Sypie mi się sprzęgło, czy to coś innego?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam kolejny problem z tym moim nieszczęsnym złomem. Kiedyś pisałem o szarpaniu, ale teraz mi się to nasila. Odpalam samochód na biegu i wciśniętym sprzęgle. Robię na luz, puszczam sprzęgło i samochód delikatnie rusza (na luzie ). Wrzucam jedynkę, ruszam, jest OK. Wrzucam dwójkę, puszczam sprzęgło a samochód zaczyna szarpać (mniej lub bardziej). Zazwyczaj było to 3-4 szarpnięcia, ale dzisiaj szarpał przez cały czas jechania na dwójce. Na szczęście niezbyt mocno. Na trójce już to nie występuje. Oprócz tego przy zmianie biegów, często, ale nie zawsze jest tak, że bardzo krótki jest moment, kiedy sprzęgło "łapie", przez to szarpie przy zmianie biegów. Wydaje mi się, że przy niskich obrotach jest zamulony, ale przy wyższych i wysokiej prędkości jest OK. Czy to może być sprzęgło?

To, że na zimnej skrzyni samochód ma taką tendencję to normalna sprawa wynikająca z lepkości oleju w skrzyni (lepkość syropu ), natomast szarpanie na dwójce to kwestia silnika a nie sprzęgła,czy skrzyni.

Być może, ale wcześniej tego nie zauważyłem, a jeżdżę Espero od kwietnia. A masz jakiś pomysł jak zaradzić temu szarpaniu?

Coś takiego miałem w polonezie i olałem temat. W espero, ani w nubirz taki problem nie występuje,więc nawet teoretycznie nie będę polewał

ja przerabiałem temat szarpania na dwójce... okazało się że pomogło "uszczelnienie lub wymiana EGR"... temat był już poruszany na forum... poszukaj wyszukiwarce...

U mnie pomogło ...delikatne opóźnienie zapłonu...
Samochód jest bardziej elastyczny - ale też spontanicznie reaguje na "wdepnięcie"
...ja wybrałem elastycznośc i kulturę pracy ...i spokój
-----------------------------------------------------------------
możesz też sprawdzić poduszkę silnika ...tą ostatnią ...od strony skrzyni
jak będzie oberwana to objawy są podobne.