ABS - czy opłaca się naprawa?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Od czasu jak kupiłem Espero nie działał w nim ABS. jesienią próbowałem sposobem ze stronki klubowej naprawić kable, ale okazało się, że są one OK. Więc winny był czujnik.
Jakiś czas temu oddałem auto do warsztatu na wymiane sprezyn z przodu itp. i okazało się, że oba przednie czujniki były wygięte i już nadpęknięte, gdy próbowali je nastawiać ułamały sie.
Jeden z czujników ocierał o te tarcze z ząbkami i wydaje mi się, że lekko ją "spiłował" - max 1mm
I tu moje pytanie: czy wystarczy wymiana samych czujników, czy te tarcze tez wymienić? czy jest to wogóle wymienialne, czy np. połączone na stałe z piastą?
No i drugie pytanie: czy ABS w espero działa na tyle dobrze, ze warto sie za to brać? pytam, bo słyszałem dużo opinii, ze nie jest zbyt dobry.

Pozdr.

Cytat:
2008-01-19 00:54:56, robertkaluza pisze:
No i drugie pytanie: czy ABS w espero działa na tyle dobrze, ze warto sie za to brać? pytam, bo słyszałem dużo opinii, ze nie jest zbyt dobry. Pozdr.

Jest sredni
Cytat:
2008-01-19 00:54:56, robertkaluza pisze:
Więc winny był czujnik. Jakiś czas temu oddałem auto do warsztatu na wymiane sprezyn z przodu itp. i okazało się, że oba przednie czujniki były wygięte i już nadpęknięte, gdy próbowali je nastawiać ułamały sie. Jeden z czujników ocierał o te tarcze z ząbkami i wydaje mi się, że lekko ją "spiłował" - max 1mm I tu moje pytanie: czy wystarczy wymiana samych czujników, czy te tarcze tez wymienić? czy jest to wogóle wymienialne, czy np. połączone na stałe z piastą?

Wiec tak czujnik jest przymocowany za pomocą uchwytu, kupiłem taki na allegro nowe za 20zł/szt
Czujniki tez wymieniałem bo cos było nie halo jak sie pózniej okazało z lutowaną wiązką wiec jak chcesz mam napewno jeden czujnik tez ciut przypiłowany tez tak z 1 mm to chyba nie przeszkadza, Nowe 2 czujniki z mocowaniem kupiłem w oryginale od jakiegos typa na alegro za 210zł
Wszystko jest wymienialne i pierscien na piaste i uchwyt i czujnik kwestia tylko co było nie tak ze obcierał

pierścień ABS -u jest na przegubie w komplecie. Można go ściągnąć kup przeguby z ABS-ami ściągnij pierścień albo wymień przeguby.