MotoNews.pl

Uszczelka miedziana korka spustu oleju x20xev "99

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!

w weekend chce wymienic olej w Omci... szukałem i szperałem i nic... może ktoś z was wie jakie wymiary powinna miec uszczelka miedzina pod korek spustu oleju? średnica wewnętrzna, zewnętrzna i grubośc?
jak wykrece i spuszcze olej to nie mam możliwości podjechania do sklepu (a to kawałek spory jest) a tak kupiłbym na zaś.

wiem... wiem... duperelka jakich mało ale sporo ułatwiłaby życie

z góry dzięki

pozdrawiam
Michał

uszczelka pierścieniowa 14x20mm, korek M14

Okazało się iż jest to korek bez uszczelki miedzianej za to z gumowym oringiem, tym samym nie obyło się bez dodatkowych zakupów (oringu nie mieli wiec pozostał zakup całego korka "na szybko") a i tak przepłaciłem ehh...

ale teraz na nowym oleum śmiga aż miło

prosiłeś o wymiary, więc nie skupiłem się czy to jest wykonane z czegoś innego niż sam napisałeś

Nie wiem jak dla Ciebie ale nie prościej w punkcie wymiany??? płacisz za olej i filtr a reszta Cię nie obchodzi ma być wymieniony i tyle- za wymianę się nie płaci. A ile kłopotów i nerwów i czasu zaoszczędzisz a i zapomniałem o dodatkowych nieoczekiwanych kosztach jak np korek nowy

kolega od uszczelki dobrze kombinuje - samemu pewniej

b.często serwisy olewają zmianę uszczelki "jakoś-to-będzie" i efekt taki, że potem kapie z pod korka - wychodzi podwójna robota a winnego brak.

...a propos "za wymianę się nie płaci" - ależ płaci się, w mocno przesolonej cenie oleju i filtra

[ wiadomość edytowana przez: 7gsi dnia 2009-01-25 22:00:05 ]

Powiem tak. Cena oleju w punkcie wymiany w Rzeszowie - tam gdzie ja wymieniam kształtuje się na niższym poziomie niż w sklepach. Firma jest między innymi autoryzowanym dealerem olejów. Cena filtrów ( do wyboru do koloru) dla danego modelu w nornie- nie droższe niż w sklepie. Wymiana gratis. U mnie np. wymiana jest poprzez odsysanie próżniowe- jestem zadowolony. Jeśli u nich wymieniam olej to jadę co jakiś czas skontrolować jego ilość ( po co mam się męczyć ) - usługa za darmo no chyba jeśli coś tam brakuje i trzeba dolać to wtedy płacę za olej w ilość jaką dolali. Mało jest takich firm a jednak.

Raz (pierwszy) jak Omę kupiłem wymieniałem olej w ASO i nikt się wymianą o-ringa nie przejmował a wtedy jeszcze nie wiedziałem że trzeba, i jeszcze kilka innych rzeczy...z mechanicznych rzeczy to rozrząd i geometrię zlecam serwisom resztę robię sam.

Cytat:
2009-01-25 20:12:36, 7gsi pisze:
prosiłeś o wymiary, więc nie skupiłem się czy to jest wykonane z czegoś innego niż sam napisałeś

7gsi dzięki za odpowiedz na moje "banalne" pytanie (w dodatku w tempie wręcz expresowym!) a spytałem aby kupic na wszelki wypadek ale okazało się, że korek jest inny - żaden problem - po prostu dokupiłem.

jeszcze raz dzięki

PS. widzę, że z kolegą 7gsi mamy wspólny pogląd na temat serwisowania auta

Cytat:
michals24 pisze:
Nie wiem jak dla Ciebie ale nie prościej w punkcie wymiany???

hmm... prościej to na pewno ale:
po pierwsze primo - do auta daję się dotknąc osobom trzecim naprawdę w wyjątkowych sytuacjach (np. rozrząd - ale po wymianie kilka tygodni temu dochodzę do wniosku, że następny raz będę to robił sam, dłużej ze dwa razy ale sam), samemu robisz dla siebie a nie dla kogoś a to jest na tej szerokości geograficznej diametralna różnica... często wręcz bezcenna (zarówno jeśli chodzi o części jak i robociznę)
po drugie primo - tak jest zdecydowanie taniej i nikt mi nie wmówi że kupi olej z wymianą w cenie samego oleju (chyba że bierze cenę z kosmosu)
po trzecie primo - ale najważniejsze - bo to lubię i nic nie może równac się z przyjemnością jeżdżenia autem, które samemu się naprawia, serwisuje... mogę spędzic dzien, dwa w garazu od rana do nocy poniewaz sprawia mi to przyjemnośc, i tak wyjdę z uśmiechem na twarzy a potem na przejażdżkę !!!

pozdrówka

a teraz koniec miesiąca w pracy... od rana do nocy a bestia zapuszcza korzenie ehh... kiedyś to były czasy...