Sprzedaż samochodu bez dowodu rejstracyjnego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie czy można zgodnie z prawem sprzedać samochód
nieposiadający dowodu ( policja zabrała po wypadku )
samochód nadaje sie tylko na złom ale jeden gość chciałby go odkupić na części , posiadam karte pojazdu , brak oc...
co radzicie ?

mozna, ja tak kupilem swojego fiata. pozniej zeby dostac dowod trzeba bedzie skoczyc na przeglad i pojechac do urzedu komunikacji w ktorym dowod bedzie do odbioru. troche latania jest ale do zalatwienia.

ja chce sprzedać samochód nie kupić
chodzi mi czy umowa sprzedaży będzie ważna
pomimo braku dowodu i oc

jedz do wydzialu kompromitacji, za 10zl zrob ksero zabranego dowodu z preczatka "za zgodnosc z orginalem" i po sprawie. Inaczej na jakiej podstawie kupujacy ma wiedziec ze Ty jestes wlascicielem?

dokladnie tak to bylo u mnie. mialem tylko ksero.

czytamy ze zrozumieniem " posiadam kartę pojazdu"
ksero dowodu swoją droga też bo było mi potrzebne swego czasu ...

ja nie mialem karty pojazdu. malo tego kupilem nawet to auto bez tablic rejestracyjnych bo kiedys je ukradziono z tym byly jaja bo musialem miec potwierdzenie z policji ze faktycznie ktos je zakosil a nawet nie wiedzialem na ktorej komendzie szukac tego papieru. W koncu udalo sie zarejestrowac auto wiec i jego sprzedaz bez dowodu musiala byc legalna.

mysmy kupili auto powypadkowe bez dowodu. samochód wyklepalem, pomalowalem, zrobilismy przegląd powypadkowy i z umowa i zaswiadczeniem z policji o zatrzymaniu dowodu po wypadku jako nowi wlasciciele odebralismy go z urzedu

Cytat:
mam pytanie czy można zgodnie z prawem sprzedać samochód
nieposiadający dowodu ( policja zabrała po wypadku )

A nie wydali dowodu tymczasowego? Czyli pokwitowania o zatrzymaniu dowodu?

po wypadku byłem średnio przytomny i zabrało mnie pogotowie
wiec pały zabrały sobie co znaleźli i tyle...
moje płyty też jakoś dziwnie zaginęły hmmm polska rzeczywistość ...