| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2006-11-14 23:09:53 Mam pytanko do ludzi ktorzy pokonczyli jakies politechniki albo sie po prostu na tym znaja - wiem ze race cos w tym temacie kombinowal:>
Wkurzyl mnie resor w malanie i problemy z geometria wiec mam pare pytan pierwsze to czy w maluchu seryjnym kola (przednie) maja caly czas takie same pochylenie? W sumie od obejmy resora do zwrotnicy jest wiecej niz ma gorny wachacz ale resor sie wygina itp - nie ogarniam tego
drugie pytanie - (jezeli pierwsze jest spelnione ) to czy to nie jest tak ze jak zetniemy podstawki pod resorem to tracimy to stale pochylenie kol? zmienia sie jak by nie patrzec duzo wtedy a mocowanie wachaczy jest w tym samym miejscu.
trzecia sprawa - czy ktos jest w stanie policzyc jakie dlugosci powinien miec wachacz w takim ukladzie jak ma nannini? o takim. Tu jest dosc dlugi. Zastanawialem sie co by sie stalo, jak by zrobic dolny wachacz tej samej dlugosci co gorny. wtedy pochylenie bylo by caly czas takie samo - rownoleglobok, ale co ze zbierznoscia? jak to wszystko policzyc zeby sie nie rozjezdzalo po zaladowaniu drugiej osoby itp. Z gory dziekuje za powazne podejscie |
KaKiGT gof3r ; rally fiest ... Trzebnica k/wrocławia | 2006-11-14 23:33:57 Człowieku odstaw te wina.... |
Amper 126p x2 Kraków | 2006-11-14 23:50:02 Na oko widać ze w tym zawieszeniu Nanini belka mocowana jest do szpilek resora, wachacz mocowany jest na lini wyznaczonej tymi szpilkami, wiec dlugosc bedzie taka zeby mocowanie zwrotnicy sie nie przesuneło wzgledem orginalu. Czyli w zasadzie bedzie tak samo dlugi jak czesc resoru za podstawka.
A co do dlugości wachaczy, geometrii punktów mocowania i wszystkich rzczy z tym zwiazanych to tu jest fajny programik obrazujacy dość duzo. suspension geometry calculator v1.0 |
pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2006-11-14 23:57:50 pierwsze - nie pochylenie nie jest stałe zwiększa się w miare wzrostu obciążenia
Dysponując zdjęciem możesz w prosty sposób z proporcji wyznaczyć długość wachacza. Cała sztuka że właśnie powinno się pochylenie zmienaić tak żeby na zakręcie koło zewnętrzne (bardziej obciążone) szło w negatyw (poprawiając przyleganie opony). |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2006-11-15 00:23:19 taa pomierzyc z fotki - wpadlem na to ale zbyt niedokladne- kompresja, perspektywa wszystko to powoduje spore znieksztalcenia wiec to nie bedzie wystarczajace
a co do dlugosci takiej jak seryjna - troche sie nad tym zastanawialem a co z moim pytaniem - czy sciecie podstawek pod resorem nie zaburza tych wszystkich proporcji? teraz mam masakre bo centymetr wysokosci samochodu robi gigantyczna roznice - po ustawieniu geometrii samochod troche siada - trudno opuscic go na poziom na jakim stoi normalnie bo ma bile ktore mocno sie zapieraja - i robi sie straszny negatyw i rozierznosc. jakies rady? sklepac mocniej resor a wsadzic fabryczne podkladki? czy jak? |
ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2006-11-15 07:50:34
zeby kat byl taki sam wahacze musialyby byc do siebie rownoległe , a nie są chyba ze przespawasz gorne szpilki gornego wahacza (najlatwiej). sama belka zamiast resoru to male piwo, mam wlasnie taka na warsztacie do mojego parcha (na uniballach). generalnie krotszy wahacz gorny ma ten plus ze przy przechyle budy kolo bedzie wchodzilo w ujemny kat co jest nawet pozadane ale mozesz pokombinowac z dlugoscia dolnego wahacza i punktami ich osadzenia. powodzenia |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2006-11-15 10:35:07
rozumiem ze zeby kat byl taki sam to wachacze musza byc ronolegle i tej samej dlugosci? no to w sumie geometria podstawowa. to ze wykonanie takiej belki to pikus, bardziej sie zastanawiam kto mi gwint dorobi za normalna cene - musze do zerkopolu zadzwonic. Ty masz jakies kontakty? Swoja droga wiem ze Ty juz cos kombinowales, masz moze jakies wyliczenia optymalne i chcesz sie podzielic?
