| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2006-04-07 14:55:47 modul c.z. jest po prawej str, za plastikiem oslaniajacym komputer samochodowy (za komputerem), w nogach u pasazera (za zaslepka duza)
|
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2006-04-07 15:03:54 mnie to bardziej wyglada na mastera niz modol c.z.
popatrz rzczej najpierw na mastaera |
klumpus Espero Piotrków Tryb. | 2006-04-07 19:52:37 Sorry ale co to jest maester?
jestem poki co zielony w waszych grypsach...... ![]() |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-08 10:58:22
Mylisz sie. Master (ang. pan władca) rozni sie od slave'ów (ang. sługa) tym, że zawiera styki informujące sterownik c.z. czy master jest zamknięty czy otwarty. Jeśli sie nie otworzy master - slave'y też sie nie otworzą, a jeśli nawet się otworzą to i tak natychmiast się zamkną. Problem ten spotykał już wielu posiadaczy espero i tylko chyba raz zawinił sterownik (zresztą na skutek zwarcia - piotr_ek tego dokonał) a w pozostałych przypadkach pomagała wymiana mastera. Poszukaj na allegro, za ok.15 zł kupisz. |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-04-08 11:52:12
Jesli chodzi o moj egzemplarz nie myle sie. Nie pisalbym gdybym tego nie sprawdzil. Wiem co znaczy slowo master ale wiem tez jak to dziala praktycznie u mnie - wyciagam master - zostaje niepodlaczona kostka w drzwiach i pilotem zamykam/otwieram pozostale 3 drzwi bez zadnego klopotu czy samoczynnego ich otwierania.Wyglada na to ze przynajmniej w moim egzemplarzu sygnaly otwierania/zamykania wysyla sam sterownik jesli jest "zasilany" radiowo lub master wlasnie ale tylko wtedy jak jest zamykany/otwierany kluczykiem. U mnie jesli nie wykorzystywalbym kluczyka wystarczylyby 4 slave'y bez mastera dziala tak samo jak z masterem jesli otwieram pilotem. (zamienialem silowniki miedzy "kierowca" i "pasazerem" - bez roznicy) |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-08 12:03:13
Masz rację - moduł 'od pilota' jest podłączony bezpośrednio do przekaźnika c.z. Nie przeczytałem dokładnie Twojego poprzedniego postu - wybacz .
Masz rację, jeśli korzystasz z pilota master nie jest potrzebny i można go zastąpić slavem. |
klumpus Espero Piotrków Tryb. | 2006-04-09 00:40:41 ok dzieki za zainteresowanie tematem..
doszlismy wiec ze jest to sprawa sterownika czy tez przekażnika c.z. ale jak go zlokalizowac w ksiażce "ESPERO-naprawiam sam" piszą ze jest gdzies w okolicy lewego słupka środkowego ale jak zdjąłem plastiki to nic nie znalazlem tylko przewody? wiec gdzie go szukac? |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-04-09 11:55:25 Andi_k Ci już to napisał
|
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-09 19:24:31 Dokładniej
Prawa stopa pasażera z przodu dotyka z boku do plastikowej osłony komputera. Z osłony wyjmij plastikowe bolce, możesz też odkręcić 1-2 śrubki plastikowej osłony progu. Osłonę kompa wyrywasz - powinna wyleźć bez większego oporu. Zobaczysz srebrną prostokątną puszkę - to komputer. Odepnij go z zatrzasków i wyjmij - raczej nic nie zepsujesz. Pod komputerem ujrzysz moduł c.z. W dalszym ciągu jednak twierdzę że to wina siłownika w drzwiach kierowcy, ale... Twój samochód twój wybór. |
klumpus Espero Piotrków Tryb. | 2006-04-09 20:22:35 ok w takim razie najpierw zdejme tapicerke i zajrze do drzwi kierowcy i obejrze mastera; jak nie pomoze dobiore sie do przekaznika;na koniec pojade do elektryka |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-09 21:16:24
Jeśli masz wrażenie, że zamek rusza się ,ale jakby nie ma siły się poruszyć, to wina leży na 99% po stronie mastera. Poza tym oryginalne silowniki nie działają właściwie ze sterownikiem z allegro, więc wymieniając moduł na jakiś tani nieoryginalny musiałbyś wymienić też wszystkie siłowmiki. Pytaj Piotr_ka o szczególy ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-04-10 07:11:50 A z kluczyka się otwierają/zamykają? |
underdog Espero Witów | 2007-05-15 00:34:04 Witam
Mam podobny problem za zamkiem :/ U mnie sytuacja jes o tyle gorsza, ze oba przednie zamki sa wylamane przez zlodzieji radia :/ Zostaje mi wiec tylko pilot... Wszystko bylo ok, az do dzis. Auto zamyka sie, ale nie otwiera :/ Nie mam ochoty pare razy dziennie wlamywas sie do swojego auta... Czy to wina przekaznika czy silownika? Kiedy otwieram z pilota slysze cos (w przekazniku chyba) ale silownik ani dgrnie :/ |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2007-11-19 11:28:29 Hej Dawno mnie nie było, ale potrzebę mam więc tu zaglądam...
Sprawa tyczy się przekaźnika centralnego zamka - jeśli znajduje się on tam gdzie pisał Andik, czyli
to co jest pod pod kierownicą? (Tzn tak jakby na wewnętrznej stronie tej osłony plastikowej pod kierownicą- dostęp fatalny! Leżenie głową w dół w nogach kierowcy - pedały wbijają się w głowe, nogi na zewnąrz! Makabra ) Bo właśnie to wyglądało mi na moduł C.Z. i do niego podłączone są jakieś trzy przekaźniki: jeden duży i dwa małe. |
![]() mifi Klubowy Weteran było ESPERO 1,5 Warszawa | 2007-11-19 12:43:52
1. duży przekaźnik - kierunki 2. mały - podświetlenie budzików 3. mały - światła mijania |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2007-11-19 20:43:11 i wymontowałem i zwierałem do masy tak jak ktoś radził w innym poście przewody
czarny z zielonym do masy i nic
i brązowy z białym i też nic błeee
A objawy zepsucia u mnie to takie, że nigdy nie miałem problemów z centralnym, oczywiście poza zimą gdzie siłowniki nie miały siły podnieść "dinksów" od drzwi, aż pewnego razu - w piątek, zamknąłem normalnie, ale już po pracy po naciśnieciu przycisku na pilocie - brak reakcji - alarm działa, a centralny nie. Nie działa z pilota, kluczyka, "dingsa" w drzwiach kierowcy, ani z przycisku na konsolce sterowania - bezpiecznik okey bo to ten sam co do klaksonu, a ten działa, chyba, że się mylę. Co robić? HELP!!!!!1
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-20 09:40:37
Jechać do elektryka. |