ABS dziwna usterka ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam w swojej omie dziwna usterke ABS-u z tego co znalazlem na forum to zadne porady naprawcze jak dotad nie pomogly...
Chodzi o to ze kontrolka ABS normalnie gasnie po odpale i w czasie jazdy wszystko jest oki, natomiast w czasie hamowania gdy ABS ma dzialac to normalnie dziala nawet do zatrzymania ale gdy puszcze pedal hamulca to wtedy sie zaswieci po zakonczeniu hamowania???
Przegrzebalem tematy podobne ale wszelkie czyszczenia itp nie daly rezultatu na dodatek w moim wozidle w zlaczu niema pinu K zeby zczytac bledy ABS-u????
Dodam ze jest to Oma 3000 88rok.

[ wiadomość edytowana przez: davo76 dnia 2007-11-05 00:26:01 ]

edit, ups...., coś nie doczytałem

ten komp abs-u nie ma diadnostyki, sprawdź włacznik świateł h-ca

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2007-11-05 18:17:06 ]

Dzieki jutro bede to badal, przekladalem dzis przekaznik ABS-u ale bez zmian, zauwazylem jedynie ze z malej predkosci tak 20-30km/h to sie nie zaswieca kontrolka a jak jade szybciej to po zakonczeniu hamowania sie zapala...

Dzieki jutro bede to badal, przekladalem dzis przekaznik ABS-u ale bez zmian, zauwazylem jedynie ze z malej predkosci tak 20-30km/h to sie nie zaswieca kontrolka a jak jade szybciej to po zakonczeniu hamowania sie zapala...

abs "uzbraja" się powyżej 20 km/h i jest to normalne

co jest normalne???że świeci się żółta kontrolka?? od kiedy??
ABS ma działać niezależnie z jakiej prędkości hamujesz jeśli byłoby tak jak piszesz to z prędkości 20 km/h przy hamowaniu nie załączałby się abs a powinien.

davo76:
skoro sprawdzałeś przekaźnik to teraz pomierz omomierzem wartości na czujnikach jak dobrze pamiętam to powinny mieć wartość ok. 1,5 do 1,63 om.
powinny mieć wszystkie czujniki jednakową wartość, jeśli nie one to nawala pompa hamulcowa.
Jeśli auto hamuje z ABS em to nie masz wrażenia ,że droga hamowania jest troszkę dłuższa niż dotychczas?

Wydaje mi sie ze hamowanie jest ok, wezme pomierze czujniki i zobaczy sie jakie opory powychodza, dzieki poki co za podpowiedzi...

Cytat:
co jest normalne???

rozpoczęcie pracu ABS-u powyżej pewnego progu prędkości

Działanie , kontrola i analiza sygnałów o prędkości kól rozpoczyna się po przekroczeniu prędkości 4-6 km/h a nie jak napisałem wcześniej 20. Zwracam honor. Drugim warunkiem jest wartość napięcia instalacji samochodu (regulacja ABS powoduje ogromny pobór prądu).
Cytat:
od kiedy??

od zawsze

Witam, problem stary ale nadal tkwi
Ostatnio pogoda coraz lepsza wiec przy aucie cos mozna po zimie dlubnac...
Pomierzylem wszystkie czujniki i wychodzi po okolo 1,5 na wszystkich, wlacznik stopu zlustrowany i jest bankowo ok a po odpuszczeniu pedalu kontrolka sie nadal zapala ale tylko powyzej 30...???

ja mialem walniety przekaznik ABS, jak sobie zamienilem to mam ABS jak nowy

Wlasnie probowalem przelozylem z senatora ale niestety lipa dalej...

Trzeba obejrzeć sygnał z czujników na oscyloskopie. Zanieczyszczenia na kole impulsowym i czujniku mogą powodować problemy. Sam pomiar rezystancji cewek nic nie mówi o sprawności czujnika. Ja dysponuję dwukanałowym, podpinam jedną oś i przejażdzka, itd....