| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-09-13 14:58:28 Masz naprawdopodobniej do wymiany przewody wysokiego napięcia razem z kopułką, a jak nie masz pod ręką nowych to sobie zaznacz który gdzie idzie, zdejmij całośc i przesusz w domu - powinien zapalić po wysuszeniu. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-09-17 23:13:07
To nie jest problem z jego podłączeniem tylko jakiś problem z samym obrotomierzem raczej. Podłaczenie to standardowo jest gdzieś w wiązce dochodzącej do zegarów. [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-09-17 23:13:47 ] |
adolf999 Polonez 1.5LE Export Warszawa | 2007-09-18 17:23:21 Zegary sa kwadratowe. Co do podlaczenia to ja go nie podlaczalem. Kiedy kupilem samochod to taki juz byl. Chyba sie nie bede w to bawil i po prostu kupie nowy obrotek bo to sa groszowe sprawy. Powiedzcie mi tylko czy to nie bedzie problem wlozyc nowy obrotomierz do deski bo nie chcialbym wymieniac calej tablicy przyrzadow. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2007-09-18 22:52:09 masz typowe objawy padniętego zielonego kabelka, obrotomierz wariuje, nie chce zapalić.
Kable tak nagle nie padają z dnia na dzień, a prze noc by wyschły to nie ich wina wg mnie i przede wszystkim by chociaż zaskoczył albo strzelił. Odpalanie zimnego na benzynie bywa kłopotliwe, łatwo zalać, może mieć przestawiony zapłon i zimny nie pali już na dotyk tylko trzeba piłować i piłować |
adolf999 Polonez 1.5LE Export Warszawa | 2007-09-23 22:05:27 Co do poprzednich klopotow z odpaleniem na zimno to wystarczylo przeczyscic swiece i potrzec troche papierem sciernym klemy bo byly usyfione. Wszystko fajnie, troche nim pojezdzilem i wylaczylem na chwile silnik w celu otwarcia bramy. No i co? Znowu sie obrazil Tym razem silnik cieply, rozrusznik kreci ale nie odpala. Co go znowu boli Panowie? |
zenolop Polonez1.4 16V DOHC Warszawa | 2007-09-25 15:25:57 Kiedy odpalasz poloneza/fiata na gaźniku, rób to z wciśniętym gazem do dechy. A na kable WN (i kopułkę) radzę nanieść WD40, regeneruje nawet stare kable, uodparnia na wilgoć na ok 2 mce czasu, potem wystarczy czynność powtórzyć.
[ wiadomość edytowana przez: zenolop dnia 2007-09-25 15:46:13 ] |
adolf999 Polonez 1.5LE Export Warszawa | 2007-09-25 16:01:46 Ok, rozumiem. Slyszalem jeszcze o takim sposobie: Zaraz przed zgaszeniem silnika trzeba wcisnac troche gazu zeby silnik wskoczyl na obroty(tym samym nalal troche benzyny do gaznika) i zgasic go zanim te obroty opadna. Podobno dzieki temu w gazniku jest zapas benzyny ktory ulatwi nastepne odpalenie. Co o tym myslicie? Nie jest to szkodliwe dla silnika? |
zenolop Polonez1.4 16V DOHC Warszawa | 2007-09-25 17:40:37 Widziałem jak praktykowali to kiedyś niektórzy kierowcy syren i wartburgów. Osobiście nie polecam, dostająca się do cylindrów niespalona benzyna będzie spłukiwać film olejowy z gładzi cylindrów. |
bari89 Opoczno | 2007-09-30 21:08:49 mam dosyć banalne pytanie lecz dręczy mnie ono
czy lepiej odpalając dodać gazu żeby zimny polonez odpalił za pierwszym bądź za drugim razem czy nie dodawać wogóle gazu i kręcić go (w moim przypadku około 8 razy) aż w końcu załapie? |
Janisz1990 Miłośnik FSO W-wa | 2007-09-30 21:18:40 Lepiej jak najmniej kręcić rozrusznikiem-przy tak niskich oborotach, nie masz ciśnienia oleju, a poza tym katujesz rozrusznik i obciazasz instalację.
Chyba, że jak depniesz przy odpalaniu, to wchodzi od razu na wysokie obroty, to tez nie dobrze, bo olej nie zdazy dotrzeć na ścianki cylindrów... |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2007-09-30 23:03:09 Czasem mi "znika" rozrusznik. Kostka, czy może coś innego? |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2007-10-01 21:23:00 Na jutro potrzebuje sprawny samochód, dzięki za sugestie czy wywalić 5 dych czy nie, oczywiście jeżdżę Polonezem od wczoraj i na pewno nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić czy kabelki są dobrze podłączone do rozrusznika i tak dalej, dzięki. |