Nawiew

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich klubowiczów,mam pytanko czy może ktoś robił z ogrzewaniem.Strasznie słabo mi grzeje mechanik powiedział że nie otwiera mi się klapka przed wentylatorem.Może ktoś opisać jak to działa.

...musiałbyś doprecyzować:
- czy słabo Tobie grzeje z tego powodu, że z nawiewów słabo "wieje",
- czy słabo grzeje z powodu, że "wieje" mocno ale z nawiewów leci zimne/chłodne powietrze ??

Przed wirnikiem wentylatora jest jest "klapka" ale jej zadanie polega na tym, że wpuszcza powietrze do wentylatora : albo z zewnątrz samochodu, albo z wnętrza samochodu (recyrkulacja) [obieg zamknięty - żeby np. nie "capiło" jak jedziesz przez wieś ...albo wyprzedzasz stary autobus....]

Tak, że nie ma mozliwości zamkniecia dopływu powietrza do wentylatora.... chyba, że zapchają je ...liście co szczególnie teraz może się zdarzyć...

Z taką opisaną diagnozą - najwyraźniej zaciągnąłeś opinii MMMMechanika ....specjalisty w naprawie samochodu -Łada-
Do daewoo jeszcze daleko

mogo byc rozne obiawy slabego ogrzewania...zapowietrzona nagrzewnica...nieodpowiedni stan plynu chlodzacego...padniety termostat(zbyt dlugo nagrzewa Ci sie fura)...

Cytat:
2007-10-09 09:13:35, desperos pisze:
mogo byc rozne obiawy slabego ogrzewania...zapowietrzona nagrzewnica...nieodpowiedni stan plynu chlodzacego...padniety termostat(zbyt dlugo nagrzewa Ci sie fura)...

a jak można odpowietrzyć nagrzewnicę?

uklad w espero odpowietrza się sam, nic nie trzeba rbić.

zgaś silnik,
przekręć pokrętło ogrzewania szybkim ruchem do oporu - powinieneś usłyzeć głuche "puk"
potem pokręć w drugą - ponownie powinno się pojawić "puk"

jeśli nie słyszysz zanurkuj w nogi pasażera i zdejmij plastikowe konsoli. zobaczysz gąszcz wężyków podciśnienia, oraz linkę ogrzewania. poruszaj pokrętłem i zobacz czy linka porusza odpowiednią dźwignią na nagrzewnicy

Cytat:
2007-10-09 11:35:10, Robert_S pisze:
uklad w espero odpowietrza się sam, nic nie trzeba rbić. zgaś silnik, przekręć pokrętło ogrzewania szybkim ruchem do oporu - powinieneś usłyzeć głuche "puk" potem pokręć w drugą - ponownie powinno się pojawić "puk" jeśli nie słyszysz zanurkuj w nogi pasażera i zdejmij plastikowe konsoli. zobaczysz gąszcz wężyków podciśnienia, oraz linkę ogrzewania. poruszaj pokrętłem i zobacz czy linka porusza odpowiednią dźwignią na nagrzewnicy

dzięki. Puka

dięki za rady