Ile jest rezerwy paliwa po zapaleniu sie lampki dystrybutora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dobry wieczór.

strzałka wzkaznika paliwa zeszła około 4 mm poniżej dolnej czerwonej kreski i zapaliła sie lampka.
czy to poprawne działanie wskazników.
ile paliwa jest po zapaleniu sie tej lampki.

ps czy przeguby 1,5/ 1,8 sa takie same i ile koszt

pozdrawiam z odległej bliskiej gdyni

Jaki tam dobry , ale niech będzie

Kontrolka prawidłowo zapaliła się,ale...........
w zbiorniku jest jakieś 7-8 litrów,z czego samochód zassie najwyżej 4-5 ze względu na to,że pompa jest nad dnem baku.

Przeguby różnią się.Takie same są do 1.8- 2.0. I różnią się w zależności od tego czy jest ABS czy nie.

Kosztują od 110 zł za NONAME, poprzez jakieś 170 za GLO do 400zł za oryginały w ASO.

jak sobie wyjade do zera paliwko z postojem na ulicy ,to czy pompa moze sie zepsuć -czy trzeba troche pojezdzić ?????

moze sie zepsuc, choc byli tacy co im sie to nie udalo.

Cytat:
2007-10-13 21:18:27, mareczek4 pisze:
jak sobie wyjade do zera paliwko z postojem na ulicy ,to czy pompa moze sie zepsuć -czy trzeba troche pojezdzić ?????

Bez przesady jak ci silnik zgaśnie z braku paliwa,to pompa też się wyłączy.
Chociaż w paru postach było,że potem może być problem z zassaniem paliwa przez pompę.

Ciesz się, że się zapaliła. Jeden problem masz z głowy.

Cytat:
2007-10-13 22:26:57, piotr_ek pisze:
Ciesz się, że się zapaliła. Jeden problem masz z głowy.

Racja
W moim to była kwestia wyczucia bo na kontrolkę nie mogłem liczyć. Teoretycznie była ale ja jej nigdy nie widziałem jak świeci

sspoko raz przejechalem 20 km z calkowicie pustym bakiem benzyny.. i pompa to przezyla

Cytat:
2007-10-14 18:22:54, Outcast pisze:
sspoko raz przejechalem 20 km z calkowicie pustym bakiem benzyny.. .

jak to zrobiłeś - ja z całkowicie pustym bakiem nawet z parkingu nie umiem wyjechać

Cytat:
2007-10-14 20:30:33, lothaar pisze:
jak to zrobiłeś - ja z całkowicie pustym bakiem nawet z parkingu nie umiem wyjechać

on to zrobił na gazie , mnie po trzeźwemu by nie wyszła taka sztuczka

staraj się nigdy nie dopuszczać do zapalania się rezerwy bo w espero bardzo szybko doprowadzi to do spalenia pompy... ja już tak załatwiłem dwie pompy

jak to zrobilem, do aso mam 25km, pod domem zobaczylem ze przewod paliwowy mi walnal to pojechalem do aso, po 5km benzyny juz nie bylo w baku bo wyciekla

Cytat:
2007-10-14 23:13:29, ŁUKASZ_GAJER pisze:
staraj się nigdy nie dopuszczać do zapalania się rezerwy bo w espero bardzo szybko doprowadzi to do spalenia pompy... ja już tak załatwiłem dwie pompy

Szczęściarz. Ja chcąc sprawdzić działanie owej kontrolki wyjeździłem paliwo do zera i nic się nie stało.

Cytat:
2007-10-15 07:23:30, piotr_ek pisze:
Ja chcąc sprawdzić działanie owej kontrolki wyjeździłem paliwo do zera i nic się nie stało.

Tzn. jak rozumiem pompa nie padła... A kontrolka się zapaliła?

Cytat:
2007-10-15 19:05:49, lothaar pisze:
Tzn. jak rozumiem pompa nie padła... A kontrolka się zapaliła?

Nie Pełne nieszczęście:
- auto nie jechało
- kontrolka nie świeciła
- pompa nie zdechła - nigdy przez 4 lata

Cytat:
2007-10-15 19:30:42, piotr_ek pisze:
kontrolka nie świeciła

U mnie też sie nigdy nie zaświeciła

Najlepsze jest to, że w nubirze coś mi się wydaje ta kontrolka też się nie świeci.
Daewoo chyba specjalnie tak to zrobiło. Nie wiesz kiedy się zapali rezerwa i czy w ogóle się zapali więc zalewasz zbiornik paliwem prewencyjnie dużo wcześniej i w ten sposób dbasz o pompę

Cytat:
2007-10-15 19:51:09, lothaar pisze:
U mnie też sie nigdy nie zaświeciła Najlepsze jest to, że w nubirze coś mi się wydaje ta kontrolka też się nie świeci. Daewoo chyba specjalnie tak to zrobiło. Nie wiesz kiedy się zapali rezerwa i czy w ogóle się zapali więc zalewasz zbiornik paliwem prewencyjnie dużo wcześniej i w ten sposób dbasz o pompę

ja czy zaleje za 20zł czy 70zł i tak krecha stoi na 1 kresce wskaźnika po ok 50km dopiero sie zaczyna podnosic, a co do kontrolki rezerwy to raczej nic juz sie z nia nie zrobi

Cytat:
2007-10-15 19:51:09, lothaar pisze:
Najlepsze jest to, że w nubirze coś mi się wydaje ta kontrolka też się nie świeci.

świeci się grubo poniżej czerwonej kreski,przetrzymałem,chociaż byłem cały w nerwach (tylko noPB i bez awaryjnych 5l w bagażniku).
Po wycieczce do Gierłoży i z powrotem i trochę jazdy po mieście zapaliła się po 780km. Tankowałem potem pod korek i weszło 59l (oj bolało ).

Cytat:
2007-10-15 20:24:48, JaRabbit pisze:
świeci się grubo poniżej czerwonej kreski,przetrzymałem,chociaż byłem cały w nerwach

Nie no twardziel jesteś. Ja bym nie wytrzymał tego napięcia. Szacuneczek

A swoją drogą zalać nubę pod korek to musi boleć... zbiornik 62 litry to nie jest mało... Zbieram się do tej operacji odkąd ją kupiłem...

Cytat:
2007-10-15 21:19:20, lothaar pisze:
A swoją drogą zalać nubę pod korek to musi boleć...

Mnie tak zabolało jak złomgunę tankowałem. Zwykle na neste wklepywałem na klawiaturze 200 zł. Pomyślałem że złomgunie wystarczy 250 zł. Nie wystarczyło