Reflektor Wymiana

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM PONOWNIE PANOW
krótkie i treściwe pytanko....
Jak ktos wie to niech poratuje
Musze wyciagnąc reflektor przedni z esperynki
i masakra poodkrecane wszytko wychodzi jakies 1,5 cm i co dalej......... bo niewiem jak to cholerstwo wyciagnąć bo jak nie to połamie wszytskie zaczepy help help

Spokojnie nic na siłe wez wiekszy młotek (żartuje) tak naprawde to nie wiem powinno wyjsc bez problemu jezeli wszystko poodkrecałes to powinno wyjsc bez problemu!

Chcąc wyjąć w esperynce reflektor, po odkręceniu wszystkich, trzymających go śrubek, bądź raczej nakrętek, zachaczy Ci się on na nosku (górą reflektora) oraz na zderzaku (dolną częścią reflektorka). Można go jednak wymontować, bez wcześniejszego demontażu tych 2 elementów. W nosku należy wykręcić wszystkie śruby od strony maski. Następnie trzeba wyjąć oba kierunki przednie. Zderzak można swobodnie przygiąć lekko ku dołowi. Nosek natomiast należy delikatnie unieść. Dobrze robić to w 2 osoby, choć przy odrobinie wprawy powinieneś poradzić sobie samodzielnie.

Życzę powodzenia.

Cytat:
2004-01-27 22:25:25, SpeedR pisze:
Chcąc wyjąć w esperynce reflektor, po odkręceniu wszystkich, trzymających go śrubek, bądź raczej nakrętek, zachaczy Ci się on na nosku (górą reflektora) oraz na zderzaku (dolną częścią reflektorka). Można go jednak wymontować, bez wcześniejszego demontażu tych 2 elementów. W nosku należy wykręcić wszystkie śruby od strony maski. Następnie trzeba wyjąć oba kierunki przednie. Zderzak można swobodnie przygiąć lekko ku dołowi. Nosek natomiast należy delikatnie unieść. Dobrze robić to w 2 osoby, choć przy odrobinie wprawy powinieneś poradzić sobie samodzielnie.

Życzę powodzenia.

Po co wyjmować oba kierunki? Obejdzie się bez tego, ale odkręć oprócz tych śrub od strony maski jeszcze dwie trzymające nosek z boku. Odkręć i wyjmij kierunek - wychodzi bez problemu; spojrzyj w dziurę po wyjętym kierunku - na kawałku blachy pomiędziy dwiema dziurami (tej na kierunek i tej na reflektor - masz jeszcze reflektor, więc ta dziura jest "zajęta") są 4 śrudy: jedna przykręcająca kierunek (tę odkręciłeś wyjmując kierunek), druga, trochę wyżej po skosie, od lampy i jeszzce dwie obok siebie na górze, trzymające nosek - jak je odkręcisz, to nosek da się bardziej podnieść do góry, obejdzie się bez wyjmowania kierunków i na pewno poradzisz sobie sam wyjmując lampę, bez pomocy drugiej osoby.

Witam!
Pisze tutaj bo nigdzie nie znalazłem jaka jest różnica pomiędzy reflektorem angielskim a europejski??
Mam prawy reflektor zniszczony i zastanawiam się nad zamontowaniem właśnie z anglika.
Pozdrawiam!

w europie prawa lampa świeci wyżej żeby oświetlać znaki. w anglii jest na odwrót. montując prawą lampe z anglika nie będziesz oświetlał znaków, a montując lewą będziesz oślepiał innych

Pozdr.

Robert, nie pisz takich bzdur. Obie lampy (prawa i lewa) świecą dokładnie tak samo. Z tym że lampy europejskie mają klin po prawej stronie (żeby doświetlać pobocza), a angielskie po lewej(czyli w naszych warunkach świecisz po oczach, i nie przejdziesz przeglądu technicznego).

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2007-11-26 00:35:52, Adam4302 pisze:
Robert, nie pisz takich bzdur. Obie lampy (prawa i lewa) świecą dokładnie tak samo. Z tym że lampy europejskie mają klin po prawej stronie (żeby doświetlać pobocza), a angielskie po lewej(czyli w naszych warunkach świecisz po oczach, i nie przejdziesz przeglądu technicznego).

Pisze to czego sie dowiedziałem w wątku o stluczce mojego auta, bo wtedy tez musialem zmieniac reflektor. no i kupiłem nowy w sklepie.

A co do klina to jezeli da się go zamontować/zdemontować to OK, ale jezeli jest na stałe to znaczy ze lampy świecą inaczej i moja poprzednia wypowiedź jest poprawna

pozdr.

Cytat:
2007-11-26 00:42:28, robertkaluza pisze:
Pisze to czego sie dowiedziałem w wątku o stluczce mojego auta, bo wtedy tez musialem zmieniac reflektor. no i kupiłem nowy w sklepie. A co do klina to jezeli da się go zamontować/zdemontować to OK, ale jezeli jest na stałe to znaczy ze lampy świecą inaczej i moja poprzednia wypowiedź jest poprawna pozdr.

Rany boskie, co Ty chcesz znów demontować Przecież to chodzi o klin świetlny!! Lampy europejskie i angielskie świecą odwrotnie, ale każda para tak samo, tzn prawa lampa tak samo jak lewa. Podjedź kiedyś wieczorem przodem pod jakiś mur czy płot i sprawdź. Więc nie pisz, że prawa lampa świeci wyżej!! Nieważne która lampę założysz od angola, zawsze będzie oslepiała!!

-----------------
czasem tu zaglądam

Więcej światła będzie z lewej strony, nawet z prawej lampy.

no to lipa.
Jeszcze jedno czytałem gdzieś na forum że można to przerobić wymieniając odbłyśnik.bo w sumie w mojej lampce jest ok tylko reszta jest połamana.
Pozdrawiam!

Można

30 min roboty

Cytat:
2007-11-26 01:02:21, Adam4302 pisze:
Przecież to chodzi o klin świetlny!!

kurcze to brzmi prawie jak miecz świetlny nie do końca rozumie o co Ci chodzi, ale skoro tyle o tym wiesz, to znaczy ze masz racje

Pozdr.