Strażackie rozważania...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Z chęci zdobycia nowych inspektorskich uprawnień (...) postanowiłem zapisać się do ...Szkoły Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej (...).
Pierwsze zjazdy mam już za sobą. Wrażenia są jak najbardziej pozytywne.

Z ciekawostek o jakich się dowiedziałem to to, że „...każdy strażak” – na swoje potrzeby - ma nie mniej niż 3 (trzy) gaśnice halonowe..... jedną – obowiązkowo - w samochodzie w domu, i ...służbowej szafce
Gaśnice te choć już wycofane z użytku cieszą się bardzo dobrą opinią jeżeli chodzi o skuteczność gaszenia. (widzieliśmy to na pokazowym filmie). SUPER !!! Żeby dorównać takiej halonówce potrzebnych jest ok. ...20 równoważnych gaśnic proszkowych.
Silnik po takiej akcji -choć ugaszony- nadaje się na złom, ale to szczegół

Pod względem swojej skuteczności, dobrą jeśli nie bardzo dobrą i ...„legalną” gaśnicą jest też gaśnica śniegowa (leci CO 2 ) o temp. –70 St C. Jej wadą są rozmiary. Najmniejsza jaką można spotkać to chyba 5 kg. Ale w razie „W” są duże szanse na ugaszenie pożaru w zarodku. I... silnik jest „czysty” !!!
Tak, że zdaniem strażaków - gaśnica proszkowa w samochodzie jest ...najgorszym możliwym rozwiązaniem... Ale................. (...)

A jeszcze jedna ciekawostka jest taka, że policja podczas kontroli ma prawo tylko sprawdzić czy wogóle mamy gaśnicę... Nie ma prawa weryfikacji ważności gaśnicy. Do tego potrzebne są uprawnienia Inspektora ochrony P-Poż. To samo na przeglądzie technicznym. (...) Chyba, że „jedyne i słuszne czynniki” mają w/w uprawnienia.
Tak, że ..nie dajcie się naciągnąć...

Cytat:
2007-10-26 21:17:51, nawigator5 pisze:
A jeszcze jedna ciekawostka jest taka, że policja podczas kontroli ma prawo tylko sprawdzić czy wogóle mamy gaśnicę... Nie ma prawa weryfikacji ważności gaśnicy. Do tego potrzebne są uprawnienia Inspektora ochrony P-Poż. To samo na przeglądzie technicznym. (...) Chyba, że „jedyne i słuszne czynniki” mają w/w uprawnienia. Tak, że ..nie dajcie się naciągnąć...

Fajnie,ale podaj podstawę prawną,bo jakoś się nie widzę w kłótni z miśkiem czy ma uprawnienia do kontroli gaśnicy,czy nie- moja podstawa: bo mi tak kolega na forum espero powiedział

Jeden z brygadierów szkoły "tylko" mówił o tym. Jutro go zapytam o wykładnię prawa.

Cytat:
2007-10-26 21:28:44, JaRabbit pisze:
Fajnie,ale podaj podstawę prawną,bo jakoś się nie widzę w kłótni z miśkiem czy ma uprawnienia do kontroli gaśnicy,czy nie- moja podstawa: bo mi tak kolega na forum espero powiedział

znalazłem taką odpowiedź w necie

"Czy policjant może ukarać kierowcę za posiadanie na wyposażeniu pojazdu gaśnicy z przekroczonym terminem ważności określonym przez producenta?

Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: „pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla”. Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 58, poz. 515 – tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999 r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia).

Jakkolwiek przepisy nie obligują kierujących do dokonywania okresowej kontroli sprawności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu, to wydaje się, że zasadną jest okresowa konserwacja i sprawdzenie gaśnicy, aby w sytuacji, gdy zajdzie potrzeba jej użycia, zadziałała ona sprawnie i skutecznie.""

[ wiadomość edytowana przez: KRECIK0001 dnia 2007-10-26 22:32:23 ]

Cytat:
2007-10-26 21:17:51, nawigator5 pisze:
Nie ma prawa weryfikacji ważności gaśnicy.

Zgadza się! Musi uwierzyć w nalepkę umieszczoną na gaśnicy nawet jak pochodzi ona z drukarki HP DeskJet 510.