Chłodzenie w ciepłych krajach 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, co proponujecie zrobic, aby lada sie nie przegrzala, mam zamiar wyjechac gdzies na poludnie a tam 35 stopni w cieniu. Czy moze sie nie przejmowac, bo nic sie nie stanie?
Wentylatory chlodnicy psuja sie?
Bede musial jechac przez jakis czas na benzynie, cos brac oprocz zapasowej pompki paliwa?

zalozyc reczny wlacznik wentylatora chlodnicy(jesli elektryk)
Mozna tez nawiercic termostat, aby caly czas byl przeplyw duzy w lekkim stopniu.

Zamontuj wentylator na sztrywno na pompie wodnej - takie rozwiązanie był seryjnie stosowane w niektórych silnikach 1200 i 1300

To jeszcze jedno, co myslicie o dzialajacej kilka godzin lodowki samochodowej na 12V w gniezdzie zapalniczki? Nic sie nie stanie
Dzieki za poprzednie odpowiedzi

Jesli chodzi o chłodzenie to nie musisz sie o nic obawiac pod warunkiem ze masz sprawny, włączajacy sie przy odpowiedniej temp. wentylator no i sprawny termostat. Jedynie model 2105 i starsze miały staly wentylator na pasku, w lecie ok ale zima to masakra -długo rozgrzewajacy sie silnik. Ja akurat w 07 mam 1300 silnik, wentylator załaczany sprzeglem rok temu byłem na Helu temp w słoncu ok. 35 stopni , stałem w 6 km korku, wentylator prawie chodzil non stop a ładzi nic sobie z tego nie robiła. Wróciłem do domu ponad 550 km bez problemu. Jesli chodzi o lodówke to mozesz ja przeciez włączac i wyłaczac .

lodówka ma określony pobór prądu lub moc. policz na ile Ci starczy akku. jak masz sprawny akumulator to nie problem

Nie znalazłem konkretnego tematu o chłodzeniu wiec dopisze się tutaj.
Ostatnio gdy stałem w korku w Łodzi zagotował mi się płyn w zbiorniczku i wentylator się nie włączył.Kupiłem sobie nowy termostat ( bo mój już widać po nim że ma dość) , zmieniłem płyn odpowietrzam nie włącza wentyla!!!Myślę zostaje czujnik jeszcze w chłodnicy; miałem drugi działający na bank!! Zmieniłem czujnik wentyl nie chodzi!! Na "krótko" gdy podłącze chodzi.Czujnik temperatury też dobry bo jak je wysoka temperatura i odłączam jeden kabelek cyka przekaźnik. Zostaje chyba już jedna opcja : Nie dochodzi prąd do zasilania wentylatora bo nie mam innego pomysłu!! Niech ktoś podpowie że dobrze rozumuje i jak mu znaleźć zasilanie !!!!!!!!!

czy dobrze pamiętam ze w 07 prąd jest na stale podpięty do wentylatora a masą steruje przekaźnik ?

podłączając na krótko podawałeś obydwa bieguny z innego źródła ?

a bezpiecznik ok? miernik w dlon i po kolei lapac gdzie jest prad a gdzie nie ma dla pewnosci zrob jeszcze zwarcie na wtyczkach od czujnika to bedzie wiadomo napewno ze to nie czujnik.

Posprawdzaj wszystkie konektorki - napewno ciś zaśniedziało. Te czujniki się nie psuja.

moj sputnik tez kiedys sie zagotowal przez to ze sie wentylator nie wlaczyl, a winny byl bezpiecznik. Czasem taka pierdola potrafi niezle namieszac ;]

moj sputnik tez kiedys sie zagotowal przez to ze sie wentylator nie wlaczyl, a winny byl bezpiecznik. Czasem taka pierdola potrafi niezle namieszac ;]

Oj tak bezpieczniki tego starego typu to naprawde lubią zamieszać...
Ostatnio przez to nie miałem jednego światła mijania. Rozkręciłem lampe, poprawiłem wtyki, wmontowałem nową żarówke.... Nic.
Sprawdzam bezpieczniki też całe... Okazało się, że ten od świateł zaśniedział i nie było przejścia, znajomy poruszał i jak ręką odją :]

Pozdrawiam, Rafał.