piot - sciecie podkladek zmienia jednak troche - narysuj sobie na kartce |
-maly- F&F Sympatyk Fiat 126p Kraków | 2006-11-15 16:33:24 co do gwintu na forum siódemek i ósemek kiedys Gigi pokazywał jak to zrobił sobie we własnym zakresie Coil Over Kit |
Amper 126p x2 Kraków | 2006-11-15 20:39:56 Gwint to nie jest wielki problem, każdy zdolniejszy tokarz dorobi co trzeba. Problem pojawia sie z doborem do tego wszystkiego sprężyn. |
ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2006-11-15 20:52:01 bierzesz katalog H&R , FK czy innych i sprezyn "gwintowych" ze tak powiem masz do wyboru do koloru. dla kazdej podane parametry. (ugiecie kg/mm, srednice. itd) |
Mariusz126p F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 126p GŁOSKÓW | 2006-11-15 21:11:29
daj te katoligi ![]() |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2006-11-15 22:14:41
|
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2006-11-15 22:58:25 o ile pamietam to już poruszałem temat gwintu zawiechy i macie to tutaj http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=151275&c=0&hq=&f=25 |
mmost F&F Wolny Słuchacz :) malec Gdynia | 2006-11-16 09:45:14
do tego to juz gruba wiedza inzynierska jest potrzebna, wiem, bo robilem to na magisterce , do tego trzeba znac na przykad polozenie srodka ciezkosci samochodu, momenty bezwladnosci samochodu, sztywnosc opon, wspolczynnik tlumienia amortyzatorow (tu jest problem bo on zalezy od sztywnosci sprezyny ktroa trzeba wyliczyc i prawie nigdy nie jest staly), wielkosc mas nieresorowanych (tez bywa rozna, bo zalezy od kol zalozonych) itd itp, generalnie zeby to policzyc potrzeba rozwiazac pare, ostro skomplikowanych rownan rozniczkowych, a i tak dostajesz mniej lub bardziej dokladne przyblizenie. z tego otrzymujesz czestosc drgan wlasnych nadwozia i podwozia, ktore powinny miescic sie w granicach okreslonych pomiarami (jak czestosc drgan wlasnych nadwozia bedzie za duza to cie wytrzesie, jak za mala to sie zrzygasz)
ja na mgra robilem miedzy innymi analize sztywnosci resoru po dodaniu jednego piora i wyzanczalem zmiane czestosci drgan wlasnych w zaleznosci od mas nieresorowanych i wsp tlumienia amorkow, nie mialem nawet konretnych wartosci tych wielkosci, bo nie udalo mi sie ich zdobyc (byly szacowane) tak wiec to niezle bagno i jedyna sluszna metoda jest znalezienie programu ktory by to robil, na bank jest, a i tak bedziesz potrzebowal wprowadzic do niego mnostwo danych, jak chcesz to pisz , jakies dane ci moge podac |
Amper 126p x2 Kraków | 2006-11-16 13:29:09 Narazie temat poszukiwania sprężyn juz zamknelismy, potzrebowalismy ich do peugeota 205 i skonczyło sie na zakupie sprezyn o twardości zalecanej przez gości z angielskiego forum.
Jedyny skuteczny sposób dobrania sprezyny to chyba tylko metoda prób i błędów, oczywiście jezeli ma sie jakiś punkt wyjściowy. Zobaczymy jak bedzie sie sprawował peugeot w przyszłym sezonie. |
Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2006-11-17 20:58:31
Zoltar - jako ze po zamontowaniu takiej belki i gwintu ciezar samochodu nie bedzie przenoszony przez resor a przez gwint - mozesz pokazac jak wzmocniles ich gorne mocowanie? Czy przerabiales pod jakis gwint na 3 sruby czy zostawiles wciaz na jednej? |
Mariusz126p F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 126p GŁOSKÓW | 2006-11-17 21:03:42
dokladnie podzielam te zdanie ja szukam sprezyn ktore maja srednice od zwoja do zwoja po przeciwleglej 55 mm by sprezyna byla w bezpiecznej odległosci od kola oraz od samego amortyzatora ktoś ma jakieś pomysly od czego mozna zaadaptować sprezyny , jest taka mozliwość ze mozna sprezyny miekkie zachartować czyli je utwardzic by byly twardsze lub rozchartowac ale to tylko w specjalnym zakladzie a nie u zwyklego kowala |
owz F&F Sympatyk sejo/passat Poznań/Skórzewo | 2006-11-17 21:05:07 |