Jak wyregulowac linke sprzegla w 1.8 TDi "95r

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hello. Bierze mi nisko i troche zrywa przy ruszaniu. Moze regulacja pomoze a moze trzeba komplecik wymienic? Co wy na to,moze ktos mial podobny problem.

heja banana ja mam podobny problem w 91 roczniku lecz Nie za Nisko mi bierze xD wrecz na odwrot za Wysoko;/ wkurza mnie to czasem bo jak sie zapomne o mi gasnie xD

podobno ma ustawienie automatyczne zalezne od Zaciskow (czy sa Zuzyte) nie wiem ile w Tym prawdy ;/ ale w swoim tez nie umiem tego regulowac

rozumiem że 95 to już model mk7 jak tak to nad pedałem sprzegła masz śrubę na klucz imbusowy ,powinieneś ją trochę wkręcić

Podobno jest sruba regulacyjna przy pedale ale tylko w tych nowszych rocznikach.Jutro sprawdze i dam znac.

Mi znajomy mechanik raz "podniósł pedał od sprzegła"tzn. nacisnął ręka na pedał i tam jest taka śrubka na klucz TORX na chwilę to pomogło. A żeby sprawdzić sprzęgło to możesz tak jak ja sprawdzałem z tatą jechaliśmy ok 30kmh i była mała górka wrzucił 5 i puścił sprzęgło i jak ci zgaśnie auto to sprzęgło nie ślizga czyli jeszcze jest ok a jak nie zgaśnie i będą obroty rosły to sprzęgło ślizga i jest do wymiany.

kamil76- klucz imbusowy? a nie torx chyba, że mi się coś pomyliło.

Cytat:
kamil76- klucz imbusowy? a nie torx chyba, że mi się coś pomyliło.

na pewno imbusowy...

ok dzieki. Jutro wypróbuje.

Pedal wyregulaweny srubka.3 obroty wprawo i jest wyzej ale dalej lekko szarpie przy ruszaniu.Pewnie sprzeglo pada

Może linka zacina sie w oslonce ? Zobacz czy jest dobrze ułożona przy silniku i przy pedałach, nie ma zagięć i nie trze nigdzie o blachę. Te linki lubią przecierać ta osłonę na końcach. Acha i jeszcze jedno nie reguluj pedału tak żeby sprzęgło łapało wysoko nad podłogą bo plastikowy samoregulator pęknie Ci bardzo szybko
Pozdro V.