SZARPANIE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Mam espero 1.5 z gazem. Od jakiegoś czasu samochód po około 30s od rozruchu szarpie przy ruszaniu oraz przy ujmowaniu i dodawaniu gazu. Kolejnym objawem jest opadanie z obrotów przy dodawaniu gazu podczas ruszania (wskazówka delikatnie opada do 800 obrotów po czym zaczyna wchodzić normalnie na obroty). Byłem u gazola i ten stwierdził że świece i przewody wn. są do wymiany. Wymieniłem obydwa elementy a nawet dodatkowo paluch i cewkę impulsatora oraz kopułkę i dalej nic. W kopułce ułamany był pipsztak do palucha. Poza tym pozostałe części wyglądały na dobre (te które wymieniałem). Forum przejrzałem ale nie znalazłem podobnych objawów. Czekam na wyczerpujące podpowiedzi co z tym zrobić. Z góry Dzięki!

moze tankujesz uiove paliwo lub gaz ???? albo wyczysc silnik krokowy moze on twozy problem???

Gaz tankuje zawsze na Shelu i paliwo też staram się w jednym miejscu. A Filterek silniczka karokowego też niedawno wymieniałem.

znaczy sie filterek gazu a nie silnika krokowego. Czeski błąd. Sprawdze silniczek.

Jak masz kanał, to sprawdź poduchy.

Ostatnio słyszałem też, że w Astrach w ten sposób objawia się padający EGR.

Tago rodzaju usterki ciężko zdiagnozować na odległość.

Dzięki za podpowiedz, ale to raczej nie poduchy bo szarpie tylko na gazie a na benzynie jedzie ok.

Miałem bardzo podobną usterkę. Robiłem różne podchody i wymiany ale w końcu okazało się (poprzez elektryka-fachurę) że przyczyną jest emulator, który przy jeździe na benzynie zakłóca pracę wtrysków. Wymiana emulatora - 60 zł - i jak ręką odjął. Pozdrawiam.

u mnie powodem byla walnieta uszczelka pokrywy zaworow..kable dostawaly troche oleju..paskudnie szarpalo