Ogrzewanie tylnej szyby Corolla sedan "98

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam problem z ogrzewaniem tylnej szyby - poprostu nie grzeje. A teraz przed zbliżająca się juz szybko zima będzie to spory problem.
Pytanie więc mam takie: gdzie szukać przyczyny? i jak dostać się do kabelków by je sprawdzić? Bo z tego co widzę przy szybie nie ma nic, może gdzieś w słupkach?
Z góry dzięki za pomoc.

Na początek sprawdź bezpiecznik, jeżeli jest ok to za pomocą miernika sprawdź czy na ścieżkach nie ma przerw i ew. napraw przy użyciu lakieru przewodzącego. Kable od ogrzewania z reguły są w tylnych słupkach, muszą być połączone ze ścieżkami (z tym paskiem co idzie w pionie i spina wszystkie) po obu stronach

Cytat:
2007-11-08 12:28:11, SzybkiLopez pisze:
Na początek sprawdź bezpiecznik, jeżeli jest ok to za pomocą miernika sprawdź czy na ścieżkach nie ma przerw i ew. napraw przy użyciu lakieru przewodzącego. Kable od ogrzewania z reguły są w tylnych słupkach, muszą być połączone ze ścieżkami (z tym paskiem co idzie w pionie i spina wszystkie) po obu stronach

Inaczej jak zapniesz zaroweczke 5w kabelkiem do masy [np ucho zamka drzwi] to dotykajac stopka sciezek przy jednym slupku ,chyba po stronie kierowcy,powinna swiecic a przy drugim nie to przylacza + i masa.Przesuwajac poziomo po sciezkach od zasilania do masy zarowka swieci coraz slabiej az calkiem nie swieci. jezeli trafisz na przerwe zgasnie raptownie.
Jezeli po stronie przyczepu zasilania i po stronie przyczepu masy zarowka swieci to brak masy.Jezeli wogole nie swieci to brak zasilania bezpiecznik Defoger lub def.
Ale uwazaj nie szuraj zbytnio po sciezkach aby nie zdrapac lakieru sciezka bez lakieru zaraz przekoroduje od wilgoci.
Najlepiej dotykac co np 10 cm do brzegu sciezki i porownywac intensywnosc swiecenia

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki czy nie był któryś przepalony i podejrzany był jeden zółta 5 pod maską.. Wymieniłem go i jutro sprawdzę jak się na parowanie szyby.
Jeśli coś nie będzie grało to zastosuję inne środki.
Do co sprawdzania ścieżek nie wiem czy to się uda, bo mam folię na tylnych szybach.
Miałbym prośbę jeszcze, jeśli ma ktoś schemat, co do oznaczeń skrótów na skrzynce z bezpiecznikami , bo po tych japońskich schematach ciężko się zorientować to byłbym wdzięczny, albo który to bezpiecznik jest od ogrzewania szyby .
Dzięki za pomoc

Cytat:
2007-11-11 22:08:23, Michaless pisze:
albo który to bezpiecznik jest od ogrzewania szyby . Dzięki za pomoc

Defogger