Wtryskiwacze..czy da sie rozebrac i przeczyscic?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam..wtryskiwacz(e) chyba zaczna mi sprawiac problemy....bo mam wszytskie objawy tego ze problemu. Jezdze od czasu do czasu na beznynce..ale...nic sie nie poprawia...wiec moje pytani ejest proste i szybkie czy da sie wyjac i rozebrac wtryskiwacze i je elegansko przeczyscic...jak tak to prosze o instrukcje
dzieki wielkie
Pozdrawiam

aha..........i jeszcze jedno pytanko...jak si enazywa dobry, Sprawdzony przez Was plyn ktory sie dolewa do paliwka w celu odetkania wtryskiwaczy? dzieki

Cytat:
2006-05-02 09:42:43, papciak pisze:
aha..........i jeszcze jedno pytanko...jak si enazywa dobry, Sprawdzony przez Was plyn ktory sie dolewa do paliwka w celu odetkania wtryskiwaczy? dzieki

Wtryskiwacze są na 90% nierozbieralne. Pewnie jest możliwość ich rozebrania, ale problem z późniejszym złożeniem, szczelnością... Ja bym nie ryzykował.
Do baku wlewa się dodatek firmy stp - kupisz za ok. 15-20 zł.
JEdnak niektórzy wkładają koncówkę wtryskiwacza do tego środka na noc, zamiast wlewać to do baku.
POnadto wtryski można czyścić ultradźwiękami - są firmy które to robią.

poniewaz widze ze mowa o 1.8 gdzie dostep do wtryskiwaczy jest duzo latwiejszy niz w 1.5 to zdecydowanie sugerowalbym jednak wymoczenie wtryskiwaczy..zeby przeczyscic wtryski jezdzac na pb trzeba zalac caly bak i go wyjezdzic razem z tym dodatkiem czyszczacym..a przy obecnych cenach pb to caly bak to jakies 200zeta..szkoda kasy zaczalbym od wymoczenia

Aby nie zaśmiecać forum piszę w starym wątku (jednym z 14).

Jakie powinny być czasy otwarcia wtryskiwaczy na biegu jałowym w silniku 1,8?

To zalezy od temperatury silnika i paru innych czynnikow, z tego co pamietam (a moge sie mylic) 2ms, kolega po preparacie STp wykrecil baile swiece i biala sonde lambda, kat polecial do smietnika wiec zasadniczo nie polecam chyba ze on mial jakas lipna produkcje

Ja mam od 4,5 do 4,9 ms.
Jako przyczyny upatruję zawieszający się jeden wtryskiwacz.

Z tymi dodatkami to różnie bywa. Łukasz Gajer zrobił to samo i niedługo po tym wtryski miał do wymiany. O szczegóły pytać Łukasza G.

to masz zdecydowanie za dlugi czas otwarcia jak na cieply silnik, moze byc tez tak ze komputer wydluza czas zeby wzbogacic mieszanke ktora z jaksi wzgledow jest zauboga. dobry elektronik na podstawie przebiegu oscylokpowego jest w stanie stwierdzic czy wtryskiwacz sie zawiesza.

Pewnie tak jest, ale u mnie na wiosce nie ma dobrych elektromechaników.
Będzie mnie czekała wycieczka do Koszalina do byłego serwisu ASO.

podczepie sie pod temat.... w planie na jutro demontaz wtryskiwaczy i kompiel w STP....

tylko pytanko: To STP to mam rozcienczyc w bezynie czy lac samo ??