MotoNews.pl

Na jakich oponkach jeździcie ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Interesują mnie Wasze opinie, na jakich oponkach śmigacie zimą i jak się spisują ?? Pytam, bo chcę kupić do mojego Getza 1.1, a nie wiem, co wybrać, czy np. Dębica Frigo2 165/65R14 79 T wystarczy, czy lepiej dołożyć do czegoś "lepszego" ??

w Ponym mam Barumy i jestem zadowolony, a do i30 mam dostać jeszcze zimówki z okazji zakupu auta ale nie pamiętam jakiej firmy (Dunlop chyba)

W Pony miałem Fulda Kristall Montero I- ok tylko na mokrym jadą!!!
Teraz W Lantrze mam Sava Eskimo S3 - dużo lepsze jak Fuldy.
A i cenowo są atrakcyjne - polecam.

Dębica Frigo2 całkiem przyzwoita opona.
Jeździłem na takich i nie było powodów do narzekania.
W Getzie mam Sava Eskimo S3 i też jest OK.
Myślę, że z tańszych opon wszystkie dają podobny efekt...

ja do swojego gacka zapodałem GOODYEAR Ultra Grip 7
Sprawują sie naprawdę doskonale.
wcześniej miałem Micheliny i średnio byłem z nich zadowolony...

Co do Dębicy nie jestem przekonany, bo kiedyś kpiłem dębcie jako nowość na rynku, po czym po 1600km odkleił sie bieżnik (wada konstrukcyjna) producent oddał pieniądze, ale wiecej nie zdecydowałem sie...

Moja sonata posiada Michelin alpine A3 185/65 R14
Opony przejezdzily juz jedna zime i jestem zadowolony.
Fakt cena jaka placilem to 270zl/szt troche zniecheca ale po ok 10tys km jeszcze mam na oponach takie cieniutkie fredzelki i wygladaja jak nowe.Tak wygladaly po zakupie

Z testow ADAC to byly najlepsze opony w tamtym sezonie.

Ja od dawna (naście) jeżdze na zimówkach debicy - jednak na śnieg jedne z lepszych opon - teraz w Sonacie mam frigoII z problemów - miekkie ale to przy innej, mniejszej średnicy felgi, wiec i wyższej oponie, ciut zabardzo szumią an suchym asfalcie i powyzej 120km/h szczególnie na suchym asfalcie przy +5do10stopni mocno pływają. Świetnie odprowadzaja wode, błoto pośniegowe i dobrze sie trzymaja na śniegu ...
Pozdrawiam.
Misio

ps. kiedyś jeździłem na któryś starszych michalinkach i byłem zachwycony do czasu kiedy auto nie staneło na śniegu...
mam wrazenie ze one były bardzij zimowe na deszcz i "miejską zimę" oraz odśnieżoną ładnie autostrade przy +5 do -20

jak miałem sc to byly dębica frigo 2 z konieczności niska cenna a teraz kupiłem getza i z wyboru kupuje dębica frigo2 bo są naprawde dobre i tanie 136 zł za sztukę 165/65 R14 niema co przepłacać

witam,
do getz'a to powinny byc oponki o rozmiarze 165/70/R14 a nie 65.

Albo 175/65R14.
Rozmiar 165/65R14 nie jest właściwym zamiennikiem Getzowych opon.

w lecie jezdze na:

przod - Michelin Energy MXT (175/65/R14 82T)
tyl - Michelin Energy Radial XSE (175/65/R14 82T-XT1)

w zimie na:

przod - Fulda Kristall Montero 2 (175/65/R14 82T)
tyl - Toyo Snowprox S940 (175/65/R14 82T)

rant 70 czy 65 nie ma aż takiego ogromnego znaczenia...
Nim mniejszy profil tym mniejsze uginanie sie opony na boki w zakręcie.
W zimie nie jest to takie ważne, a w razie awaryjnego lądowania na krawężniku to ten wyższy rant ratuje zawieszenie.

