| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-11-13 23:17:47 Witam !
Zadam to pytanie na ogolnym , bo do dzialu generacje chyba nikt nie zaglada. Otoz jakie sa roznice w eksploatacji miedzy I a II generacja w silniku wtryskowym. Niektorzy zakladaja celowo I gen do wielowtryskow. Jak to sie sprawuje (regulacja , spalanie, dynamika). Czy jest sens wkladac II generacje ? Wiem jakie sa roznice techniczne , interesuja mnie roznice w codziennej eksploatacji. |
BolimA LPG User PF '81 / E34 '90 Warszawa - Wola | 2007-11-14 01:57:33 Odpowiem na swoim przykladzie.
Gaz instalowalem sobie sam, mialem instalacje gazikowa, ze zregenerowanym reduktorem. Zalozylem ja do 1.4 16v, zasilanie wtryskiwaczy ordynarnie odcialem przekaznikiem (na szczescie te silniki nie zglaszaja bledow, przynajmniej nie maja kontrolki check). Sklad mieszanki ustawilem tak, aby w przedziale 3000-5000 rpm (w tym przedziale jezdze) lambda wynosila 0.8-1.0, w pozostalych zakresach jest tez "znosnie". Zrobilem w ten sposob przez ostanie kilka miesiecy 7kkm, spalanie ksztaltuje sie na poziomie 13-14 litrow przy dynamicznej jezdzie (na pb95 wychodzilo 9.5litra). Strata mocy byla zauwazalna, aczkolwiek niewielka (kwestia strasznej zwezki mixera - srednica 28mm), a pomiedzy praca na pb/lpg jest ledwo zauwazalna. Zadnych strzalow, zadyszki, brak problemow z jazda na pb, ale rozgrzewam i gasze zawsze na benzynie. Mialo byc to rozwiazanie przejsciowe - do czasu zalozenia krokowca z kompem, ale dziala na tyle dobrze, ze wstrzymam sie jeszcze pare miesiecy i chyba zaloze sekwencje. |
BolimA LPG User PF '81 / E34 '90 Warszawa - Wola | 2007-11-20 23:35:47
Ja bym powiedzial "moze zubazac mieszanke przy pewnych predkosciach obrotowych". Tak przynajmniej jest u mnie - przy wyzszych obrotach jest prawidlowa, natomiast przy niskich (powiedzmy do 2000-2500 rpm) troszke za uboga. Wszystko to kwestia regulacji, ktora nigdy nie bedzie w 100% zadowalajaca przy braku korekcji ze strony krokowca. |