Dziwne obroty accent 1.3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam mały problem z moim accentem 1.3 12v 1995r. Chodzi dokładniej o obroty. Cały czas trzymią się w granicach 2000. Robiłem reset kompa to pomogło na jakiś czas ale znów to samo. Zależy mi na tym żeby go zrobić bo czeka mnie trasa za granice i nie chce mieć niespodzianek po drodze. Z góry dzięki za odpowiedź

Odepnij krokowy i sprawdz czy obroty bedą małe. Pozatym oborty ustala czujnik połozenia przepustnicy.
Sprawdz także napięcie linki od gazu - moze jest zbyt naciągnieta. I ogolnie czy zamyka sie przepustnica.

Wydaje mi sie ze to sprawa krokowego.Masz gaz?

co do krokowego to przekrec zaplon i poczekaj ok 15 sek krokowy powinien sie cofnac. Jesli sie nie cofnie to albo sie zacial albo czujnik temp silnika podaje do ecu ciagle niska temp. (ale wtedy bys zauwazyl zwiekszone spalanie)

Nie mam gazu. Krokowy chyba się nie cofa. dziś właśnie chce go przeczyścić wd 40 i zobacze. napiszę potem czy pomogło

czyszczenie krokowca nie pomogło. teraz mam całkiem niskie obroty. chyba przestał całkiem działać. Zamówiłem nowy, zobaczymy co będzie

Kupowanie nowych czesci pomoze ci tylko uszczuplic kieszen.
Musisz sprawdzic czy na 100% winny jest krokowy.

Wiem wiem. Ale ja zamówiłem używany z rozbiurki. za niewielkie pieniądze. Zobaczymy czy pomoże. Jak nie to będe dalej szukał. Dzięki za wszystkie rady

mam jeszcze jedno pytanko. Wiem że czujnik temp. powietrza też odpowiada za obroty na biegu jałowym. A czy jest to możliwe że obroty są nie takie jak powinny przez to że jest źle zrobiony reset komputera?? jeśli tak to prosił bym o w miare dokładny opis jak dobrze zrobić reset.