłączenia świateł (na postoju używa się świateł postojowych) bez wyłączenia silnika. Tak samo jak np. na kogoś czekasz a chcesz zagrzać w samochodzie, po włączeniu silnika włączą się światła. Co prawda na pudełku jest przełącznik, ale pudełko montuje się pod maską.

niektóre włączniki automatyczne mają wbudowany wyłącznik (zakładał taki JaRabbit), a niekiedy wystarczy przeciąc przewód , który idzie do włącznika ''+po stacyjce'' i wstawic wyłącznik , takie rozwiązanie zastosowałem u siebie

Cytat:
2007-09-26 11:45:06, piotr_ek pisze:
Przede wszystkim to ku*wa

Faktycznie mój błąd z linkami - mimo iż to wszystko znam - pisałem na kolanie i mój błąd - przepraszam.

piotr_ek
To było naprawde zbyteczne - widać moda na takie traktowanie drugiego szybko się przenosi z tv.

bez urazy ale za kilka lat tylko "taki" język zdominuje nasze dyskusje - to juz lepiej temat zamknąć jeśli są wątpliwości co do zgodności z regulaminem a usera upomnieć.

bogdan1

wymagam automatu który podświetla również deskę i zostawia funkcjonalność podstawowego wyłącznika - czy to "kosmiczne" wymagania ??

dostałem kilka informacji i okazuje się ze zamiast kilku trzeba kilkunastu zł i owe kosmiczne wymagania beda całkowicie spełnione.

[ wiadomość edytowana przez: Esper dnia 2007-09-26 19:59:12 ]

Cytat:
2007-09-26 19:57:36, Esper pisze:
to juz lepiej temat zamknąć jeśli są wątpliwości co do zgodności z regulaminem a usera upomnieć.

Ni ma tak lekko. Tak to masz na 90% innych for, gdzie 1/3 userów jest usunięta, a połowa tematów pozamykana. A ty stary byk jesteś (500 dni na forum) i twardo z Tobą trzeba!

No niestety stary... nic tylko wypada się poprawić i nie spieszyć na przyszłość.

Cytat:
2007-09-26 21:18:47, Esper pisze:
No niestety stary... nic tylko wypada się poprawić i nie spieszyć na przyszłość.

Mogę zostać modem... pozwólcie... plissss...

PS. Zartowałem... z forum złomguny wypisałem się dobrowolnie.

Cytat:
2007-09-26 19:57:36, Esper pisze:
........bez urazy ale za kilka lat tylko "taki" język zdominuje nasze dyskusje - to juz lepiej temat zamknąć jeśli są wątpliwości co do zgodności z regulaminem a usera upomnieć.

...za kilka lat to problem sam się rozwiąże, forum o daewoo wymrze śmiercią naturalną...

Cytat:
2007-09-26 14:25:13, piotr_ek pisze:
Kiedyś po mieście jeździłem bez pasów i siakoś nagle przyszło, że bez pasów to jakoś tak dziwnie i pierwszą operacją po wejściu do auta jest zapięcie pasów

Starzejesz się

Cytat:
2007-09-26 22:53:41, nawigator5 pisze:
...za kilka lat to problem sam się rozwiąże, forum o daewoo wymrze śmiercią naturalną...

myslalem szerzej niż tylko o tym forum - ale sytuacja jest podobna wszędzie.