| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-10-13 22:14:02
proste spierolił robote, mój lakiernik jak spaprał sprawe , dziwne smugi na masce wyszły po 2 miesiacach , bz zajękniecia poprawił , całosc jest niewazne od pogody nie do odróznienia . |
arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2007-10-14 13:04:08 Sprawa się wyjaśniła - info od dwóch innych niezależnych lakierników (obejrzeli sobie dziś) potwierdziło słowa mojego lakiernika:
"To jest efekt koloru typu " PERŁA ", wszystko jest w porządku. Baza pod bezbarwnym odbija światło, które łamie się jak w pryzmacie ( tak działa bezbarwny ) pod różnymi kątami. Bezbarwnego może być nieco więcej niż na nielakierowanych elementach stąd taki efekt jest bardziej wyraźny. Wszystko unormuje się z czasem gdy samochód nabierze śladów używalności czyli rysek po myciu, wycieraniu i tak dalej... To jest po prostu świeżutki błotnik". |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2007-10-14 21:46:04 wiesz oczywiście o tym że lanieru NIE DA SIĘ DOBRAĆ IDEALNIE
i zawsze będzie różnica jak nie pod jednym katem to pod innym i ściemy lakierników o tym , że z czasem sie wyrowna sa tylko po to, zeby cie spławić własnie w tym celu maluje się elemety sasiadujace jeżeli jeszcze mi nie ufasz to powinieneś zobaczyć proces profesjonalnego wybierania koloru sposrod 100 niemal identycznych odcieni czerni po wybraniu 10 najlepszych okazuje sie ze kazdy z nich jest lepszy w zaleznosci od rodzaju i koloru swiatła tak wiec daj na luz i przyzwyczaj sie do innego koloru blotnika lub kaz wycieniowac elemety sasiadujace |
elvizz13 2nd to none Świdnik | 2007-10-14 22:03:42 miałem perłę w granacie. pomalowana tylna klapa nie różniła się od reszty. Wszystko zależy od lakiernika i dobrania lakieru. pozdr
R |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2007-10-15 11:09:03 oczywiście - ponieważ połączenia z innymi płaszczyznami odbywały się na ich załamaniu w związku z czym podczas oglądania za każdym razem patrzyłeś na to z innego kata.
sytuacja się zmienia kiedy pomalujesz jedne drzwi
albo jak u kolegi błotnik - wtedy są połączenia 2 powierzchni oglądane w tej samej / podobnej płaszczyźnie istnieje tak dużo czynników wpływających, że dobranie koloru nie zależy od umiejętności lakiernika (bo to i tak nie lakiernik dobiera kolor tylko wyspecjalizowana firma która tylko tym się zajmuje) tylko od szczęscia niestety powiem tylko tyle, że wpływ na efekt finalny może mieć nawet wilgotnośc powietrza podczas nakładania powłok... oczywiście o firmie która wyprodukowała klar wogóle nie wspomne bo to elementarz |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2007-10-15 20:24:44 również ciśnienie na pistolecie, ilość warstw, delikatne zapylanie z długim odstępem czasowym, czy tzw. pełne pokrywanie bazą ma wielkie znaczenie przy efekcie finalnym
najwięcej takich niuansów widać w jasnych metalicach.(złoty,srebrny). o producentach baz i różnic od oryginału jakie są nie wspomnę. |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-10-15 20:51:11
kurde , jak ktoś jest fachowiec to zrobi tak że nie bedzie różnicy, mi malowali cały przód w złotym metaliku i nikt ze znajomych nie mógł powiedzieć co było malowane bo nie ma najmniejszej różnicy . dobry fachowiec nie potrzebuje super komór bezpyłowych , i mega hiper bajerów. mój lakiernik maluje w garażu z dobrą wentylacją a ściany są moczone woda przed każda robotą, najlepsze jest to że chłop maluje dla jednego z serwisów. tu nazwy nie podam , i wszyscy są zadowoleni |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2007-10-15 21:41:56 ale ja o komorach nie wspomnialem, bo to nie one malują a człowiek
liczy się wiedza, umiejętności, dobry sprzęt lakierniczy i dobrej jakości chemia. kabina to już tylko dodatek coby klient czuł, że robi mu furke super szpec |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-10-15 22:59:13
o tym samym prawie... |
QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2007-10-16 09:24:03 widzę, że jest tu kilku szpeców od lakieru więc zadam lamerskie pytanie, jak się fachowo nazywa taki lakier wielokolorowy (który zmienia kolor w zależności od tego, pod jakim kątem na niego patrzymy)? |
profil-usunięty | 2007-10-16 09:31:36
|
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2007-10-16 09:37:54 . [ wiadomość edytowana przez: homer171 dnia 2007-10-16 09:44:03 ] |
magila_one Omega X25DT SilverPe ... sosnowiec | 2007-10-16 10:24:27 Ja też oddaje błotnik maleńkiej do lakierusa, zobaczymy jak zrobi, niech lepiej się postara...
Bo chyba przywiąże go do omegi i przeciągne po asfalcie troszeczke.. |
profil-usunięty | 2007-11-15 22:15:18 Witam,
możesz zrobić zdjęcie z lampą błyskową i bez w dobrej rozdzielczośći - wtedy też wychodzą wszystkie niuanse źle położonego lakieru. Pozdrawiam!!! |
BoruPl DEADSOUL Opel Omeba B Combi Cd Wroclaw | 2007-11-16 10:01:47 Witam. Ten efekt co opisałeś moze mieć wiele przyczyn. Ja stawiam na błąd lakiernika. Pistolet przed malowaniem trzeba ustawic moze to jest przyczyną. Rok temu jak malowałem perłą to miałem taki sam problem ale po konsultacji z kolegami lakiernikami doszliśmy do sedna sprawy. Co sie okazało strumień z pistoletu był zabardzo skupiony. Potem było ok. Pozdarwiam. |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2007-11-16 10:25:13 mój dobry znajomy ma profesjonalny sklep z materiałami dla lakierników samochodowych
Wszyscy najlepsi spece z okolicy (ci którzy noszą miano: "on to potrafi dobrac kolor") przyjeżdżają do niego zostawiając np błotnik lub drzwi a on dobiera im kolor i śmieje się, bo wie, że 80% aut jeżdżących po naszych ulicach ma na sobie po 3 - 5 odcieni tego samego koloru po czym wyjmuje skrzynkę z wzornikami kolorów (skrzynka posiada kodowe oznaczenie / ozanczenia koloru który wspaniałomyślnie znaleźliśmy pod maską) i patrząc na auto wstępnie zawęża od jakichś 100 odcieni które mają szansę trafić na nasze auto po długiej selekcji zostaje ok 10 szt z których każda jest lepsza w zależności od tego pod jakim kątem patrzymy na auto lub do której części nadwozia ją przyłożymy jak doszedłem z nim do tego etapu to już wiedziałem, że lakiernicy nie ściemniają mówiąc, że śladu to nie będzie wtedy kiedy pomalują całą płaszczyznę a w ostateczności zahaczą sąsiednie elementy a ja myślałem, że zwyczajnie im się nie chce poświęcić trochę czasu na lepsze dobranie koloru
wszystko ok jeżeli nie jest metalik jeżeli jest to powodzenia |