Poslizglem sie... Zaliczony Kraweznik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Uderzylem prawym tylnym kolem w kraweznik przy predkosci 20km/h. Efekt jest taki ze auto "tanczy" po calej drodze, zalozylem zapasowke i jest troche lepiej, ale dalej sie dziwnie zachowuje. Dodoam ze mam aluminiowe felgi 15" a teraz z jednej strony z tylu jest alumka a zdrugiej stalowy 13" Troche sie martwie....

moze to przez roznice szerokosci opony lub skrzywiles belke

Jak ładnie przyłozyłes to mogłes belke skrzywic a to juz nie jest byle co jak w tym przypadku sama felga

wlasnie martwi mnie ta belka... a jak to moge zdiagnozowac ? da sie to jakos stwierdzic w warunkach domowych ?

Kurcze ja zawsze jak cos to na oko widziałem zawsze jak stałem za samochodem lub jechałem za kims, bo normalnie to na stacji lasero sprawdzaja

ogladalem z tylu te felgi pod roznym katem i wydaje mi sie ze nic sie nie przesunelo w porownaniu do drugiej strony.. W sumie jechal ze 20km/h i wpadlem w poslizg, rzucilo zadkiem i bumm w kraweznik, malo ciekawe doswiadczenie, a poza tym to jest jak co roku.. spadnie pierwszy snieg i ani jeden plug na droge nie wyjedzie :[ Kurde ! W poniedzialek napisza ze ich zima zaskoczyla, a ja bede prostowal felgi ...

A moze piasta jebła sie co???

Piasta? Chyba bede musial to zdiagnozowac na jakies stacji diagnostycznej, bo widze ze moglo sie wiele posypac a tak wogole ktos gdzies pisal ze w zimie niezle rzuca na felach 195/55/15 ?

No ja mam takie fele z tyłu na zimę 195/50/15 i do tego letnie gumy,więc potrafi tył nieraz uciekać nawet przy 10km/h.Na szczęście przód się jakoś trzyma.

Cytat:
spadnie pierwszy snieg i ani jeden plug na droge nie wyjedzie :[ Kurde ! W poniedzialek napisza ze ich zima zaskoczyla, a ja bede prostowal felgi ...

He, he, na razie widzę, że to Ciebie zima zaskoczyła, a nie "ich".
Ale trzymam kciuki za dobrą diagnozę...

Cytat:
2007-11-11 16:46:03, DuFFYRBK pisze:
Uderzylem prawym tylnym kolem w kraweznik przy predkosci 20km/h. Efekt jest taki ze auto "tanczy" po calej drodze, zalozylem zapasowke i jest troche lepiej, ale dalej sie dziwnie zachowuje. Dodoam ze mam aluminiowe felgi 15" a teraz z jednej strony z tylu jest alumka a zdrugiej stalowy 13" Troche sie martwie....

kiedys walem tez tylem w kraweznik i smiesznie auto jezdzilo jakby pijane, okazalo sie potem krzywa belka czy cos podobnego w zawieszeniu, wtedy dalem do mechanika i ją rozciągali bo byla krzywa , ale to bylo z 4 lata temu w fieście ...

Cytat:
2007-11-11 17:07:32, DuFFYRBK pisze:
wlasnie martwi mnie ta belka... a jak to moge zdiagnozowac ? da sie to jakos stwierdzic w warunkach domowych ?

domowym sposobem to zalozyc dobrze wywazone 2 identyczne kola na tyl i pojezdzic i zobaczyc czy sie dziwnie nie zachowuje ...

ale to napewno nie będzie wiarygodne w 100% ...

najlepiej jak juz tutaj pisali warsztat sie kłania - i to dobry a nie taki przydomowy ...

Jutro z samego rana jade na jakas stacje diagnostyczna, a swoja droga nie orientuje sie ktos gdzie w rybniku lub okolicach prostuja Fele aluminiowe ? dzieki za rady, jutro napisze co mi powiedzieli w serwisie

możesz jeszcze zerknąć pod auto i zobaczyć jak wygląda belka skrętna łącząca oba wąchacze, jeżeli jest skrzywiona to wahacz zwichrowany..

Napewno Sowada na Chwalowickiej i Serwis w grabowni po lewej stronie jak lecisz na Gliwice prostuje fele

Ja jak ostatnio zaliczyłem krawężnik do kompresor z klimy wpadł mi do miski , co do felgi to naprawa nie powinna być droga mnie skasowali na 100 zł ale musieli spawać.

Melduje : Otóż, co najdziwniejsze Felga Aluminiowa prosta Nic jej nie dolega, natomiast Tylna belka jest ponoc skrzywiona o okolo 1cm

To witaj w klubie, ja przywaliłem gdzieś z 60km/h albo i lepiej, tyle, że mnie nie zima zaskoczyła, a przegiąłem pałę po prostu . Fela w drobiazgi, belka też krzywa.

Upewnij się czy aby na pewno belka, mi mechanik mówił że często gną się same czopy a to rozwiązanie znacznie tańsze (50 zeta używka) i szybkie w wymianie 8 śrub razem z śrubami koła.

U mnie niestety belka, może ty miałeś więcej szczęścia. powodzonka

łącze się w biedzie

btw. szukam belki najchętniej komplet od RS

Dzieki za info, zapytam sie jutro mechanika Mi powiedzieli ze ten centymetr da sie naciagnac Tylko czy zgodzic sie na to ? Albo nowa ? W kazdym razie chodzi o koszty, ale tez bez przesady...