Przepustnica carina 1,6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WIAM
Czy może ktoś z kolegów spotkał się z piszczeniem w przepustnicy? Ma to miejsce przy rozgrzanym silniku na wolnych obrorach i przy małych obrotach na biegu jałowym tak do 1500 , w czasie jazdy w momencie zmiany biegu kiedy obroty spadają. W momencie dodania gazu pisk znika.Silnik 4AFE LB. Na zimnym silniku po odpaleniu autka piszczenia nie ma.

Pozdrawiam!
Mam taka sama sytuację - Toyota Carina 1600, rok prod.1995, silnik 4AFE LB - piszczenie w tych samych sytuacjach, tez sądzę że to w przepustnicy, pierwsze piszczenie wystapiło jakieś dwa miesiące temu, trwało przez tydzień, później ustąpiło, teraz znów przeraźliwie piszczy od dwóch dni. Czy udało się usunąć piszczenie (do mi_chu)???

WITAJ
U mnie piszczenie samo przeszło . Piszczało u nie od strony czujnika położenia przepustnicy .Jak przekręciłem czujnk to w jednym położeniu piszczało w dugim nie - był jakiś juz na na tym trzpieniu co zamocowana jest klapka w przepustnicy.

odgrzebalem temat bo chce sie zabrac do czyszczenia przepusticy ze wzgledu na podobny świst.

Mianowicie od pewnego czasu na cieplym silniku z okolicy przepustnicy wydobywa sie dziwny gwizd/świst.

Silnik 4E-FE, 1998r. - gaz/benzyna.
Moj mechanik podejrzewa zasyfienie przepustnicy, a co Wy o tym sadzicie?
Moze sa inne diagnozy?