MotoNews.pl

Pompa wspomagania rs do 1,6 efi??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jak w temacie podpasuje mi pompa wspomagania z RS do 1,6EFI zauważyłem że ta z RS jest na szeroki pasek.. ale czy po za tym różni sie jeszcze czymś.. i czy do samochodu niewyposażonego w wspomaganie jest na silniku mocowanie pompy? Z góry dzieki wielkie

up

A jaki silnik 1.6 efi 16v? Bo one to chyba wszystkie miały wspomaganie.

1,6 8..... były też ze wspomaganiem ale mój nie ma... i dlatego pytam co i jak.. czy ta pompa spasuje...? bo reszte mam moglownice przewody.... tylko czy bede miał miejsce na silniku zeby przykręcić tą pompe

nie nie bedziesz miałmusisz mieć podstawke pod pompe i alternator

czyli lipa? jeśli tak to czy ta podstawka jest odewem razem z blokiem czy jest przykręcana?

blok jest taki sam łapa pompy i alternatora jest [przykrecana, pompa z RSa cie nie podejdzie bo jest ionna chyba ze sobie wyrzeżbisz mocowanie to wtedy podejdzie, i chyba tak bedzie najrozsądniej gdyz masz komplet z jednego auta i węże muszą pasowac.

a co z ta podstawką... a gdybym dostał pompe od tego silnika toczy te przewody co mam czyli od RS bedą pasowały?? do tej pompy od 1,6??

Oczywiście że przewody nie bedą ci pasowały bo RS-owe maja w kilku miejscach gumowy fragment ale końce pt przy pompie -mówie o przewodzie pompa-maglownica maja wzsawki metalowe ukształtowane w odpowiedni profil dający tylko jeden sposób montażu.
W moim Rsie ktoś zastosował jakąś inna fordowska pompę wyjściem wyprowadzonym w przeciwnym kierunku (normalnie przewód na maglownice idzie do góry u mnie idzie na dół ) i musiałem sie zdrowo gimnastykować kiedy wymieniałem pęknięty przewód bo niestety by dało sie to połączyć musiałem przelutować końcówkę. Dodam że tego przewodu metalowego ręka sobie nie wygniesz tak jak byś chciał , a na gorąco roztopisz / rozszczelnisz przylegający do nie kawałek gumowy biegnący dalej.
Nie wiem po co za wszelką cenę chcesz sobie komplikować życie , czy nie możesz kupić właściwej pompy do 1,6 EFI.I zamontować tego szybko i bezproblemowo?

moge i mysle ze nie bedzie problemu tylko pytałem czy ta co mam to nie bedzie pasowała.. bo nie widze sensu wydawac kasy na coś co juz mam ... Wnioskując przewody tez musze wymienić... o ile to są RS bo Kolega Rysiek jak wiadomo wkładał ten silnik i nie wiem jak z tym wspomaganiem listwa chyba została oryginalna a przewody nie mam pojecia.. wyjdzie w praniu Dzięki za info i Pozdrawiam