Nie odpala przy rozgrzanym silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moj accent z 98r. nie odpala gdy silnik się rozgrzeje. Problem zaczął się nie dawno. Myślałem, że przyczyną mogą być przewody zapłonowe, (bo kiedy nie mogłem odpalić, a je poruszałem to zawsze się udało zapalić silnik) więc wymieniłem je na nowe (firmy NGK podobno bardzo dobre). Ale problem nie zniknął, a nawet się pogorszyło, bo samochód czasem gaśnie sam i wtedy znów nie można go odpalić. Nie ma problemów z zapaleniem silnika rano, kiedy stał przez cała noc na parkingu. Co może być przyczyną? W serwisie podłączyli komputer i podobno wszystkie parametry są w normie. Rok temu (od tego czasu zrobiłem 30000km) wymieniłem: pasek rozrządu, 2x olej, filtr paliwa, filtr powietrza, świece, przewody, a ostanio również sprzęgło. Poza tym zauważyłem, że "bierze dużo oleju". Kiedyś od wymiany do wymiany nie trzeba było dolewać, a ostatnio dolałem już 2 litry. Niedługo muszę zmienić olej, ale chciałbym wiedzieć, czy to wszystko się łączy. Jeżdzę na Shell 5W40 syntetyk. Auto ma w tej chwili 130 000 na liczniku.

Na moj gust zle podaje odczyt czujnik temp. powietrza lub silnika. Komp mysli ze jest zimny i podaje ze ssaniem a na ssaniu raczej goracego nie odpalisz.

Jeden z kolegów miał problem winna okazała się rurka od pompy paliwa. Ze starosci sparciala i traciła cisnienie przez co ciezko zapalał. moze to i ten problem. Pozatym moze jeszcze czujnik polozenia walu.

Sugeruje zmienic olej na polsyntetyk np lotos bo tani