| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2007-11-05 11:47:30 Czy masz zaślepione wszytskie niewykorzystane króćce podciśnieniowe w urządzeniu wtryskowym? Te 3 od przodu. Sąwykorzystane albo 3 (jak jest filtr par paliwa) albo 1 jak go nie ma. jak masz filtr to może być on nieszczelny i łykać lewe powietrze do dolotu. Jak sie czuje serwo? ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
FLOYD Miłośnik FSO Polonez CARO Plus 1 ... Gdańsk | 2007-11-05 21:01:03 Jeżeli obroty spadną poniżej 800 obr/min to kontrolki mogą przygasać w rytm falowania obrotów gdyż alternator ana tej prędkości obr. silnika nie ma tyle mocy by dać więcej prądu niż jest potrzebne dlatego też napięcie pewnie spada poniżej 13 V i jest to widoczne poprzez słabsze świecenie żarówek, ale ja tylko teoretyzuję ![]() |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2007-11-05 21:16:45 jeśli składali rozrusznik to czy przykręcili mase idącą do prawej łapuy silnika,
kolejne, czy masz dobre napięcie ładowania - przy napięciu wyższym niż znamionowe silnik może nie miec wolych obrotów i ostatnia rzecz, jeśli masz gaz czy nie masz za ubogiej miesznki na biegu jałowym. w tym przypadku ma to takie znaczenie że na ubogiej mieszance silniczek krokowy się otwiera chcąc podnieśc niskie obroty, otwierając się zubaza mieszanke mieszankę obroty znów maleją i tak w kółko aż do maksymalnego otwarcia bypassu przepustnicy a tym samym do b.wolnych obrotów sposodowanych uboga mieszanką |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2007-11-06 12:20:32 Spalanie można obniżyc tylko do pewnego poziomu. Dalsze skręcanie powoduje tylko jego wzrost i koszmarnego muła. Po prostu dłużej i mocniej sięgo ciśnie aby osiągnąć to samo ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
aria_2004 Miłośnik FSO Warszawa | 2007-11-06 13:17:47 Ten etap już też przerobiliśmy Teraz pali mniej a moc jest niezła. Tylko te wolne obroty- może faktycznie jeszcze odrobinę go rozkręcę. |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2007-11-07 00:46:56 Aria, jeśli pali tobie przy normalnej regulacji 16-18L/100km to sprawdź koło pasowe. Mozna przypuszczać ze wyrobił się rowek w kole pasowym i masz opóźniony zapłon. Skutkuje to podwyższonym spalaniem - sam to przerabiałem |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2007-11-07 21:03:36 a może przestawili troszeczke rozrzad - to pierwsza uwaga - po przestawieniu i jeden ząbek, silnik będzie miał jakieś tam obroty ale zapalac się będzi CE.
Ale jak mówiłem sprawdz klin i rowek pod nim na kole pasowym |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2007-11-08 23:14:13 a jak sprawdzałas silniczek krokowy?
Po zwarciu styku A i B w złączu diagnostycznym silniczek powinien zaczać pracować (wsuwanie i wysuwanie iglicy do momentu wyjęcia zworki z gniazda) W moim przypadku po przebiegu ok 170 tyć przekłdnia w silniczku była tak wyrobiona że silniczek tylko się wysuwał ale już nie powracał - pomogło zakupienie sprawnego. Możesz to sprawdzić. Jeśli silniczek nie działa podczas autodiagnostyki sprawdź napiecia na stykach. Jeśli brak sygnału to szukaj dalej w wiązce albo w ECU Jak masz dojscie to moze podmien od kogoś sterownik wtrysku do twojego silnika. A i był zapomniał, sprawdz mase na podstawie modułu zapłonowego. Może jest słaba masa i może to być przyczyną słabej iskry lub wypadających zapłonów [ wiadomość edytowana przez: Jojo dnia 2007-11-08 23:16:39 ] |