Piszczący hamulec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kiedy wciskam i puszczam pedal hamulca to slysze takie piszczenie jakby cos bylo nie nasmarowane. Bardzo mnie to drazni, szczegolnie na parkingu. Jak sobie z tym poradzic... cos nasmarowac ?? Dodam, ze na pewno chodzi i pedal bo nawet "na sucho" wciskajac hamulec to piszczy.

Na "sucho", tzn. na postoju?

Cytat:
Na "sucho", tzn. na postoju?

Tak, na postoju.

No to... albo prowadnice zacisku przednich hamulców, albo też zatarte samoregulatory hamulców kół tylnych. Zależy skąd dobiega ten niepokojący dźwięk.

Cytat:
2005-06-14 15:36:20, WilK pisze:
No to... albo prowadnice zacisku przednich hamulców, albo też zatarte samoregulatory hamulców kół tylnych. Zależy skąd dobiega ten niepokojący dźwięk.

Czyli tzw. syfilis hamulców

Cytat:
Kiedy wciskam i puszczam pedal hamulca to slysze takie piszczenie jakby cos bylo nie nasmarowane. Bardzo mnie to drazni, szczegolnie na parkingu. Jak sobie z tym poradzic... cos nasmarowac ?? Dodam, ze na pewno chodzi i pedal bo nawet "na sucho" wciskajac hamulec to piszczy.

Ja mam dokładnie ten sam problem więc jeśli jest metoda na pozbycie się tego upierdliwego dzwięku to z góry bardzo dziękuję

Dzwiek dobiega z przodu wiec to pewnie sa te prowadnice zacisku przednich hamulców. Czy w takim razie da sie cos z tym zrobic ?

dołączam sie do postu bo nie będe zakłądał nowego ja mam taki problem że założyłem na tył hamulce z rsa i:

piszczą klocki jak sie lekko chamuje co moge zrobić???
klocki i tarcze praktycznie są nowe..

Dolaczam sie watku...
Nie dawno wymienili mi klocki i tarcze na nowe jakiejs firmy "Delphi", od tamtego czasu piszczy mi w prawym kole przy hamowaniu. Na nowych tarczach zrobilem juz jakies 200km.
Pytanie: nowe tarcze i klocki musza sie "przetrzec" zeby piszczenie ustapilo czy jednak mam podstawe do reklamacji uslugi/czesci?

kolego firma Delphi to nie jakas tam firma tylko ogromna renomowana marka.

a co do waszych piszczacych problemow to zgadza sie klocki i tarcze jesli sa nowe musza sie dotrzec.nalezy unikac przez pierwsze xxx km gwaltownego hamowania, duzych kaluz etc.

[ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2007-10-12 09:42:14 ]