[ wiadomość edytowana przez: klodek dnia 2007-10-27 10:13:36 ]

Jam mam letnie to oryginalne HYUNDAIA jakieś tam KUMHO TIRE HANKOOK, a zimowe to FULDA KRISTAL MONTERO - tanie i zarazem dobre polecam.
Prawdę powiedziawszy zastanawiam się czy nie kupić wielosezonowych... bo ciągłe zmienianie już mnie denerwuje. Kiedyś były jedne i jako tako się jeździło w zimie i w lecie... pamiętam że miałem tak łyse opony, że aż dętka wyszła i co... jakoś się jeździło w zimie, a teraz te zimowe i letnie czy to nie wymysł marketingowy oponiarzy... bo wiadomo większy przerób, każdy musi kupić dwa zestawy /podwójny obrót/ a do tego wulkanizatorzy w roku mają dwa razy złote dni... rozmawiałem nawet z takim jednym podczas klajstrowania opony /łatał dziurę po pręcie na który wjechałem/ no i rzecz jasna próbował tłumaczyć lepszość zimówek/letnich nad wielosezonówkami tym że kiedyś był mały ruch a teraz jest durzy i zarzuci na zakrętce to od razu stłuczka...

Piotr1111: skwitować można Twoją wypowiedź jednym zdaniem... "Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" - banał i slogan z reklamy wybielacza, ale doskonale pasuje do sytuacji. Uwierz na słowo że każda zimówka będzie lepsza na śniegu niż opona wielosezonowa.
"Jakoś się jeździło" - owszem, maluchem też jakoś się jeździło, ale większość ludzi woli jednak inne auta niż te "jakoś" Ja wolę jeździć konkretnie na zimówkach w zimie a nie jakoś

na tych hankokach to mozna sie sparzyc .... obecnie mam letnie bridgestone "dayton"165 R13 a zimowki 155 chyba kormorany i tu tez mysle nad innymi ale opona daje duzo jesli chodzi o stabilnosc prowadzenia auta

U mnie w Sonacie:
Lato: YOKOHAMA ADrive 205/60R15
Zima NOKIAN W 205/60 R15

Jestem z nich zadowolony. Zimówki jeszcze nie byłe testowane w głębokim śniegu a na razie spisują się wyśmienicie. Nawet na suchym asfalcie przy dużych prędkościach nie są za głośne.
Pozdrawiam

Cytat:
2007-10-27 17:40:26, Roman_d pisze:
U mnie w Sonacie: Lato: YOKOHAMA ADrive 205/60R15 Zima NOKIAN W 205/60 R15 Jestem z nich zadowolony. Zimówki jeszcze nie byłe testowane w głębokim śniegu a na razie spisują się wyśmienicie. Nawet na suchym asfalcie przy dużych prędkościach nie są za głośne. Pozdrawiam

Nokian o tak mialem kiedys nokian-ki i bylem tez zadowolony ale techniki idzie na przod i taraz chyba dunlop jest najlepsza w tescie adac

W tej chwil wsiadlem na Nokian W 165 70H /13

Bardzo dobrze na nich sie jezdzi. Snieg jest zywcem rozkrajany. Niestety kiedy zrobi sie cieplej na dworze to maja tendencje do slizgania na cieplym asfalcie. Zima to rewelacja.

Witam serdecznie,

Frigo2 są ciut lepsze od pierwszej generacji i chyba nie ma co przepłacać chyba, że znajdziesz jakąś "okazję".

Pytasz na jakich oponach jeżdżę? Do swojego starego hyundai'a pony założyłem Pirelli p400 aquamile - całoroczne 155/80 r13 i muszę przyznać, iż naprawdę spełniają swoje zadanie - w Warszawie na prawdziwym śniegu dało się jechać i przyspieszać. Obok mnie na światłach znajomy na zimówkach gorzej ruszał Moim zdaniem zimówki są na pewno lepsze od całorocznych, ale w dużym mieście drogi zazwyczaj odśnieżają, a na lodzie, to żadna opona nie ma szans.

pozdrawiam,
Wojtek

u mnie
na lato dębica frigo 175/70/13
w zimie debica frigo 155/80/13

cena nie jest wysoka a jakośc niczego sobie.