Wskaźnik temperatury z Łady

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
- jak podłączyć?
Nigdzie nic nie znalazłem, więc pytam, może ktoś wie - BR to zapewne masa, ale C i V - które + a które pod czujnik?

[ wiadomość edytowana przez: MAD_DOGG dnia 2006-10-05 23:19:29 ]

jak chcesz jutro ci sprawdze. ale na 90% C to + a V to czujnik

Potwierdzam to co 3zeR mówi. C to + a V to czujnik.

odkopię - mam problem z podłaczeniem czujnika temperatury w kancie
podłączyłem tak:

+ za stacyjką (z pomarańczowego kabla na obrotomierzu)
- masa
G - sygnał z tablicy rozdzielczej (z kostki - zielony kabelek)

nie chce działać, ale jak:

+ na wskaźnik dam ze świateł od podświetlenia (ten jest chyba z żarówki na zapalniczce) i pstrykne postojówki wskaźnik wskazuje, po przekręceniu zapłonu NIE DZIAŁA

weźcie poratujcie bo elektryk ze mnie jak z dupy...

A ja potrzebuje wiedzieć jak podłączyć wskaznik paliwa z łady do malucha

Cytat:
2010-04-14 08:02:05, Furiosus pisze:
odkopię - mam problem z podłaczeniem czujnika temperatury w kancie podłączyłem tak: + za stacyjką (z pomarańczowego kabla na obrotomierzu) - masa G - sygnał z tablicy rozdzielczej (z kostki - zielony kabelek) nie chce działać, ale jak: + na wskaźnik dam ze świateł od podświetlenia (ten jest chyba z żarówki na zapalniczce) i pstrykne postojówki wskaźnik wskazuje, po przekręceniu zapłonu NIE DZIAŁA weźcie poratujcie bo elektryk ze mnie jak z dupy...

A ten pomarańczowy kabelek na spod obrotomierza to nie jest od podświetlania? Tak że plus tam jest dopiero jak się światła włączy? Ja bym proponował podciągnąć kabelek z "+" np spod radia albo zapalniczki- tam jest zawsze napięcie po przekręceniu stacyjki.

Barti- co do twojego problemu; wskaźnik paliwa jest wskaźnikiem ilorazowym (czy tam iloczynowym-nie pamiętam) czyli ma dwie cewki. W jednej cały czas płynie prąd a w drugiej on się zmienia wraz ze zmianą rezystancji na potencjometrze w baku przez co zmienia się wzajemne oddziaływanie jednej cewki na drugą. Ale wracając do tematu; na koniec który masz nieizolowany (ten najniżej na fotce) dajesz masę z budy a na jeden z dwóch pozostałych plus z instalacji. Do ostatniego pozostaje podłączyć kabelek ze zbiornika z czujnika. Pamiętaj tylko, że przy sprawdzaniu czy wskaźnik ci działa, zbiornik albo sam czujnik musi dotykać budy. W przeciwnym wypadku wskazówka ni chuchu nie ruszy.
PS: jestem tylko ciekaw czy będzie to dobrze wskazywać.

Cytat:
2010-04-20 13:00:04, barticzopper pisze:
A ja potrzebuje wiedzieć jak podłączyć wskaznik paliwa z łady do malucha

C oraz ten na dole kolo lampki od rezerwy to +, S wygnal do wskaznika, sygnal do rezerwy podpinasz pod lampke a mase na obudowe i powinno robić robote