Reanimacja lusterka w Scoupe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy można w jakiś sposób rozebrać lusterko zewnętrzne w Scoupe.
Zaczepiłem lusterkiem o żywopłot. Efekt jest taki, że obudowa jest cała, szkło całe, lecz ułamały się 4 zaczepy na śruby wewnątrz lusterka. Jest tylko mały problem żeby wykręcić te śruby i skleić te zaczepy to trzeba wyciągnąć szkło. Czy ktoś już to robił. Poza tym próbowałem dziś poruszać lusterkiem i działa regulacja w lewo i w prawo natomiast góra, dół nie działa.Czy można też rozebrać ten mechanizm regulacji ?

witam jest to do zrobienia bo ono trzymy się tylko na czterech zaczepah moze ci się uda je rozebrać pod warunkiem ze masz dużo cierpliwości od dołu masz otworki i tam musisz włożyć śrubokręt i dwa zaczepy odhylić tylko nie za mocno bo ci pękną powodzenia

Jeśli ułamały się 4 zaczepy na śruby to kaplica. Rozbierałem to do lakierowania. Sklejone zaczepy nie wytrzymają siły naciągu dwóch sprężyn.(tak myślę) ale można spróbować

BartBartez możesz dokładnie opisać jak rozbierałeś te lusterko do lakierowania. Szukam już nowego lusterka, ale i tak będę musiał je pomalować. Tylko jak je rozebrać żeby drugiego nie rozwalić i to jeszcze przed założeniem. Jak dostać się pod szkło do tych czterech śrub żeby odkręcić cały mechanizm od obudowy lusterka.

Czy ktoś się może orientuje czy czasem Scoupe nie ma takich samych lusterek jak Pony ok. 94 roku. Oglądałem na zdjęciach na allegro i wyglądają tak samo. Ale zdjęcia to jedno, a rzeczywistość drugie.
Pozdrawiam

Przeginałem szkło w skrajną pozycję i od boku(od dołu) małym śrubokrętem wypychałem szkło.

Możesz napisać coś więcej na temat tego wypychania szkła.
Całe szkło jest w takiej gumowej uszczelce. Wyciągałeś je z tej uszczelki, czy może podważałeś śrubokrętem i odczepiałeś z tych zaczepów palstykowych w środku ?

To nie uszczelka tylko plastikowa obudowa. Trzeba odczepić z tych zaczepów w środku.

Jeśli byłbyś zainteresowany, to mam lusterka do scoupe w kolorze białym.

Sam kiedyś próbowałem rozebrać, myślełem nad założeniem ogrzewania, ale dałem sobie spokój.

Pozdrawiam

opis przeklejony z mojego innego watku na temat podgrzewania lusterka w sonacie. sposoby demontazu

1. odkrecanie srub od spodu nie ma sensu - u mnie i tak sie to nie udalo.

2. szklo lusterka jest w ramce - ktora siedzi na 4 zatrzaskach, jak ktos wczesniej napisal - najlepiej odchylic lusterko tak by od dolu mozna bylo wsadzic dlon, i jednym szarpnieciem ramka razem ze szklem powinna odejsc (ja pozbylem sie jednak jednego zatrzasku - kwestia wyczucia). Patrzac dokladnie od srodka lusterka zatrzaski sa rozlozone jakies 3 cm od tego punktu w 4 kierunkach (nie horyzontalnie i wertykalnie, tylko skosnie - nie wiem jak to inaczej opisac).

3. druga mozliwosc - zaleznie od lusterka - moze sie udac albo moze przysporzyc problemow - dobra suszarka do wlosow i podgrzewamy plastikowa ramke, az zrobi sie miekka... by latwo moc wyjac szklo - albo wyjdzie lekko, albo trzeba bedzie sie troche nameczyc bo przewaznie szklo jest jeszcze przyklejone tylna powierzchnia do ramki - ale troche cierpliwosci i w koncu sie uda odkleic. Jesli wyjmiemy juz szklo, to widzimy zatrzaski i tu powinno byc latwiej wyjac ramke.

3. w krakowie na ul. mała góra w prokocimiu fajne dziewczyny dorabiaja szkla lusterek (doslownie do wszystkiego). Mi dorobili szklo do sonaty III w 15 minut. Za szklo asferyczne razem z mata grzewcza - 40 zl. Demontaz i zalozenie gratis na miejscu.
link do nich: http://lusterka.e-pasaz.pl/