Pytanie 126 z 1.1/1.2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie do tych co mają zamontowany u siebie silnik 1.1 lub 1.2. czy może ktoś mi zmierzyć i powiedzieć ile jest miejsca z tyłu w komorze silnika miedzy cewkami zapłonowymi a sciana grodziową?
będe bardzo wdzięczny za odpowiedź
pozdrawiam

To jeszcze chyba zależy od flanszy, spotkałem się z tym że silnik znacznie wystawał poza obrys tylnej belki a widziałem tez taki sposób mocowania że mieścił się praktycznie w obrysie tylnej belki.
pewnie w oby dwóch przypadkach inna była odległośc od ściany grodziowej.

zagadaj do sebcyca, on dorabia flansze i Ci na pewno udzieli wyczerpujacej odpowiedzi

15-20mm, miesci sie w obrysie tylnej belki, ale na duzym wyrypie potrafi stuknac cewka o blache

a ile masz mm flansze?

flansza od żurawia 30 mm grubości

ale nawet jak jest cieńsza flansza to i tak trzeba dać tulejki, wiec myśle nie i tak mniej niż 25 mm to sie chyba flanszy nie zastosuje bo sie sprzęgło nie pomieści od 900 no chyba ze sie od 126p założy

Cewki wchodza spokojnie. Mi czasami koncowki przewodow WN dotykaly scianki grodziowej, wiec cewki przesunalem na bok.

Silnik 1.2 jesli nie jest zamocowany zbyt wysoko wchodzi doslownie na styk pomiedzy sciane grodziowa a klape dotykajac od czasu do czasu wlasnie koncowkami przewodow WN sciany grodziowej i obudowa rozrzadu klapy.

Tutaj widać przesunięte cewki na bok oraz delikatne przytarcie na lewej stronie obudowy rozrzadu od klapy, z ktorym poradzilem sobie w ten sposob, ze gumowym mlotkiem przyklepalem delikatnie wewnetrzne wzmocnienie klapy na wysokosci styku z obudowa rozrzadu. Innym wyjsciem jest zdemontowanie obudowy.

Sprzeglo od 900 moze byc za slabe do 1.2. Proponuje od 1.1 z tym, ze docisk chyba nie wchodzi w kolnierz (juz nie pamietam). Napewno stosujac skrzynke od Bisa/CC700 spokojnie mozna zalozyc sprzeglo z dociskiem od 1.1/1.2

[ wiadomość edytowana przez: Zuraw dnia 2007-11-20 21:12:54 ]

a powiedz mi Żurawiu czy jak przełożyłeś cewki nie szło jeszcze bardziej do środka wsadzić silnika? wiem że z głowicy wychodzi kruciec wodny ale mozna by tam cos pokombinować, uciąc i wspawac jakieś kolanko.

A o tym juz rozmawialismy na gg - ciezko byloby tu przytoczyc cale rozwiazanie tego ukladu o ktorym rozmawialismy, wiec dla czytajacych jedynie powiem, ze przy zastosowaniu pewnych ogolnododstpenych rozwiazan mozna cofnac caly silnik ze skrzynia na tyle gleboko, ze pozostanie orginalna belka. Mowa oczywiscie o 1.1/1.2.