Sprzypiące sprzęgło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Problem polega na tym, że po pewnym czasie (długie uzycie sprzęgła w korkach) jak właczam jedynke i dwójke i wysprzęglam w momencie nacisku na pedał pojawia się skrzypienie. Na wyższych biegach nie. Samochód lantra 1997. Gdzie trzeba posmarować. Słyszałem, że chodzi o wysprzęglik.
Będę wdzięczny za opinie. Acha - biegi wchodzą właściwie.
PZDR
PGR

mam to samo w coupe jak sie nagrzeje chyba skrzynia to skrzypi pedal sprzegla
walczylem z tym rok temu i nic
mechanik stwierdzil ze to skrzypi sprezyna na docisku i nic z tym sie na da zrobic a docisk jest jeszcze calkiem ok

co do wysprzeglika - poniewaz przeciekal zostal wymieniony na nowy i skrzypienie jak bylo tak jest

proponuję dobrze się wsłuchać czy skrzypi w komorze silnika, czy w kabinie w okolicy pedału sprzegła. U mnie w Accencie 95r. skrzypiało w okolicy pedału gdy był wciskany. Okazało sie że wyrobiły się tulejki plastykowe w których obraca się oś pedału sprzęgła.

U mnie w aencie tez tak skrzypiało. WD40 i smar na łapę sprzęgła pomogło.

Pozdro

Respi

U mnie w accencie tez tak skrzypiało. WD40 i smar na łapę sprzęgła pomogło.

Pozdro

Respi

Witam ,
Dzieki za rady, skrzypi w komorze silnika.
W Espero wiedziałem gdzie smarować.
Tu zagadka
PZDR
PGR

mam pytanie a z tego tematu chyba najbliżej do problemu jaki trapi mojego accenta od kilku dni. wam Panowie skrzypi/skrzypiało mi natomiast strzela/ puka przy wciskaniu sprzęgła, nie ma reguły czy jest to na ciepłym czy zimnym silniku jak i rownież na jakim biegu jestem w danej chwili. puknie kilka razy, kilka razy zmienie bieg bez strzelania i potem znów od nowa. ten niepokojący mnie dzwiek dobiega, prawie na pewno, z kabiny. co to moze być? jakie ewentualne koszta?
aha mam accenta z 1995r silnik 1.3, 75 km

ja mam to samo. irytucjący dzwięk dobiega z kabiny, bede próbował to nasmaraować zobaczymy czy to pomoże...dźwięk dobiega przy każdym wcisnięciu....

pawelts bardzo proszę, jak tylko zrobisz to co planujesz to daj znać co, gdzie, jak i czym bym i ja pozbył się upierdliwego pukania