MotoNews.pl

Awaria konsekwencją tankowania auta z karnistra ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

nie wiem czy dobrze kombinuje i czy dobrze kojarze awarie mojej lantry i stad moje pytanko:
tankowalem auto z karnistra- zalezalo mi zeby wlac jak najwieksza ilosc, wiec kolysalem autem i wlalem tego paliwa doslownie po brzegi. po kilku dniach odpalilem auto- pochodzilo z 10 sekund i zgaslo- od tamtego czasu rozrusznik kreci i lantra ani sni odpalic (swiece sa suche i co ciekawe nie ma iskry).
czy takie zalanie baku do pelna moglo wplynac na jakies zapowietrzenie ukladu, czy moglo sie wytworzyc jakies podcisnienie ze pompa paliwowa nie poda paliwa.
prosze o rade
pozdrawiam darek

Skoro stwierdziłeś, że nie ma iskry, to trzeba szukać przyczyny dlaczego jej nie ma. Paliwo napewno nie ma na to wpływu.

wiesz nie wiem jak zachowuje sie ecu i czy np. nie jest tak ze nie ma paliwa to i nie ma iskry- nie bardzo sie znam i tak sobie przemyslam. auto zostalo w niemczech i czeka albo na lawete albo na trafna porade
thx

Sprawdz czy pompa podaje paliwo (Sprawdz tez jej bezpiecznik)
Czy cewka dojastaje napiecie i Moze czujnik optyczny w aparacie zaplonowym dal ciala (sprawdz czy podczas krecenia rozrusznikiem podnosi sie wskazowka obrotomierza.

Cytat:
2007-11-08 23:20:43, etadolex pisze:
wiesz nie wiem jak zachowuje sie ecu i czy np. nie jest tak ze nie ma paliwa to i nie ma iskry-

No, a jak ma się zachować ECU, bo przypadkowo filtr jest zapchany i pompa podaje paliwo pod dużo mniejszym ciśnieniem, lub w ogóle nie podaje pomimo, że paliwo jest w zbiorniku? Przecież czujnik paliwa informuje ECU, że ono jest. Brak iskry trzeba szukać w układzie zapłonowym lub sterującym.

spusc troche paliwa a potem zresetuj kompa ,za pomoca aku,do tego posprawdzaj wszystkie bezpieczniki(lacznie pod maska), sprawdz czy aparat suchy,zaden kabelek sie nie obluzowal pod maska. Bo nie widze innego wyjscia. Czy jest mozliwe,zeby bylo zabezpieczenie,ze jak np paliwo dotknie jakiegos czujnika w baku od sufitu wylaczalo zaplon? takie zabezpieczenie np w razie dachowania ?

[ wiadomość edytowana przez: maspex dnia 2007-11-09 11:01:00 ]

Tankowałem firmowy samochód kulka razy po brzegi z bujaniem włącznie /dla równego rachunku / efektów ubocznych nie było... Może u ciebie zapchał się przewód odpowietrzający zbiornik paliwa?