Nacinarki do opon

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Majstry, rozkminiał ktoś może w jaki sposób to taniej wykonać niż w sklepach?Bo 1300 to chyba ciut dużo jak za takie urządzonko ewentualnie jakieś inne metody pogłębiania bieżnika, prezentowane kiedyś pogłębianie flexem odpada :p

nacinarka to tak naprawde kawalek ostrej blaszki w ksztalcie litery U podgrzewany pradem, sadze ze kazdy domorosly elektryk/mechanik to da rade zrobic

mozesz pokombinowac cos z lutownica. przerabiasz grot i moze cos to da? nie robilem tak nigdy ale tak sobie pomyslalem.
pozdro

Cytat:
2007-11-12 19:32:57, erzet_ef pisze:
mozesz pokombinowac cos z lutownica. przerabiasz grot i moze cos to da? nie robilem tak nigdy ale tak sobie pomyslalem. pozdro

tez nigdy takiej samemu nie wykonałem ale z tego co się orientuje to ludki wlasnie przerabiaja lutownice

-----------------
FIAT -> Fix It Again Tony

tylko trzeba miec ostre nożyki do tej lutownicy bo zaokrąglonym drutem to raczej sie nic nie wytnie w oponie.

ja bym spróbował, dłutem elektrycznym lub pneumatycznym, tnie metal to z gumą sobie poradzi i nawet na zimno, tylko dłuto o odpowienim kształcie oczywiście

Cytat:
2007-11-12 22:57:41, Krzyh00 pisze:
tylko trzeba miec ostre nożyki do tej lutownicy bo zaokrąglonym drutem to raczej sie nic nie wytnie w oponie.

o ile pamietam masz doswiadczenie w nacinaniu flexem...

wystarczy miec znajomego na wulkanizacji. Za kilka złotych dopuści do maszynki;]

Cytat:
2007-11-13 00:21:36, owz pisze:
o ile pamietam masz doswiadczenie w nacinaniu flexem...

dokladnie diax i jedziemy potrzebne sa dwie osoby bo samemu raczej odpada ( doswiadczenie :p ) np VIVO co trzeci rowek sie nacina od lewej do prawej , jedna osoba trzyma pewnie opone , zas ta co tnie lepiej by miala wyczucie jak raczke ( ta pionowa ) do trzymania diaxa . Nacinac tarcza o grobosci 5 mm i na swierzym powietrzu bo dziene rzeczy sie widzidzi jak sie tnie w garage

koszty znikome a efekt podobny a jesli ktos jesyt zainteresowany to mam znajomego wulkanizatora gdzie chyba 700zl kosztuje wycinarka